Как да защитим парите си при несигурност и висока инфлация?

10482

През последната година ключовата дума в световната икономика е несигурност. Тя се усеща както на финансовите пазари, така и в икономическите прогнози, и разбира се в ежедневието ни. 

За да разберем в каква форма е икономиката, как реагират пазарите, докъде ще продължи да расте инфлацията и как можем да защитим спестяванията си в Студио Актуално разговаряме с Бисер Варчев, основател на "Варчев Финанс", който има над 30-годишен опит като търговец на финансовите пазари.

В момента на финансовите пазари цари някаква несигурност – всеки ден по медиите се говори за високата инфлация, страховете от рецесия. Засега имаме баланс между по-агресивните и рискови инвеститори и по-консервативните, привърженици на по-твърдата монетарна политика, който поддържа пазарите в равновесие.

Пазарите като цяло не са рационални – те много рядко реагират бързо на случващото се по света. След избухването на войната в Украйна имахме рязък скок на суровините, но в последните няколко месеца цените им вървят само надолу. Не трябва да се търси пряка връзка между цените на петрола, газа и други основни суровини и световните (гео)политически събития, съветва Варчев.

Цените на петрола и газа

Прогнозите за рязко поскъпване на петрола и газа едва ли ще се сбъднат. През последните 3 години видяхме няколко покачвания на цената на петрола над 100 долара и още по-епизодични пикове от порядъка на 120 долара. Тези скокове бяха изключително нестабилни, цените достигнаха само за момент дотам и бързо се върнаха в руслото, в което са в момента, припомня финансовият експерт.

Въпреки войни и катаклизми стойностите на основни суровини като петрол и газ, както и основни ценни метали като платина, сребро и злато в дългосрочен план са относително стабилни. Не очаквам рязко поскъпване на петрола и газа, тъй като високите им цени вече се "изиграха" на пазарите и в момента сме в друг сценарий, обяснява Бисер Варчев.

Курсът на еврото

Имахме около двугодишен период, в който еврото падаше спрямо долара. Но никой тренд не е вечен. Късите позиции на евро/долар, които са заели спекулативни играчи като хедж фондове и инвестиционни банки, трябва да бъдат затворени и те да си приберат печалбата. Половината от засилването на еврото спрямо долара в последните 2 месеца се дължи на тези пазарни фактори. Другата половина е резултат от доброто състояние на европейската икономика, обяснява Варчев.

По думите му в момента виждаме финала на покачването на еврото, тъй като то възстанови около 40% от големия спад спрямо долара. "Сега е време стойността му да се балансира и да влезем в едно равновесно положение на двойката евро/долар при настоящите нива. Или пък доларът бавно и плавно ще започне да печели преднина. Това обаче са само предположения", твърди инвестиционният експерт.

Той припомня, че е изключително важно с какви темпове и с колко ще вдигат лихвите Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ. Това ще определи и съотношението между еврото и долара, тъй като валутната търговия най-силно зависи от политиката на централните банки и разликата между лихвите им.

Как да защитим парите си от инфлация

Според него е най-добре парите ни да се управляват от доказани специалисти, да ги доверим на професионално управление. "В България има много инвестиционни посредници, които предлагат доверително управление, фондове и разнообразни финансови инструменти. Сред тях разбира се сме и ние от "Варчев Финанс". При доверителното управление процентите ни са едни от най-високите в България, като се борим да бъдем сред предоставящите най-добра възвращаемост и на европейско ниво. Имаме богат опит – "Варчев Финанс" съществува и управлява средства вече 17 години. Аз съм завършил и съм работил в Лондон и в Ню Йорк и от 30 години се занимавам с инвестиционна дейност", обяснява Бисер Варчев.

Българинът по принцип е консервативен, така че може да вложи парите си примерно в злато. "Златото е във възходящ тренд, но за съжаление в момента е малко скъпо. Най-подходящият момент за инвестиция в злато беше преди 1-2 месеца. Ако то се купи на настоящата цена, има опасност да поевтинее и да се реализират някакви загуби. Какво е инвестиционно злато?

Има страхотни акции с високи дивиденти. Ако се обърнете към някой инвестиционен посредник, като "Варчев Финанс" или друг, той ще ви ги препоръча. Става дума за "тежки" акции на стабилни компании, чиято цена след 6 месеца вероятно ще бъде по-висока от сегашната, а дивидентът им е железен.

Банковите акции в момента също са много интересни, лихвите се вдигат и печалбите на банките са много добри. Ако потърсите някой инвестиционен посредник, той може да ви направи портфейл от 5-10 подходящи банкови акции.

Интересни са и акциите на оръжейните компании. Заради войната в Украйна ценните книжа на големи компании като Lockheed Martin се покачват. Това са добри възможности за инвестиции", разкрива финансовият експерт.

През последните години хората у нас значително са подобрили финансовата си грамотност. Младите българи на възраст между 19 и 38 години са развили много добра икономическа грамотност. Те си създават общества, имат специализирани групи в интернет. Когато погледнем тези общности, забелязваме, че доста са вдигнали нивото спрямо периода преди 5-6 години. Има положителна градация в икономическата грамотност на младото поколение българи, отбелязва Бисер Варчев.

В какво състояние са европейската и българската икономика, гледайте във видеото.

*Материалът има за цел единствено да информира и не бива да се приема като препоръка за инвестиционни решения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Държавните пари за храм "Св. Патриарх Евтимий" още ги няма: Иван Димитров и отец Лъчезар Попов (ВИДЕО)

Нищо няма да излезе от проверката за натиск върху Живко Коцев: Емануил Йорданов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю