Кметицата на "Младост": Спирам да издавам разрешения за строеж в конфликтни зони

25444
Кметицата на "Младост": Спирам да издавам разрешения за строеж в конфликтни зони

София безспорно е отдавна най-населеният и най-бързо развиващ се град в България. Пътят на прогреса, обаче, доста често не е гладък и не съвпада с пътя на обществения интерес. В последно време много от живущите в столицата го разбраха - заради различни инвестиционни проекти за строителство, които са на път да създадат редица проблеми - не само от гледна точка "липсата на въздух" и зелени площи, а и заради липсата на обяснение как микроинфраструктурата на съответното място (трафик, водопроводи, канализация, електричество, телекомуникации) ще поеме новия обект и бъдещите му обитатели.

Един от кварталите в София, където ситуацията е най-напрегната, е квартал "Младост". На последните местни избори в района беше масово подаден вот в полза на г-жа Десислава Иванчева - като алтернатива, която да помогне в битката срещу безогледното застрояване. Проблемът със застрояването обаче продължава да е на дневен ред - както за "Младост", така и за други столични квартали. Какво е положението, какви са възможните решения - Actualno.com разговаря с г-жа Иванчева.

Г-жо Иванчева, каква е ситуацията с високото строителство (поне 20 етажа) в „Младост“ в момента - колко проекта има и на каква фаза са?

Единият е на ъгъла на бул. "Ал. Малинов" и ул. "Филип Аврамов". Говорим за 25-етажна сграда, плюс един подпокривен етаж, плюс пет под земята - общо 31 нива. Разрешението за строеж е издадено от бившия главен архитект на София Петър Диков в предпоследния ден, в който е разписвал разрешения. Както колеги се шегуват – дългият петък на Петър Диков. Когато той подаде оставка обеща, че няма да подписва спорни решения през последните месеци на поста си. Е, тези 31 нива определено са спорни, не защото са точно срещу мегакомплекса "Гранд Каньон", а защото са разрешени в разрез с нормативни разпоредби. Сега комплектоваме документи, за да ги изпратим на г-жа Фандъкова и нейните експерти, от които искаме мнение дали процедурата може да бъде дадена на прокуратурата.

До бл. 11 в "Младост" 1 също един небостъргач чука на вратата. По устройствен план там, върху паркинга и зелената площ, е зададена 20-етажна сграда. Само, че с преработки на парче всеки инвеститор си увеличава застрояването. Ще обясня по-просто. С подробните устройствени планове са зададени максимални коефициенти на застрояване за цял "Младост". С всяка преработка застроената площ се увеличава още и още и вече са прехвърлени всякакви нива. Затова спирам да издавам всякакви разрешения за строеж за "Младост". Говоря за конфликтните части в самия квартал, а не за „Горубляне” и вилна зона "Американски колеж", които са към района, но там хората си строят еднофамилни къщи в дворовете, които не пречат на никого. Просто експертите в общината следят да са спазени всички нормативни изисквания. Отделно самият комплекс "Гранд Каньон", на мястото на бившата "Деница", е съставен основно от високи сгради.

Колко са инвестиционните намерения за строителство, срещу които има недоволство и протести в "Младост"?

Не са малко. Понеже ние започнахме да уведомяваме активно хората, живеещи около местата, за които има инвестиционни намерения, в общината постоянно пристигат жалби и възражения, скрепени със стотици подписи. Изпращаме ги по компетентност на главния архитект на София Здравко Здравков, до кмета г-жа Йорданка Фандъкова, до Министерски съвет - до всеки, който може да вземе отношение. Но рядко някой взима такова. За един строеж на ул. "Свети Киприян" в "Младост" 2 се изписаха тонове кореспонденция, защото този строеж е върху свлачищна зона, официално вписана в регистъра на свлачищата. Съществуващите блокове се цепят, а там искат да строят още. Искаме от министъра на регионалното развитие, който заради свлачището има тези компетенции, временно да спре там строителството. А от Столична община знаете ли какво ни отговориха по този казус – да сме оправили плочките, защото те предизвиквали свлачището?! В "Младост" 2 има и едно искане да се строи върху бивша детска площадка и зелена площ с орехи (бел. ред. - орехите са специален защитен вид по закон и е нужно специално разрешение, за да бъде отсечено такова дърво).

В "Младост" 1 има няколко проблемни зони, намеренията са да се строи върху съществуващи градинки и детски площадки. В "Младост" 4 също. В "Младост" 3 проблемът е много сериозен защото в един неголям участък около бул. "Ал. Малинов" има 7 инвестиционни намерения, 3 от които с огромни мащаби. За едното имаме известен пробив, защото РИОСВ оттегли процедурата по ОВОС, предшестваща строежа, след като гражданите изпратиха възражения, а аз изказах отрицателно становище, тъй като застрояването не отговаря на предвиденото в устройствените планове.

Един от ключовите въпроси по отношение на големите сгради е дали има подходяща инфраструктура, за да бъдат поети обитателите им. Какво е положението в "Младост" - къде очаквате да има хаос в трафика и заради кои проекти?

Инфраструктурата не е готова да поеме застрояването. Тя  съществува от 80-те години на XX век и е предвидена за много по-малък брой хора и много малък брой автомобили. От тогава само се строят жилищни и офисни сгради, а за инфраструктура ни се казва, че пари няма.

Ще дам пример със скорошния ремонт на основната пътна артерия на "Младост" - бул. "Александър Малинов". За него е заложено разширение с по една лента, но това не се случи. Асфалтира се и се подмениха тротоарите, но само толкова. Сега висим по половин час в задръстването, а с построяването на "Гранд Каньон" предполагам, че ще трябва да висим цял час. Нарочно казах "предполагам", защото никой не знае с колко този комплекс ще задълбочи транспортният проблем. Правено е едно транспортно обследване преди няколко години, което забележете – направено е през август месец, когато София е съвсем празна.

Отделно - къде да паркираме? Една от каузите ни е запазването и застрояването на зелените площи. Инспекторатът глобява паркиралите в тях шофьори, но знаете ли - проблемът не опира до съвест, а до липсата на място, в което човекът да си остави колата. В "Младост" 3, край бул. "Ал. Малинов", частна болница е купила теренът, който от времето на соца е паркингът на блока. Искат да строят. Сега, когато човек от блока се прибира от работа, звъни на жена си, която се е прибрала по-рано и тя слиза, за да му пази място, за да има къде да спре. Е, питам аз, когато болницата загради паркинга, къде изобщо ще паркират хората?

Преди две седмици инициирахте обществено обсъждане за комплекса "Гранд Каньон". Какво се случи на него?

Общественото обсъждане не беше задължително по ЗУТ (Закона за устройството на територията). Това е проблемът, че този закон позволява подобни мащабни проекти да бъдат пускани почти тихомълком - чрез обявления на страницата на районната администрация, на таблото в общината и в един местен вестник. Всичко това с терминологията от ЗУТ, от която никой неспециалист няма да разбере за какво става въпрос или за къде точно е самото инвестиционно намерение. Направихме представяне и обсъждане. Всичко се засне, протоколира, сега граждани пишат мнения и становища. Накрая всичко получено ще бъде върнато на арх. Здравко Здравков, който е подписал преработката на ПУП-а (Подробен устройствен план). Това, пак казвам, са незадължителни процедури по ЗУТ, но най-сетне се надявам, че главният архитект на София ще започне да чува гражданите. Много съжалявам, че местата в залата на арх. Здравков и г-жа Фандъкова, които бяхме поканили, останаха празни и от медиите или от нашите писма научават за проблемите на жителите в "Младост".

За обсъждането нарочно бе обявено, че този ПУП се обсъжда в контекста и на другите застроявания в района.

Защо беше направено обсъждане сега, след като разрешително за строеж за "Гранд Каньон" вече има?

Няма разрешително за строеж за сградите, които бяха подложени на обсъждане. Няма как да има, когато става въпрос за преработка на ПУП. Това е процедура, предхождаща разрешенията за строеж. Арх. Здравко Здравков ни изпрати проекта за обявяване и ние го обявихме. Дали ще издаде разрешение за строеж не мога да Ви кажа – питайте него, след като толкова хора искат ако не може да бъде спрян, поне "Гранд Каньон" да бъде намален като застрояване и да бъдат решени транспортните проблеми, които ще създаде. Апропо, при разговорите ни с инвеститорите от "Гаранти Коза" договорихме "Гранд Каньон" да бъде с около 40% по-малко застроената площ.

Кои закони конкретно трябва да бъдат промени според Вас и как, за да няма своеволия с високото строителство?

На първо място Законът за устройство на територията (ЗУТ). Написан е изцяло в защита на инвеститорите, а гражданите според ЗУТ нямат почти никакви права. По много голяма част от процедурите се водят "незаинтересовани лица". Хайде, кажете ми, ако ще се строи върху детската площадка, върху която играят децата ни, както беше случаят от който започнаха протестите или ще се строи върху паркинга пред блока, върху който паркират примерно 50 семейства, гражданите "незаинтересована" страна ли сме? Незаинтересованите са тези в Народното събрание и в Столична община, защото те не се интересуват от обществения интерес. От 2001 година, от когато ЗУТ е в сила, са правени десетки промени и все на парче. От тях са останали страшно много пробойни и сега едни членове противоречат директно на други.

Законът за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) също трябва да бъде променен, но не както сега 17 депутати от ГЕРБ са предложили промени. От тези депутати, начело с лидерите на ГЕРБ в "Младост", има няколко юристи и няколко икономисти, но няма нито един архитект. На първо четене промените защитават обществения интерес, но помежду другите членове са заложени сериозни подводни камъни, които сега анализираме и скоро ще обявим нашето мнение, а то е, че по този начин се подменя друг важен закон. От друга страна наредби, гласувани в СОС, противоречат на законите. Например ЗУТ казва, че процентът на озеленяване трябва да бъде изпълнен в съответното УПИ, а наредба, че може на друго място - компенсаторно. Всички промени трябва да стават с обществени обсъждания – своите аргументи да изкажат архитекти, юристи, инвеститори, администрация, граждански сдружения, обикновени граждани. Всички те са заинтересовани страни от това как ще се развива нашият град и държава.

Мислите ли, че промените в Закона устройство и застрояване на Столичната община, предложени от главния архитект Здравко Здравков, ще са достатъчни, за да има контрол върху високото строителство в столицата? Все пак той казва, че има възможност да се строи до "75 метра височина", а това е около 25 етажа т.е. съвсем не малко?

В цял свят небостъргачите са събрани в определена зона. Не един върху градинката в "Стрелбище", друг върху паркинг в "Младост", трети на "Витоша" под прозорците на хората. Тези зони трябва да бъдат посочени в устройствените планове със съответните процедури – обявявания, обществени обсъждания и т.н. Има зони около Околовръстното шосе, към които София може да се разширява. Няколко пъти съм го казвала, но не се прави нищо – столичната управа предпочита да вземе няколкостотин хиляди лева от едно разрешително за строеж, вместо да осигури съответната инфраструктура и тогава да издаде това разрешение. А хората не ги вълнуват, срещат се с тях само преди избори и валят обещания.

Преди месец, на протест в квартал "Стрелбище" заради възможен бъдещ строеж на 43-етажна сграда, беше предложено да бъде наложен мораториум върху високото строителство, докато не бъдат променени законите недвусмислено, за да няма вратички като чл. 27, ал. 3 в ЗУТ. Вие подкрепяте ли такъв мораториум?

Не само подкрепям, но аз съм радетел това да се случи. Трябва временно да се спре строителството, за да се решат всички неуредици, за които говорихме до тук. Да се чуе мнението на всички и накрая експертите да дадат решения. На базата на всички становища, а не избираемо, както се прави в много случаи.

В тази връзка искам да припомня, че освен кмет на района, аз съм председател на ИК "За Зелен Младост". Знаете, че цяла есен събирахме подписи, събрахме 14 000, но Столичен общински съвет, нарушавайки много процедури отхвърли референдума. Ние обжалвахме решението пред Административен съд и сега в петък, 20 октомври, от 9:00 часа делото започва. Всички са добре дошли, защото се надявам ако има силен обществен отзвук Темида да отсъди обективно.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю