Димитър Стоянов от Биволъ с примери: В България мафията стана много по-богата с европейски пари (ВИДЕО)

35088
Димитър Стоянов от Биволъ с примери: В България мафията стана много по-богата с европейски пари (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

В България мафията стана много по-богата с европейски пари. Това заяви в предаването Студио Actualno разследващият журналист от Биволъ и BIRD Димитър Стоянов. Той даде конкретни примери от работата си, с които подкрепи тази теза.

Примерът Александър Манолев

"Нито българските институции, нито европейските, събраха политическа воля да санкционират бившия зам.-министър Александър Манолев. За нас беше както удовлетворително, така и неприятно, че той е санкциониран първо по закона "Магнитски". Стоянов коментира публикуваната в Биволъ статия, озаглавена "Спасяването на редник Манолев и еврокъщата му".

"Ние по категоричен начин доказахме, че той употребява една къща, която по презумпция е къща за гости, като собствено имение. И така пари, които е трябвало да отидат за развитие на региона, са били похарчени за луксозна резиденция на един човек.

ЕС разполага с достатъчно инструменти, за да наложи санкции на високопоставен държавен служител, но не го прави. Очевидно и КПКОНПИ също не си дава особен труд да санкционира Манолев. Цацаров имаше изказване, с което се опита да хвърли камъните в градината на съда. Лично аз обаче считам, че грешката е на Антикорупционната комисия. Ние имаме една много интересна практика. ЕС упорито да си затваря очите за нередностите, които се извършват в България по отношение на европейските средства. Причината е, че ако те бъдат констатирани в пълен размер, ние трябва да фалираме. Трябва да се спират масово програми. Както каза Танева, нека да не се хвалим какви сме крадци, че ще ни спрат и тая програма."

Казусът Земен

"Това разследване на Биволъ беше публикувано през 2015 година. Шест години след разследването, Държавен фонд “Земеделие” наложи финансова корекция на общината с 25 % (в размер на 666 646,16 лв). Очевидно корекцията идва след документална проверка на OLAF. Става въпрос за помощ по Програмата за развитие на селските региони, с която е саниран и реновиран стадиона в Земен. Още тогава нашите изчисления бяха, че строителните работи ще бъдат между 700 000 и милион-милион и 100 хил. лв. Този проект беше финансиран с 3 400 000 лв. Тук говорим за една колосална кражба в моите очи. OLAF конститира, че поне за труд е платена двойна цена и налага сатанинска санкция на община Земен. Това значи, че и за Манолев има надежда. До 5-6 години може би OLAF ще се сезира по неговия случай и ще вземе някакво отношение. За мен казусът Земен и реакцията на OLAF е една лична победа, защото ние години наред полагахме усилия в тази посока. Всички виждахме, че в стаята има слон, но никой не искаше да го забележи. Ако сте следили дебатите в европейските институции, ние говорим за една тотално сбъркана политика по отношение на корупцията. Това означава, че Европа все пак е видяла, че ние сме една дупка в морето, в която те хвърлят пачки.

Прокуратурата срещу Биволъ и BIRD

"Има системен подход на прокуратурата срещу нас. Имаше досъдебно производство срещу нас, че упражняваме рекет върху общини, което е смехотворно. Прокуратурата не е събрала никакви доказателства, но твърди това. Кметът на Поморие Иван Алексиев беше изказал подобни твърдения в Канал 3 и беше осъден на втора инстанция за клевета. Освен това стана ясно, че сме били обект на подслушване. Аз съм бил от хората, които са били слушани във връзка с готвен държавен преврат. Най-вероятно подготвян от Васил Божков, защото сред имената на подслушваните има много хора, които са били кандидат-депутати или част от "Българско лято". Но там има и много хора от "Изправи се.БГ. Ние идваме", както и хора от "Демократична България". Скандалът тръгна именно от съпредседателя на формацията Атанас Атанасов, който каза, че е бил обект на прилагане на СРС. Прави впечатление, че няма хора от "Има такъв народ" в този списък, който беше огласен. Като това са само 15-16% от подслушваните. Не знаем кои са останалите, защото документалните следи са унищожени."

Има ли политическа воля за промени в съдебната система?

"Цялостно не. Виждам политическа воля на отделни хора - като Христо Иванов, Николай Хаджигенов и на двете протестни формации. Те са се фокусирали върху съдебната реформа, но истината е, че под 10% от българите разпознават проблемите в съдебната власт като основополагащи за лошия им стандарт на живот, а всъщност там е заровено кучето. Беше направено всичко възможно да не бъдат закрити Специализираната прокуратура и Специализирания съд. В България прокуратурата се използва не за да поддържа обвинението, а за политически натиск. Досъдебното производство на специализираната прокуратура, в моите очи, е грандиозен провал. Слушах вчера Петър Илиев, който говореше за достойнството на тези магистрати, които работят там. Аз считам, че тяхното поведение е недостойно и укоримо и в голямата си част са срам за съдебната власт. Специализираната прокуратура е машина за политически натиск и мокри поръчки. Издигането им в йерархията трябва да се преразгледа, защото действията им по никакъв начин не комуникират с духа на закона. Специализираната прокуратура е поръчкова структура, която да обслужва Гешев, а както каза и един много популярен адвокат - Борисов."

За Висшия съдебен съвет (ВСС) и примерът Алексей Трифонов

"В този си състав, според мен, ВСС е много компрометиран. Преди две години изтече мандатът на Инспектората. Парламентът така и не съумява да избере нов състав на Инспектората към ВСС. Премахването на ВСС в този му вид е част от решаването на проблема. Големият проблем е, че в съдебната система се кадрува, на базата на политически и криминални лобита, на пликове и куфарчета с пари, които се разнасят. В последните години се твърди, че има тарифи за всичко. Аз не мога да го твърдя, понеже нямам такива доказателства, но с оглед на налагащата се практика, очевидно подобна хипотеза не е пренебрежима. Доскоро си говорихме за гражданството на един бивш министър от служебния кабинет, доколко е било конституционно той да бъде назначен. А доколко е конституционно човек, който изглежда няма българско гражданство да бъде назначен за председател на Софийския градски съд? И то човек, който изглежда не просто няма българско гражданство, а няма европейско такова? Последният скандал, до който аз се докоснах, свързан с действията на ВСС, беше кадруването за прокурор, който практически е смазал разследването за Земен. Заместник-окръжният прокурор на Перник е един от номинираните да бъдат делегирани прокурори в Европейската прокуратура. Това за мен е моментна снимка на състоянието в съдебната ни система. ВСС упорито изпраща към Европа хора, които са с меко казано спорна репутация."

В криза ли е разследващата журналистика в България?

"За да правиш разследваща журналистика, трябва да имаш специфично състояние на духа. В известен смисъл трябва да си конфликтна, проблемна личност, но преди всичко трябва да имаш потребност да намираш и огласяваш истината. Но не да пробутваш на хората хипотези или внушения, а да боравиш с факти. За съжаление това е доста трудоемко, много зле платено и рисково. Нямаш гаранция, че ще можеш да реализираш едно разследване и то по начина, по който искаш. Не е като да отидеш на събитие и да зададеш няколко въпроса. Това е съвсем друг тип работа, която изисква много време и усилия и не е ясно кога би имало резултат. В медиите, които гравитират около санкционирания по "Магнитски" Пеевски, бяха направени опити да се развие такава журналистика. Но там тя е тенденциозна и това беше техният най-голям провал. Затова те са масово осъждани. Това, което Канал 3 се опита да пробута като разследване, покрай тормоза на Георги Георгиев от БОЕЦ, е класически пример за тенденциозна журналистика и пародия на разследване. В техните материали не беше изложен нито един факт, а само твърдения и внушения. За да имаме разследваща журналистика е необходим определен финансов ресурс, а с оглед на кризата - парите все повече не достигат. Така че да, в момента можем да кажем, че разследващата журналистика е в криза. Търсим опции да реализираме разследванията, които вече сме започнали и се надяваме на по-добри времена."

Превърна ли се пандемията в параван за корупция? На какво заложи Биволъ в отразяването ѝ?

"На истината. Ние имаме разследване, което водеше класацията в Топ 10 на една от авторитетните европейски медии - това за фурмите. Правихме такива и за респираторите, за маските. Всичките подети от нас теми, стигнаха до европейската публика. Сега от нас се очаква да изследваме ваксини, което не е невъзможно, но това е т.нар. високотехнологична журналистика. За съжаление, за да изследваме една подобна тема, трябва да имаме една лаборатория, в която да провеждаме клинични изследвания. Изискват се над милиард евро и след 10 години можем да излезем с някакво становище.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю