Георги Вулджев: Еврозоната дългосрочно носи пълзяща инфлация, вижте и какво се случи с Гърция (ВИДЕО)

45943
Георги Вулджев: Еврозоната дългосрочно носи пълзяща инфлация, вижте и какво се случи с Гърция (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Най-голямото притеснение от влизането ни в еврозоната е какво ще се случи с цените. Според мен ще има ускорение на инфлацията в краткосрочен план. Става въпрос за първите 1-2 години след превалутирането. В други държави виждаме такива данни да по-висока инфлация."

Това заяви в предаването Студио Actualno икономистът Георги Вулджев. Начинът да се ограничи максимално този ефект е да се вземат някакви мерки в плана за еврото, като това с паралелните цени т.е. една година преди въвеждането му да се вижда колко струва всяка стока в лева и евро. Така лесно може да се забележи ако има рязка инфлация и бързо да се реагира от самите потребители, отчете той.

"Но-по големият казус е в дългосрочен план какво ще се случва с цените. Проблемът с еврозоната е, че в дългосрочен план има пълзящо увеличение на инфлацията. Продължаващо откакто е създаден този паричен съюз обезценяване на парите.

Нещо, което противоречи на онова, което първоначално сме искали да извлечем, когато е създаден валутният борд и е вързан към марката. Цялата идея е била да се върже към най-стабилната валута в света, заедно с швейцарския франк тогава. Целта е била именно да няма такова обезценяване в дългосрочен план. Парадоксално е, че в момента правим точно обратното на това, което е била първоначалната цел.

От въвеждането на еврото има и редица макроикономически рискове. Ако влезем в еврозоната или ще сме държава, която е фискално дисциплинирана като Германия, или ще сме фискално разпуснати като Италия.

Проблемът е, че и двете ситуации крият икономически рискове. Ако сме от фискално дисциплинираните това означава, че ще трябва да плащаме, когато недисциплинираните имат проблеми. Както случаят с Гърция, когато всичко солидарно изплащаха дълговете й.

Ако пък сме от недисциплинираните като Гърция, плащането на тези дългове облагодетелстваха само политиците в страната. Ако питате обикновения грък в наши дни какво смята за последните 20 години икономически развитие на държавата, откакто са с евро, той ще ви каже, че това е пълна катастрофа. Те първо минаха през най-тежката криза в историята им от гледна точка на нива на безработица, все още имат над 15% нива на безработица", посочи икономистът.

Вулджев окачестви като глупост изказването на предложеният от Слави Трифонов за премиер Николай Василев, че еврозоната носи престиж, защото "сядаме на една маса с големите".

"Ние и сега сме на масата с големите. Когато влизахме в ЕС ни говореха същото - "клуб на богатите", няма да имаме корупция. Нищо от това не се случи. Не знам дали политиците смятат, че българите сме идиоти и не помним какво ни се обещаваше. Когато влезем в еврозоната, това няма да ни направи магически равни по влияние на Германия и Франция. Даже напротив - ще станем още по-подчинени на тези държави.

Гърция отново е добър пример в това отношение, защото ако си спомните референдума, който имаха през 6 години - на него хората гласуваха да не се приеме сделката от другите държави в еврозоната, но дори уж евроскептичната Сириза не послуша своите избиратели. Дори историята противоречи на тази теза."

Пътят към еврозоната е единственото, което т.нар. партии на промяната не искат да ревизират, което е доста озадачаващо, смята той.

Относно въвеждането на минимален глобален корпоративен данък от 15% той заяви, че вероятно ще бъде въведен в западния свят, защото там има голям натиск в тази посока, но едва ли ще бъде глобален.

"Очаквам държави като Китай и Русия да дадат някакъв отпор. Те се опитват да изградят алтернатива в икономическото мислене на глобално ниво и това е принципен въпрос за тях. Идеята на такъв минимум е да не могат да изтичат толкова пари към малки държави с ниски данъчни ставки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю