Гражданският кандидат за главен прокурор Бойко Атанасов: Защо Спецпрокуратурата взе 2 млн. лв. бонуси?

37773
Гражданският кандидат за главен прокурор Бойко Атанасов: Защо Спецпрокуратурата взе 2 млн. лв. бонуси?
Снимка: peticiq.com

Кандидатурата на следователя Бойко Атанасов за поста главен прокурор беше представена в петък, 19 юли, в Сливен пред обществеността и медиите.

Подобна номинация се издига за пръв път в историята на родната правосъдна система. По закон предложенията за главен обвинител се правят от министъра на правосъдието или най-малко трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"За да не му се случи нещо", посъветвали следователя Бойко Атанасов да си вземе отпуск

Колеги от прокуратурата на следователя Бойко Атанасов го помолили настоятелно да излезе в неплатен отпуск - поне за 6 месеца. Това разк...

Зад кандидатурата на Бойко Атанасов, доказал своята професионална независимост и доблест като следовател, застанаха няколко граждански  организации – "БОЕЦ", "За Зелен Младост", "Ние, гражданите" и Асоциация на свободното слово "Анна Политковская". Те ще настояват за реално участие на своя кандидат в състезанието за нов главен прокурор.

Сливен беше първа спирка от националната кампания за представяне на Бойко Атанасов като гражданския кандидат за отговорния пост. Предстои и стартирането на подписка в негова подкрепа.

На срещата в Сливен бяха коментирани тревожните индикации за ероизя в държавността у нас: опасното срастване на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, нерегламентираното заиграване със законотворчеството - с цел запазване на политическото и управленско статукво, безпрецедентната и необуздана корупция, използването на институциите като репресивен инструмент срещу непокорните в бизнеса, съдебната система и политиката, липсата на воля за пречупване на авторитарните управленски модели, насаждането чрез медиите на чувство за необратимост на пълзящата диктатура.

"Не може всяка сряда главният прокурор да е на килимчето в Министерски съвет", категорично каза председателят на гражданско сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев. Той подчерта, че странната съгласуваност между изпълнителната власт и прокуратурата е недопустима и опасна симбиоза, при която едната от страните получава политическа, а другата - съдебна протекция за своеволия и безнаказаност. "Всичко това трябва да бъде променено. И залог за това е почтеността на главния прокурор, тъй като той разполага с властта да влияе върху редица процеси в държавата", посочи още лидерът на "БОЕЦ".

Намаляването на мандата на обвинител №1 от седем – на пет години, законодателна промяна, осигуряваща правото на адвокатски и граждански сдружения да правят номинации и широко обсъждане на идеята за пряк избор на главен прокурор са част от идеите на сдружението за промяна в статута на най-недосегаемия в правосъдната система.

Какво премълча Сотир Цацаров за проверката на европейските прокурори?

В европейския доклад за прокуратурата има препоръки в посока, която за нас би била голяма крачка назад. Това заяви вчера (20 декември) ...

"Усилията за промяна отвътре са крайно ограничени, тъй като в момента прокуратурата  е силно монополизирана и централизирана и обслужва тези, които са във властта", каза пред присъстващите Бойко Атанасов. Според него в рамките на съдебната система са създадени достатъчно институции за борба с корупцията. "Но те са изродени и не работят“Ю, изтъкна той и допълни, че има случаи, в които магистрати и дори цели магистратски семейства мигрират от един антикорупционен орган в друг, с цел симулиране на дейност.

За Actualno.com Бойко Атанасов коментира, че приема номинацията си за главен прокурор като голямо предизвикателство: "Изненадан съм от номинацията на гражданските организации. Наясно съм, че това ще ми донесе доста пасиви, защото атаките срещу мен не са преставали. Но, от друга страна, това е начин отново да заявя нещо, което винаги съм заявявал: че прокуратурата трябва да бъде ефективна и че това е от съществено значение за функционирането на правовата държава".

Защо е толкова важна фигурата на главния прокурор?

Причините са няколко. Една от тях е, че при съществуващата в момента нормативна уредба тази фигура разполага с изключително силни позиции за контрол върху процесите в държавата. Именно затова лишаването на главният прокурор от възможността да влияе върху приемането на закони, засягащи работата на държавното обвинение, е от съществено значение. Функцията на прокуратурата е единствено да следи за спазването на законността и за правилното прилагане на законите.

Българската прокуратура действа по един сталински образец. И това трябва да бъде променено незабавно, ако искаме да продължим да се развиваме по демократичен път. Обратното означава загниване на държавните устои и функциониране на държавата в условията на авторитаризъм. Затова най-важното, което трябва да се случи, е да заработи една ефективна антикорупционна структура, която да противодейства на корупцията по високите етажи на властта.

Прокурорската колегия сложи край на проверката за „шпицкоманда“ в следствието

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие доклада по проверката за т.нар. „шпицкоманда“ в следствието. Про...

Хората обаче не се вълнуват особено от избора на нов главен прокурор. Не разбират как това би повлияло на техния живот...

Прокуратурата е част от имунната система на държавата. Когато корупцията е овладяла тотално държавното управление, ние не можем да очакваме нормална държава и дори елементарна справедливост – за отделния човек и за обществото като цяло. Затова е толкова важно да имаме почтен главен прокурор! Но ако гражданите не проявят необходимата чувствителност по отношение на този избор, няма как да очакват бъдещият обвинител №1 да бъде прозрачен в действията си и да работи в полза на обществото. Така че всичко това зависи от позициите, които отстояваме, и доколко сме готови да се преборим с корупцията.

Какво мислите за чудовищния теч на данни от НАП?

Според мен този скандал създаде шум, който отклони вниманието от действията на изпълнителната власт. Едно от тях е, че тя отпусна бонуси за специализираните прокуратура и съд, на които по закон е вменено да разследват евентуални престъпления, извършени от Министерски съвет. След като имаме закон за държавния бюджет, не е стана ясно защо, по средата на годината, се отпускат 2 милиона лева бонуси за Специализираната прокуратура. Лично мен това ме смущава, защото мирише много силно на корупция… Разбира се, случиха се и много други скандални неща у нас. Очевидно е, че този скандален шум цели отклоняване на общественото внимание от важните и тежки проблеми в държавата. А те са много.

Интервю на Мариана Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю