Даниела Веселинович: Момичета на моята възраст си играеха с кукли, а аз имах тромпет

22618
Даниела Веселинович: Момичета на моята възраст си играеха с кукли, а аз имах тромпет

Специално за най-голямото и лудешко надсвирване БАЛКАНИЦА, което ще се проведе за първи път в София на 26 февруари 2017 г. на сцената в Зала 1 на НДК, ще зазвучат тромпетите на най-добрия брас оркестър за духова музика в Сърбия. „Orkestar Danjiela“ е участвал и е отличен в едни от най-престижните световни фестивали и музикални състезания в Сърбия, Полша, Испания, Швейцария, Гърция и др.

Бендът е и единственият на Балканите, който е ръководен от жена. По-известна като сръбската кралица на тромпета, Даниела Веселинович е определяна като един от най-добрите виртуози на тромпет. В Сърбия, страната на духовата музика и веселието, тя разбива всички стереотипи, показвайки как една магнетична жена може да покорява публиката и да свири блестящо.

В комбинация с динамичните ритми на останалите талантливи музиканти от формацията, участието на групата в БАЛКАНИЦА ще е шумно и незабравимо, като всяко тяхно появяване на сцена. Уникалният стил на бенда е брилянтно съчетание от традиционна балканска музика със запомнящо се фолклорно и съвременно звучене.

Вижте какво сподели очарователната и талантлива Даниела Веселинович:

Идвате в България за голямото надсвирване Балканица, какво очаквате от публиката?

Страхотно е, че такова събитие се прави в България и се надявам това да се превърне в традиция. Мисля, че на 26 февруари публиката ще се наслади на грандиозен тромпетен спектакъл… За нас е удоволствие и голям комплимент да бъдем на една сцена с най-талантливите оркестри на Сърбия, както и с най-добрата българска фюжън формация.

Идвали ли сте в България преди?

За първи път получаваме покана за участие в България и сме много щастливи, че през 2017 година ще се запознаем с публиката тук. Мисля, че българите и сърбите сме много близки и като култура и като нрави. Лично за мен вашият фолклор и музика са забележителни. Имате прекрасни традиции и много богата история. Очакваме да се срещнем със сърдечни и топли хора и да се забавляваме заедно на голямо балканско веселие.

Orkestar Danijela е единственият бенд на Балканите, ръководен от жена, който е отличен и в едни от най-престижните световни фестивали и музикални събития в Сърбия, Полша, Испания, Швейцария, Гърция, разкажете ни повече за формацията?

Ние сме бенд от 9-има млади музиканти, които обожават духовата музика и ритъма на Балканите. Стилът ни обединява традиционно и модерно звучене, a за сцената на Балканица сме подготвили не само характерните за нашите ширини изпълнения на тромпет, но и популярни парчета, които ще изсвирим с авторски аранжимент. Всички все още учим в музикалната академия, с изключение на най-младия член, който е в музикално училище. Всяка свободна минута, когато не сме заети с университета, сме на сцена или репетираме. Мога да кажа, че сме наистина отдадени на музиката, работим усърдно и с всеки изминал концерт си поставяме все по-високо цели…

Даниела, защо избрахте точно тромпета? С какво ви привлече музиката и по-конкретно този инструмент?

Плевнелиев: С мен воюваха мрежи на агенти на Държавна сигурност

Не е важно как влизаш, а как излизаш от политиката. Преди пет години плувахме в океан от нестабилност. Сега България стои стабилна на п...

Израснах с него от съвсем малка – с неговата мелодия и с любовта към духовата музика. Страстта към тромпета наследих от баща ми, а братята ми също започнаха да свирят от съвсем малки. Ние сме едно голяма музикално семейство. За себе си наистина мога да кажа, че се влюбих в тромпета от пръв поглед и това предопредели живота ми. Момичета на моята възраст си играеха с кукли, а аз имах тромпет, които не оставях на мира и който заместваше всичките ми играчки.

Наричат ви сръбската кралица на тромпета, разкажете ни малко повече за това признание…

Всичко започна през 2005 г., на фестивала в Гуча, когато легендарният Бобан Маркович ме покани да изляза на сцената… Можете да си представите емоцията, която изпитах в онзи момент… Тогава пред наистина огромна публика, той ме нарече кралицата на тромпета и от този момент хората започнаха да ме припознават като такава. Много съм горда от това признание и се надявам все повече хора да чуят нашата музика и да усетят страстта и магията на Балканите.

А каква музика не обичаш да слушаш?

Обичам стойностната музика, мога да слушам много различни стилове и да се забавлявам, както и да се вдъхновявам от тях… За мен важното е песента да ме зарежда с енергия, както и да усещам емоциите, които тя носи с ритъм или текст.

Андрей Ковачев: Еврофондовете не са вечни, те са помощ за самопомощ

Да започнеш собствен бизнес със сигурност е мечта за много българи. Но всеки, дори най-предприемчивият, има нужда от малко помощ. Такав...

Какво ви вдъхновява най-много?

Пътуванията и музиката! Обожавам да посещавам различни места и да се срещам с нови хора и музиканти. Това ми носи вдъхновение и наслада от живота.

За своята 13-годишна история оркестърът не спира да печели множество награди всяка година. За момичето с тромпета и „Orkestar Danjiela“ има създадени дори няколко документални филма, които ги превръщат в една от най-голямата духова сензация в света.

БАЛКАНИЦА  може да видите на 26 февруари 2017 г. в Зала 1 на НДК . Начало 20:00 часа. Билети в мрежата на Eventim в цялата страна. Цена на билетите: от 30 до 50 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю