Ян-Филип Зендкер: Писането е приключение, пътуване, на което се отправям с надеждата да израсна като личност

14795
Ян-Филип Зендкер: Писането е приключение, пътуване, на което се отправям с надеждата да израсна като личност

Ян-Филип Зендкер е роден в Хамбург през 1960 година. От 1990 до 1995 г. работи като кореспондент на немското списание „Щерн“ в Америка, а след това и в Азия до 1999 г. Година по-късно написва първата си нехудожествена книга – „Пукнатините във Великата китайска стена“. Живее в Берлин със съпругата си и трите им деца.

Дебютният му роман „Да чуеш ритъма на сърцето“ се появява на пазара в Германия през 2002 година и без медийна подкрепа се радва на умерен успех.

На 4 февруари у нас излиза „Шепотът на сенките“ от Ян-Филип Зендкер. Книгата е едновременно криминален роман и трогателна история за любовта и доверието, изпълнена с любопитни подробности за живота в Китай и Хонконг.

"Шепотът на сенките" - криминален роман и трогателна история за любовта и доверието

На 4 февруари излиза „Шепотът на сенките“ от Ян-Филип Зендкер. Книгата е едновременно криминален роман и трогателна история...

„Шепотът на сенките“ е първа част от поредицата „Полетът на дракона“, която се радва на сериозен международен успех.

Издателство "Хермес" представя интервю с автора.

Какво ви вдъхнови да напишете поредицата „Полетът на дракона“?

В продължение на четири години работих като кореспондент на списание „Щерн“ в Азия и имах възможността да опозная Китай и хората там. Смятам, че европейците и американците имат погрешна представа за китайците и тя се дължи основно на факта, че те полагат огромни усилия да крият чувствата си пред чужденците. Затова често изглеждат пасивни и сдържани. Но аз имах възможността да се сприятеля с няколко китайци и да осъзная, че нещата далеч не са такива, каквито изглеждат, че зад всяка история се крие друга история. Ултрамодерните космополитни градове с небостъргачите са само фасада, зад която е скрито истинското лице на Китай. Една необятна страна, в която хората се чувстват несигурни, независимо от натрупаното богатство. Страна, която въпреки бързо развиващата се икономика, остава слаба във вътрешността си. И все още се намира в капан, защото на народа ѝ е забранено да се изправя срещу призраците от миналото си. Надявам се, че чрез поредицата читателите ще зърнат истинското лице на Хонконг и Китай и ще разберат по-добре хората, които Културната революция белязва за цял живот.

Вие сте известен немски журналист, какво ви накара да се насочите към писателското поприще?

Как да постигнем "Дисциплина без драма"

 Съвременните родители са изправени пред много предизвикателства в отглеждането и възпитанието на децата си. Често те срещат голем...

Винаги съм мечтал да напиша книга – като тийнейджър пишех стихове и започвах поне десет романа, но така и не стигнах по-далеч от двайсетата страница. Обезкуражен, се оттеглих за двайсет години – започнах работа по дебютния си роман „Да чуеш ритъма на сърцето“ чак на тридесет и седем! Наистина не знам откъде ми хрумват всички тези идеи, но за мен именно в това се крие магията и мистерията на писателския занаят. За мен писането е приключение, пътуване, на което се отправям с надеждата да науча нови неща и да израсна като личност.

Кои автори са ви оказали най-голямо влияние?

Габриел Гарсия Маркес, Албер Камю, Арундати Рой и Томас Бернхард са само част от авторите, които са ми въздействали и продължават да ме вдъхновяват.

Какво четете в момента?

Току-що завърших романа „Аз преди теб“ от Джоджо Мойс и много ми хареса.

"Напълно побъркан!" - роман за добрите новини за вредните неща

Яжте повече месо, пийте повече уиски, не се тъпчете с маруля и изхвърлете мултивитамините. Джеф Уилзър цитира резултати от много изслед...

Коя е любимата ви книга?

Не мога да избера само една, прекалено много са. Това е все едно да си избереш любимо дете – невъзможно е.

По какво работите в момента?

По филмовия сценарий на „Да чуеш ритъма на сърцето“. А след това се надявам да имам достатъчно време и за третата книга от серия „Полетът на дракона“

Вижте откъс от книгата ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю