Канзуров: България се готви да пусне Северна Македония в ЕС, ПП и ДБ са склонни на това (ВИДЕО)

18110
Канзуров: България се готви да пусне Северна Македония в ЕС, ПП и ДБ са склонни на това (ВИДЕО)
Снимка: Студио Actualno

Като че ли някакви чужди сили са си направили проект, за да си прокарат интересите в България, сред които и да се създаде правителство, което да допусне Република Северна Македония в ЕС. Това заяви в предаването Студио Actualno Виктор Канзуров, който е известен македонски журналист с българско самосъзнание.

Това ще бъде представено на българите като някакъв огромен успех. Например вкарването на българско малцинство в Конституцията на РСМ. Това само по себе си е ок, но не бива да става разменна монета за нещо много по-важно. Трябва да си кажем честно, че има много малко хора с българско самосъзнание в страната. Това може да повлияе единствено на хората от паспортните сдружения, които ще се пречислят към някоя управляваща коалиция и някой ще получи директорско място на общинско ниво.

На въпрос за мнението му по твърдението на македонския вицепремиер Артан Груби, че българското вето за влизането на РСМ в ЕС ще падне през декември, Канзуров посочи следното:

"Доколкото разбирам от думите на бъдещите коалиционни партньори в България, виждам разнопосочни сигнали. Новоучредената формация изглежда склонна да допусне РСМ до ЕС. Един по-малък коалиционен партньор, с инициалите ДБ, също е склонен на това. Около тази партия гравитират хора, които аз наричам псевдолиберали. Те искат на всяка цена да се даде възможност на нереформираната и шовинистична РСМ зелена светлина за начало на предприсъединителни преговори с ЕС.

От новоучредената формация говорят по македонската тема като лайф коучове, като търговци. Те не разбират какъв е проблемът и негативните ефекти от юго-комунистическото историческо наследство в РСМ.

ДБ лавира в публичните изявления по македонския въпрос в съвременните му измерения, защото знае, че някъде 84-85% от българските граждани са против това РСМ да получи дата за преговори, такава каквато е в момента. Затова пускат някакви изявления, които могат да се тълкуват по различни начини, но си личи, че внимават какво казват само заради публичността. В тази партия няма само псевдолиберали.

Там има и хора, които са по-крайни и с известни русофобски и сърбофобски залитания, но те пак много опростяват нещата. Мислят, че със самото членство в ЕС в РСМ ще станат приятелски настроени към нас. РСМ ще стане още по-агресивна към България, ако влезе в ЕС, посочи още журналистът.

*****************************************************************************

Кой е Виктор Канзуров

Виктор Канзуров е роден на 2 ноември 1971 г. в Скопие. Според неговите думи на 16-годишна възраст осъзнава българския си произход, след като баща му споделя с него за българските корени на македонците. Баща му е родом от леринското село Попадия, Егейска Македония, който се преселил в Скопие през 1968 година, а по майчина от Сетина. Неговият роднина Георги Канзуров е активист на македонистката организация Виножито.

Висшето си образование Канзуров завършва в Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност философия. От 1999 година работи като журналист в македонските вестници: „Македонско дело“, „Вечер“, „Старт“, „Нова Македония“ и интернет изданието „Трибуна“. След това работи на свободна практика.

За критиките си срещу македонизма и сърбоманството е обвиняван, заплашван и арестуван няколко пъти с измислени обвинения, още по времето, когато Социалистическа Република Македония е част от Югославия. Първият негов арест е бил през 1989 година, когато е бил 18-годишен. При откриването на бюст на Иван Михайлов в двора на къщата на Драги Каров, той държи реч, в която критикува бездействието на тогавашния български министър, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров и го нарича „фурнаджийска лопата“.

Интервю на Тодор Беленски

Пълният текст и видео от интервюто вижте в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю