Д-р Калоян Чилингиров: Ваксините са единственият път към победа на вируса (ВИДЕО)

13567
Д-р Калоян Чилингиров: Ваксините са единственият път към победа на вируса (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Скептицизмът относно ваксините не е от днес. Той съществува от самото начало на тяхното прилагане. Ваксините винаги са срещали отпор, въпреки че съвременното производство на ваксини е крайно усъвършенствано.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" д-р Калоян Чилингиров от УНГ отделението на болница "Пирогов", коментирайки темата с ваксинирането срещу COVID-19

"Ваксините днес, за които говорим (на Pfizer/BioNTech, Moderna и все още неполучилата одобрение от Европейската агенция по лекарствата ваксина на AstraZeneca и Оксфордския университет - бел. ред.), се разработват като концепция от поне 20 години. Информационната РНК (иРНК) във ваксините на Pfizer и Moderna е основният активен компонент. Тя е много нестабилна структура, която се предава в едно липидно балонче, което ѝ помага да влезе в човешката клетка и да си свърши работата. Тя носи информация за синтезата на т.нар. spike протеин", обясни д-р Чилингиров и допълни: няма как този код, носен от иРНК, да отиде в ядрото на клетката, така че да промени генетичната информация. "Ваксината дава елементарна команда на клетъчните органели, наречени рибозоми, да синтезират въпросния протеин", разясни д-р Чилингиров.

"Вирусът е паразит, който идва в нашия организъм, съблича си обвивката, дава си нуклеиновата киселина на нашите клетки и ги манипулира. Тоест ние сега използваме хитростта на вируса, така че да може имунната ни система да изгради антитела срещу самия вирус без той да е вкаран в нас реално. Това не е жива ваксина", коментира д-р Чилингиров, обяснявайки подробно принципа на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Специалистът посочи, че до момента ваксините показват много голяма безопасност, тъй като самият механизъм, по който те функционират, не предполага да доведат до големи странични ефекти.

По отношение на другата широко обсъждана ваксина, тази на Оксфорд и AstraZeneca, за която се чака одобрение на европейските здравни власти вероятно в края на януари, д-р Чилингиров коментира, че тя съдържа ДНК. "Тази информационна верига е вградена в един аденовирус, който е аденовирус от маймуни. Тоест той влиза в нашите клетки, но не може да се възпроизвежда. Това е един безобиден аденовирус и неговата функция е да бъде вектор - тоест да транспортира тази ДНК, която се презаписва в РНК и дава същия ефект - spike протеин", отбеляза лекарят.

Д-р Чилингиров коментира, че човек трябва да бъде информиран с прости аргументи и съждения защо трябва да бъде ваксиниран. По думите на лекаря конспиративните теории и чесането на езици в социалните мрежи води единствено до изхабяване на енергия, а не до решения на проблема с пандемията.

Какво е да си на първа линия в COVID отделението на най-голямата спешна болница у нас, "Пирогов" - целия разговор с д-р Калоян Чилингиров гледайте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Държавните пари за храм "Св. Патриарх Евтимий" още ги няма: Иван Димитров и отец Лъчезар Попов (ВИДЕО)

Нищо няма да излезе от проверката за натиск върху Живко Коцев: Емануил Йорданов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Искрен Митев: Пеевски е ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" (ВИДЕО)

Кабинетът “Главчев“ няма да направи изборите честни: Стефан Софиянски в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю