Как да защитим парите си при несигурност и висока инфлация?

10503

През последната година ключовата дума в световната икономика е несигурност. Тя се усеща както на финансовите пазари, така и в икономическите прогнози, и разбира се в ежедневието ни. 

За да разберем в каква форма е икономиката, как реагират пазарите, докъде ще продължи да расте инфлацията и как можем да защитим спестяванията си в Студио Актуално разговаряме с Бисер Варчев, основател на "Варчев Финанс", който има над 30-годишен опит като търговец на финансовите пазари.

В момента на финансовите пазари цари някаква несигурност – всеки ден по медиите се говори за високата инфлация, страховете от рецесия. Засега имаме баланс между по-агресивните и рискови инвеститори и по-консервативните, привърженици на по-твърдата монетарна политика, който поддържа пазарите в равновесие.

Пазарите като цяло не са рационални – те много рядко реагират бързо на случващото се по света. След избухването на войната в Украйна имахме рязък скок на суровините, но в последните няколко месеца цените им вървят само надолу. Не трябва да се търси пряка връзка между цените на петрола, газа и други основни суровини и световните (гео)политически събития, съветва Варчев.

Цените на петрола и газа

Прогнозите за рязко поскъпване на петрола и газа едва ли ще се сбъднат. През последните 3 години видяхме няколко покачвания на цената на петрола над 100 долара и още по-епизодични пикове от порядъка на 120 долара. Тези скокове бяха изключително нестабилни, цените достигнаха само за момент дотам и бързо се върнаха в руслото, в което са в момента, припомня финансовият експерт.

Въпреки войни и катаклизми стойностите на основни суровини като петрол и газ, както и основни ценни метали като платина, сребро и злато в дългосрочен план са относително стабилни. Не очаквам рязко поскъпване на петрола и газа, тъй като високите им цени вече се "изиграха" на пазарите и в момента сме в друг сценарий, обяснява Бисер Варчев.

Курсът на еврото

Имахме около двугодишен период, в който еврото падаше спрямо долара. Но никой тренд не е вечен. Късите позиции на евро/долар, които са заели спекулативни играчи като хедж фондове и инвестиционни банки, трябва да бъдат затворени и те да си приберат печалбата. Половината от засилването на еврото спрямо долара в последните 2 месеца се дължи на тези пазарни фактори. Другата половина е резултат от доброто състояние на европейската икономика, обяснява Варчев.

По думите му в момента виждаме финала на покачването на еврото, тъй като то възстанови около 40% от големия спад спрямо долара. "Сега е време стойността му да се балансира и да влезем в едно равновесно положение на двойката евро/долар при настоящите нива. Или пък доларът бавно и плавно ще започне да печели преднина. Това обаче са само предположения", твърди инвестиционният експерт.

Той припомня, че е изключително важно с какви темпове и с колко ще вдигат лихвите Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ. Това ще определи и съотношението между еврото и долара, тъй като валутната търговия най-силно зависи от политиката на централните банки и разликата между лихвите им.

Как да защитим парите си от инфлация

Според него е най-добре парите ни да се управляват от доказани специалисти, да ги доверим на професионално управление. "В България има много инвестиционни посредници, които предлагат доверително управление, фондове и разнообразни финансови инструменти. Сред тях разбира се сме и ние от "Варчев Финанс". При доверителното управление процентите ни са едни от най-високите в България, като се борим да бъдем сред предоставящите най-добра възвращаемост и на европейско ниво. Имаме богат опит – "Варчев Финанс" съществува и управлява средства вече 17 години. Аз съм завършил и съм работил в Лондон и в Ню Йорк и от 30 години се занимавам с инвестиционна дейност", обяснява Бисер Варчев.

Българинът по принцип е консервативен, така че може да вложи парите си примерно в злато. "Златото е във възходящ тренд, но за съжаление в момента е малко скъпо. Най-подходящият момент за инвестиция в злато беше преди 1-2 месеца. Ако то се купи на настоящата цена, има опасност да поевтинее и да се реализират някакви загуби. Какво е инвестиционно злато?

Има страхотни акции с високи дивиденти. Ако се обърнете към някой инвестиционен посредник, като "Варчев Финанс" или друг, той ще ви ги препоръча. Става дума за "тежки" акции на стабилни компании, чиято цена след 6 месеца вероятно ще бъде по-висока от сегашната, а дивидентът им е железен.

Банковите акции в момента също са много интересни, лихвите се вдигат и печалбите на банките са много добри. Ако потърсите някой инвестиционен посредник, той може да ви направи портфейл от 5-10 подходящи банкови акции.

Интересни са и акциите на оръжейните компании. Заради войната в Украйна ценните книжа на големи компании като Lockheed Martin се покачват. Това са добри възможности за инвестиции", разкрива финансовият експерт.

През последните години хората у нас значително са подобрили финансовата си грамотност. Младите българи на възраст между 19 и 38 години са развили много добра икономическа грамотност. Те си създават общества, имат специализирани групи в интернет. Когато погледнем тези общности, забелязваме, че доста са вдигнали нивото спрямо периода преди 5-6 години. Има положителна градация в икономическата грамотност на младото поколение българи, отбелязва Бисер Варчев.

В какво състояние са европейската и българската икономика, гледайте във видеото.

*Материалът има за цел единствено да информира и не бива да се приема като препоръка за инвестиционни решения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю