Евродепутатът Петър Витанов: ЕК беше безучастна, беззъба и кастрирана за корупцията в България (ВИДЕО)

18009

Изслушването на европейски комисар – в случая на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, е лост за въздействие, то не води до правни последици т.е. съд и присъда. Но хубавото е, че имаме абсолютно широк консенсус, от всички политически партии, с изключение на ДПС – очевидно проблемът не е в САЩ и как налагат санкции по закона "Магнитски", а в безвремието, в което е изпаднала Европейската комисия (ЕК). Това заяви в Студио Actualno българският евродепутат Петър Витанов, част от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП), по темата за наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" срещу български граждани, най-известните от които са Делян Пеевски и Васил Божков. Темата влезе в Европейския парламент по искане на социалистите и именно с акцент как така граждани на ЕС биват санкционирани от партньор на ЕС, а отговорните органи на ЕС до този момент никога не се стигали близо до подобно нещо.

Имаме видимо противоречие – от една страна или някой е заблудил американските ни партньори относно корупцията, състоянието на демокрацията и медийната среда, или Брюксел е останал със затворени очи. Едно от двете не е вярно, посочи евродепутатът.

Не знам с какво е разполагала и разполага Европейската комисия за Пеевски, Божков и санкционираните – в САЩ предстоят дела и в рамките на тези дела американското финансово министерство ще представи данните, на база на които Вашингтон наложи санкциите. Не знам дали има практика тези данни да бъдат дадени на органи на ЕС, уточни Петър Витанов.

В най-общи линии ЕК се превърна в инструмент, който може да стимулира или санкционира определени правителства според това каква е политическата им ориентация, заяви Витанов. И напомни как де юре Механизмът за сътрудничество и проверка отпадна за България по времето, когато начело на Европейската комисия беше Жан-Клод Юнкер, но не отпадна за Румъния по времето на социалистите, водени от Ливиу Драгня. Де факто този механизъм все още действа, облечен като доклад на ЕК за върховенството на правото във всички страни-членки. ЕК предложи да отпадне механизма, Европейският съвет не се съгласи и никога няма да се съгласи заради 7-8 държави, начело с Нидерландия, което позволява механизмът да бъде използван при политическа нужда, каза евродепутатът ни.

Витанов беше категоричен и за друго – независимо, че Жан-Клод Юнкер не е председател на ЕК, ЕК отново не шуми за случващото се в България при управлението на Бойко Борисов.

"Затова искахме в пленарна зала на Европейския парламент да изясним този въпрос! Не може с бодряшки доклади 10-15 години да говорим за напредък и всички да виждаме равнищата на корупцията. Ние сме автокартичен режим по всички критерии – държавният бюджет се управляваше от един човек. Занижени приходи, които после се харчеха с постановления на Министерския съвет, без одобрение на Народното събрание", картинно описа Витанов управлението на Бойко Борисов в продължение на 3 мандата.

Европейският съюз трябва да действа на принципа на меда и жилото (моркова и тоягата) – не може да получаваш европари и да злоупотребяваш с тях, без да има санкция. Не може да използваш ЕС само за дъвка – когато ни е неудобно, да се оправдаваме с него, заключи Витанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю