Гео Калев: Елате на Мини Арт Фест 10, за да се потопите в света на цирка

7733
Гео Калев: Елате на Мини Арт Фест 10, за да се потопите в света на цирка
Снимка: Личен архив

Фестивалът за съвременен цирк "Мини Арт Фест" се завръща със своето юбилейно 10-то издание на 2-18 октомври в шатрата на Цирк "Иванов", разпъната на паркинга на зала "Универсиада" в София. Ще можете да се потопите в атмосферата на тайнството, наречено "съвременно цирково изкуство", да научите механизмите му, да разберете посланията му и да преживеете емоцията му. Броени часове преди началото на "Мини Арт Фест" 10 си поговорихме с Гео Калев, един от организаторите на фестивала, за да ни разкаже повече за тазгодишното издание.

Предстои юбилейното 10-то издание на "Мини Арт Фест". Как се промени фестивалът от началото до днес?

Извървяхме дълъг път, започнахме като мултижанров независим фестивал, а днес представяме топ представление от Франция. От 2015 г. фестивалът е насочен главно към съвременния цирк. Поканили сме в София над 30 имена от Европа и света. От 2018 г. развиваме и още един успешен проект – "Социален цирк". Това е методика за обучение на уязвими хора с цел подобряване на физическото и емоционално състояние и развитие на комуникационните възможности. Днес ви каним в цирковата тента на Цирк "Иванов" с богата международна програма и циркови работилници за деца през целия уикенд. Ново за фестивала е представянето на музикална програма - от 20 ч. в петък (2 октомври) очаквайте The Bedlam Club с акустичен концерт, а в събота (3 октомври) Иван Шопов с новия си проект TRIGAIDA.

Какви са тазгодишните акценти в програмата?

Основният акцент е представлението "Instable" на Les Hommes Penches от Франция. Топ представление съвременен цирк от 2019 г. Разбира се, и Иван Шопов TRIGAIDA на живо.

Les Hommes penchés в буквален превод е "Наклонените хора". Те са френско творческо дуо, състоящо се от артиста Никола Фрезо и режисьора Кристоф Хюсман. Les Hommes Penches живеят желанията си, каквото и да ги разстройва или забавлява. Те са като музикална кутия за неволи и лозунги на епохата. Пространство от тела. Тела, които присъстват или са представени в образи, едновременно силни и деликатни, напрегнати, страстни, плъзгащи се, подскачащи… Артистичното им кредо гласи, че за да присъстваме в света, трябва да продължим да си представяме и мечтаем.

Представлението им "Instable" ("Нестабилен") прави световно турне в тази трудна година в родната Франция, Западна Европа, Балканите и сега гастролира в България на сцената на "Мини Арт Фест" 10. Спектакълът се реализира с подкрепата на френския институт в София.

Никола Фрезо поставя под съмнение крехкостта на артиста и света около него. В центъра е превръщането на произшествието в изкуство. Падането е медитативно упражнение. Циркът отстъпва място именно на медитацията и мисълта. Фрезо неуморно вдига един-единствен метален проводник, който непрекъснато му се изплъзва. Абсурдизмът разказва за нашето собствено време и за нуждата ни от щастие. Красотата е някъде там – в зоната между комедията и трагедията.

В събота, 3 октомври, от 19 ч. гледайте италианската гала на V.O.G.O.T. на Дуо МАСАВА. Съвременен цирк, акробатичен спектакъл, без думи, V.O.G.O.T е спектакъл за 5-те сетива, които се преплитат. Първият момент, в който човек открива себе си и света около себе си, като танци и акробатика. Това откритие ни кара да изследваме и съхраняваме чувствата си, които оставят незаличими отпечатъци в нашето пътуване през живота. Нашето настояще е резултат от носталгичната памет на всяко възприятие, записано в нашата памет.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА ТУК!


През тази година определено е предизвикателство да се организира масово събитие, с какви трудности се сблъскахте?

Да, доста е сложно. Няколко пъти отложихме събитието, а сега го реализираме в скъсени срокове, основният проблем е стресът. Борим се да се преодолее.

А какви мерки сте предвидили, за да се гарантира безопасността на посетителите?

Ще имаме всичко необходимо, дезинфектанти, но най-вече разчитаме на отвореното пространство и възможната дистанция. Цирковите тенти са като покриви, а под тях свободно влиза въздух. Всеки може да е с маска. Събитието беше предвидено за Южен парк 2, но се наложи да го преместим на паркинга на зала "Универсиада", очакваме приятно време и възможности за движение на публиката.

Кои са нещата, които определено не трябва да пропускаме на "Мини Арт Фест" 2020?

Ще имаме билет за всички представления, за ценители. За хора с интерес към съвременната култура. Международната програма е събрана в този уикенд 2-4 октомври. Атмосферата около тентите ще предразполага за много приятно прекарано време с вкусна храна и напитки. Това е циркът - споделяне и потапяне в съвременното изкуство.

След 5 октомври програмата продължава с всекидневни представления на Цирк "Иванов" за цялото семейство.

Следете всички новости за Мини Арт Фест 10 и във Facebook.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю