Грети Стефанова: Защо столичани трябва да плащат за грешките на управлението на кмета Фъндъкова?

21328
Грети Стефанова:  Защо столичани трябва да плащат за грешките на управлението на кмета Фъндъкова?
Снимка: Actualno.com

Законен ли е водопроводът до Перник? Кой се прави, че не чува, че стената на язовир „Бели Искър“ се нуждае от спешен ремонт? Как ощетява софиянци разширението на зелената и синята зона и колко е безплатно служебното паркиране в столицата? Отговорите търсим в Студио Actualno с Грети Стефанова, новият председател на групата на „Демократична България“ в Столичния общински съвет.

Къде групата на „Демократична България“ в Столичния общински съвет се размина с досегашния председател Методи Лалов, който подаде оставка

Ние сме демократична общност и при нас всеки пост се носи и изпълнява докато човек намира сили, смисъл и мотивация. Така че благодарим на г-н Лалов и продължаваме напред с новия председател на групата, който е един сред равни. Досега ако съм дърпала камион 20 тона, сега ще е 40. Знам, че сме заедно, че работим в екип и че сме най-силната група в СОС. Абсолютно всички равноправно работим и се борим за интересите на софиянци.

За оставката на председателя на СОС Елен Герджиков и избора на неговия наследник Георги Георгиев

Безобразно вмешателство в живота на София и не само, незаконосъобразни действия на за щастие бившия премиер на държавата. Г-н Борисов се е объркал явно, защото си въобразява, че може да дирижира живота на столична община и на столичния общински съвет така, както командва неговите подчинени в партията. Сигурно не може да се намери друг европейски лидер, който да се хвали с такива действия.

Архитект Игнатов не е подписвал в дневния ред на СОС да влезе точката за избор на Георги Георгиев за председател. По принцип това предложение за избор на нов председател на СОС трябва да се внесе подписано от всички заместник-председатели едновременно, заедно с единомислие и единодействие. Точката е внесена незаконно за решаване в СОС. И точно затова ние не участвахме в това гласуване.Съдът ще каже колко легитимно е избран новият председател, но е избран с гласовете на ГЕРБ и на патриотите и с част от гласовете на БСП, които също бяха против.

Проблемите на София са много и за съжаление всеки софиянец и гост на града може да ги види сори обикаляйки само центъра, да не говорим за кварталите. Хубавото на СОС е, че там е и крупата на ДБ. Там сме за да защитаваме интересите на софиянци. И въпреки че има мнозинство на ГЕРБ-СДС и патриотите, които си гласуват точки и доклади, ние сме тези, които сочим и виждаме проблемите на София и виждаме как софиянци са ощетени с почти всяко едно решение на болшинството.

Служебното паркиране

За съжаление това вдигане на данъците според мен ще засегне всеки един софиянец. Разширението на синята и зелената зона за паркиране в града и прехвърлянето им от един район в друг не може да реши проблема. По-скоро това е замитане на проблема, защото липсата на места за паркиране е очевидна за всеки и не можем да преместим проблема от един район в друг. София има нужда от многоетажни паркинги и кардинално решение, а не да вдигаме цената и да глобяваме софиянци за грешките на управлението на града.

Има и друг проблем – наредбата за организация на движението на територията на Столична община. Два члена от наредбата дават право на кмета на София г-жа Фандъкова да може да разрешава безплатно служебно паркиране. Обаче пропускат да го слагат в кавички в обявите по улиците, защото като се каже служебно, се предполага заплащане. А то е абсолютно безплатно и напълно незаконно, защото не само в София, но и в страната, гражданите на България сме равни. Тя дава предимства за такова безплатно служебно паркиране, което ощетява софиянци в максимална степен. Не е регламентирано на какъв принцип се избира за кого да е безплатното паркиране. Интересно е на кого се плаща. Не е регламентирано на кого се заплаща и заплаща ли се. Официално не се заплаща. В същото време ние виждаме с изненада няколко чекмеджета... От две години имам внесен доклад до г-жа Фандъкова за отмяна на служебното паркиране. Вече две години лежи в някое чекмедже на Столична община. Пуснах питане. Мълчание...

Стената на язовир „Бели Искър“

Това е един много голям проблем за водоснабдяването на София първо, защото това е една от най-хубавите води – рилската вода. Язовир „Бели Искър“ е изграден именно с тази цел – за водоснабдяване с чиста рилска питейна вода на софиянци. Но язовирът не се използва на пълен капацитет и може би само една трета от обема му е пълна с вода точно заради това, че стената е компрометирана и се нуждае от спешен ремонт. Проблемът е на повече от 10 години. През цялото управление на г-жа Фандъкова. Единственото, което се направи, е да се прехвърли проблемът на държавата. За този язовир собствеността е пределно ясна, но никой не се нагърбва да реши проблема. Може би оттам по-трудно би се откраднало, въпреки че не вярвам, защото като виждам какви милиони са окрадени от язовирите, сигурно и от този може да се открадне.

Водопроводът до Перник

Когато се прдстави на обществеността, че перничани ще останат без вода, защото софиянци не искат да им дадат, решението се предопределя. Но решението е в голям ущърб не само на софиянци, а изобщо на България, защото там се заровиха десетки милиони в този водопровод до Перник, който е без акт 16, той е незаконен. Той е неизползваем, защото няма проект, по който да е изпълнен. Изпълнен е на око. И то по-скоро зарити някакви тръби, леко подпряни тук-таме, за да се вземат едни пари. А по принцип язовирът е едногодишен изравнител и ако тенденциозно не се е източвал, за да се предизвика строенето на този водопровод, убедена съм, че това беше удобен начин да се приберат десетки милиони.

И още: Маскира ли се незаконното строителство в столицата като „текущ ремонт“? Има ли решение на проблема с недостига на места в детските градини в столицата? Има ли отговор на въпросите за полицейското насилие в София по време на протестите? Разберете от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю