Горан Благоев в „Отговорите“: Църквата и Симеон Сакскобургготски се доказаха като проводници на руско влияние (ВИДЕО)

15932

Волоколамският митрополит Антоний не може да дойде в България само по покана на руското подворие. Това каза в предаването „Отговорите“, журналистът и политик, заместник-председател на партия „Републиканци за България“ Горан Благоев.

„Има едни стари църковни правила, че епископ, а Антоний е такъв, на една друга поместна църква не може да дойде и да свещенодейства в диоцеза на епископ на друга поместна църква, какъвто се явява българският патриарх. Защото това е в диоцеза на Софийска епархия. Да не говорим, че той (Неофит, бел. ред.), освен софийски епископ е и български патриарх. Моето тълкуване категорично е, че Светият синод не може да не е знаел за тази визита. Няма как те да разберат в един момент от медийни публикации ден преди да кацне Антоний, или в същия ден, в който Антоний кацне, да каже „Ку-ку, добър ден, аз съм тук, елате утре да служите с мен в Руската църква“. Това е нонсенс абсолютен.

Освен всичко останало Светият синод би следвало, позовавайки се на досегашната практика, да уведоми външно министерство, дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Такъв висок ранг предполага и среща с президента в някаква степен. И аз много се съмнявам, че, тъй като аз черпя информация единствено и само от сайта на външноцърковния отдел на Московската патриаршия, мисля, че много от срещите се спестяват. А няма логика митрополит Антоний да служи заупокойна молитва в църквата на Шипка и да не се срещне със Старозагорския митрополит Киприян, под чиито диоцез е църквата на Шипка. Пътьом или на връщане може да е минал през Пловдив. И това също може да се спести.

Между другото, Гавриил каза нещо много съществено, а то си го пише и на синодалния сайт – службата в Руската църква е с благословията на патриарх Неофит. И тук само искам да кажа, да не говорят „Да, България" от парламентарната трибуна, че синодът ни е изненадан, че едва ли не руснаците влизат с ботуши в суверенната българска църковна територия, което не е вярно.

Руснаците винаги са влизали в тази територия като добре дошли. Църквата е знаела. И ние, „Републиканци“, като партия призоваваме Българската православна църква занапред да се въздържа от тези толкова тесни контакти с Руската патриаршия, защото те много почнаха да бият на очи. Т.е българската църква, за пореден път, воглаве със Симеон Сакскобургготски, който знаем колко е близък със Светия синод, абсолютно се доказаха като проводници на руско влияние в България. Защото нека да си припомним изказванията на Симеон Сакскобургготски след началото на руската агресия (в Украйна, бел. ред.). Те са абсолютно половинчати и некатегорични в защита на Украйна. Ако някой си е мислил, че Симеон Сакскобургготски е човек, който прокарва западно влияние, мисля, че днес вече няма такива илюзии.“

Каква всъщност е била целта на визитата на митрополит Антоний, ще узнаете от видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю