Калоян Методиев: Европа никога не е била толкова застрашена

3569
Калоян Методиев: Европа никога не е била толкова застрашена
Снимка: Getty images/Guliver

Решението на Ангела Меркел през 2015 година да покани и пусне безконтролно мигрантите промени политическата карта на континента и почти разпарчетоса Европейския съюз. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Канцлерът Ангела Меркел и президентът Еманюел Макрон се разбраха за отделен бюджет на еврозоната по време на срещата си край Берлин на 19 юни. Какви ще са последиците от това тяхно решение за ЕС? Отделен бюджет за еврозоната означава ли, че останалите страни ще бъдат пренебрегнати?

Европа ще приеме 10 000 бежанци от Африка

До 10 000 бежанци от Либия ще бъдат приети в Европа идната година, обяви италианският министър на вътрешните работи Марко Минити, преда...

Последиците ще са задълбочаване на интеграцията, но това не става безболезнено. Меркел е принудена от обстоятелствата да прави отстъпки пред напористия френски президент. Въпросът е, че напоследък действията ѝ вече не се радват на подкрепата, която имаше в Германия, а това предполага търсене на отговорност за действията й.

Все още знаем малко за конкретиката на договорките, защото те трябва да се обсъждат и одобрят следващата седмица на ниво ЕС. Ако мине, ще е факт едва през 2021 година, а дотогава има много време. Разликата е в сумите – Меркел иска няколко десетки милиарда евро, докато Макрон над сто милиарда.

Може ли да се разглежда отделният бюджет за еврозоната като първа стъпка в посока „Европа на две скорости“?

В политически план означава само и единствено Европа на три скорости – ядрото около Еврозоната и Шенгенското споразумение, втора скорост на страни, които се справят сами и са в едно от двете споразумения и трета скорост, които са практически никъде. В най-тежко положение от страните на „трета скорост“ е България, защото тя започва да изпада в изолация както от сериозните дебати, така и от оформилите се групи.

Меркел заплаши със санкции страните, отказващи да приемат бежанци

Страните, които не участват в схемата за бежанските квоти, биха могли да бъдат лишени от помощи в други области, заяви германският канц...

Дебатите, които се водиха Макрон и Меркел, показват, че ще се опитат да поставят пред свършен факт всички останали. Единствената пречка могат да са северните страни, които имат самочувствие, ресурси и мнение и може сериозно да торпилират идеите на Макрон. На южните няма да се хареса идеите за релокация на мигрантите там, където са регистрирани за първи път. Това ще е много тежък удар за Италия, Гърция и България. Явно ще се върви и към общи военни части, което също бе договорено.

Все по-често се чуват приказки, че обединена Европа е застрашена? Съгласен ли сте с тази теза? Смятате ли, че мерките на Макрон и Меркел ще доведат до нейното спасение?

Да, Европа никога досега не e била толкова застрашена. Решението на Меркел през 2015 година да покани и пусне безконтролно мигрантите промени политическата карта на континента и почти разпарчетоса Европейския съюз. Интересното е, че с нея Европа е в криза, а без нея може да изпадне в още по-голяма криза. Откъдето и да го погледнете, това е драма с неясен изход. За мен основният проблем в момента е, че възраждането на мигрантския проблем и отказът да се вземе бързо и радикално решение потопява реалния дебат за важните теми като Еврозоната, общия бюджет, интеграцията, икономическото развитие, трансатлантическите проблеми и т.н. Другата седмица, вместо да се занимава с тези теми, Европейският съвет е много вероятно да затъне в скандали по мигрантския въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Отговорността за атентата в Москва е на Путин: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Путин и ядреното копче: Трите фактора да го натисне. Говори Велизар Шаламанов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Любомир Стефанов, Илиян Василев и Иво Вецев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю