Кметът на Банско: Не сме подготвени за зимния сезон

6092
Кметът на Банско: Не сме подготвени за зимния сезон
Снимка: Личен архив

Георги Икономов е кмет на Банско за втори мандат. Преди това е бил народен представител, председател на Общинския съвет. Завършил е УНСС със специалност „Счетоводство и контрол“.

Г-н Икономов, Банско е номинирано за топ дестинация в планинския туризъм. Ще спечелите ли първенството, с какво общината води пред своите конкуренти?

Надявам се да я спечелим, макар че сме спечелили доста награди досега. Така, че ако гражданите и туристите си дадат предпочитанията за друга община, няма страшно, защото всеки се стреми да прави нещо положително в областта на туризма. А с какво водим!? С много неща. Първото е, разбира се, ски зоната, която е все още една от най-модерните в Източна Европа с множеството световни мероприятия. Например световната купа по ски тази година. Февруари месец 2019-та предстои поредният старт за мъже от Световната купа. Минаха два старта в Световната купа по сноуборд, пет старта за ски мъже и жени. Накратко, в областта на зимния, и най-вече ски туризмът нямаме конкуренция не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Другото, което е важно да се знае, е, че с множеството фестивали през лятото успяхме да превърнем Банско поне в двусезонна дестинация, ако не в целогодишна. През лятото заетостта вече е като през зимния сезон, което е добре за всички местни хотелиери и ресторантьори, които не затварят. Крайната ни цел е Банско да стане целогодишна дестинация. Това е изключително постижение, защото дори в големите зимни курорти на Западна Европа, ако човек отиде през летните месеци, ще види, че работи само един хотел, само един ресторант. Целогодишната работа в Банско е голямо предимство както за местния бизнес, така и за всички туристи, които го обичат.

На 15 ноември е делото във ВАС пред петчленен състав за промяна в плана за управление на Националния парк "Пирин" след негативното за община Банско решение на тричленния състав. Очаквате ли да настъпи обрат? 

Да, надявам се на обрат. Това няма да е лесно, но се надяваме на ново решение, защото има редица решения отпреди, които са в обратна посока. Решението на тричленния състав ни изненада доста неприятно, но не мога да го коментирам. Ще изчакаме окончателното. Надявам се да е в наша полза.

И все пак как си обяснявате противоречащите си във времето решения, защото това е факт?

Според мен съдът не трябва да остане с половинчати решения. Ако нещо се решава противоречиво, означава, че не е записано както трябва в закона. В такъв случай трябва да се променят съответните текстове, за да е ясно трябва ли да се прави екологична оценка за такива планове или не – ясно и категорично. Разрешава ли законът в защитени територии да има строителство или не, но да не дава повод за различни тълкувания.

Твърде вероятно е накрая да излезе проблем в закона, щом съдии от една и съща инстанция  го тълкуват по коренно различен начин?

Точно там трябва да се търси причината и да се прегледат Законът за защитените територии,  Законът за опазване на околната среда, Законът за горите - всички, които касаят тази материя с построяването на нови лифтове и писти в защитени и в горски територии. Не трябва да забравяме, че една промяна в Закона за горите пък пречи да се строят лифтове в горски територии. Там е предвидена една дълга процедура за смяна на предназначението, едни огромни такси, които трябва да се платят за лифтове и писти, което е пълно безумие. Просто на национално ниво трябва да се реши проблемът, но той трябва да е предхождан от решение дали искаме да развиваме зимния туризъм, или не. Ако решим да го развиваме, трябва да преработим нормативната база така, че да не се лутаме в дела десетки години и всеки да е прав в своето становище. 

И все пак, ако нещо става безпределно ясно от последното решение на ВАС е, че съвсем не е такъв размерът на територията, подлежаща на промяна, посочена от екоорганизациите? 

Вече на всеки стана ясно, че тези екоорганизации много лъжат. И то много гръмогласно. А и медиите много внимание им обръщат. Те говореха за едни бомбастични проценти - 48%, които ще бъдат засегнати. Това са пълни глупости, но те по-скоро обръщат общественото мнение. И на тях самите им е ясно, че това е невъзможно и че е една нагла лъжа. Добре, че съдът е отбелязал факта, че не става въпрос за засягане на такива територии. Естествено, територията е 2% и тя не би се увеличила. При приемане на нов план за управление се надяваме наистина територията да е малко по-голяма, но нека изчакаме решението на съда, защото от него зависи всичко. 

Когато започна изграждането на подпорните стени на река Глазне, Вие го анонсирахте като част от по-мащабен проект. Какво друго планирате за този район?

Наистина е част от по-мащабен проект. По-скоро това са четири проекта, свързани помежду си, правени в рамките на 2-3 години, защото не сме имали намерение да правим нов мост преди реката да ни бутне съществуващия. Стената, която е на разрушения мост, се разширява. Навремето там е бил краят на подпорните стени и те свършват като фуния, за да поемат водата. Това обаче стеснява територия, предвидена за улица. Сега първо правим корекция на реката и премахваме тези фунии. Правим подпорните стени успоредни, като даже на част от територията липсваха стени. Второ, правим пешеходния мост. Не можеше да го направим по-рано, защото трябваше да го поставим върху кривите стени и щеше да се наложи след 1-2 г. да го премахнем. Сега получихме финансиране за корекция на коритото и изграждане на нови подпорни стени. Ние си финансираме моста. Така се отваря място за една успоредна улица, която отваря достъп от центъра на града до ски зоната с еднопосочно движение. Така ще се облекчи много трафикът до ски зоната. Успоредно с това имаме много мащабен проект за парк от двете страни на реката. Всичко трябва да го съобразим едно с друго.

Във времето как е предвидено да се случат тези проекти и имат ли осигурено финансиране?

Ще ни отнеме около три години. Имаме осигурено финансиране за моста и корекцията на реката, които ще приключат до пролетта. Догодина трябва да започнем улицата и следващата година - зелените площи. Но този проект ще промени визията за горната част на града, точно преди втората кабинка, където има занемарени площи. Освен полезен, ще бъде и много красив проект.

Тъй като строителният сезон е на приключване, кои обекти успяхте да реализирате?

За наша радост, хубава е и есента. Продължаваме да строим – до края на годината ще се справим с корекцията на реката и моста. Сега времето е най-подходящо, тъй като е суша, маловодие и реката позволява строителство в нея. Тече усилена работа и по детската градина. Надявам се до започване на зимния сезон да излезем на кота нула. Приключва процедурата за избор на изпълнител за три улици в Банско и една в Добринище. През тази година приключихме последния етап на ул. "Гоце Делчев" - една наистина уникална улица, която стана парк. Така изпълних едно обещание, което дадох в началото като кмет, защото за нея се чакаше над 50 г. Тече цялостна реконструкция на ул. "Пирин" като пешеходна зона, изградена изцяло от естествени материали - мрамор, гранит, с подновена инфраструктура под земята. Тя е покрита с железобетонна плоча, върху която полагаме плочки и павета. Тоест, изключително здрава конструкция, която няма да пропадне. Догодина ще продължим нагоре до хотел "Стражите" и ще приключим с пешеходната зона. Освен това, цялостна реконструкция на тротоари и зелени площи. В Добринище имаме улици, чието асфалтиране приключи преди седмица. Реализираните инвестиции са за около 3 млн. лв.

Избрали сте изпълнители за зимното поддържане, това значи ли, че сте готови за предстоящия зимен сезон?

За селата и пътя за Шилигарника - да. Фирмата, която изпълнява зимното поддържане и сметосъбирането за Банско и Добринище, е избрана преди 3-4 години, договорът й изтича през февруари месец. Но каквото и да си говорим, през зимата може да се окажем и в капан. Каквото е зависело от нас, сме го подготвили. Хората си потягат хотелчетата, за да ги отворят в края на ноември. Всичко е готово от страна на общината и бизнеса. Но не сме готови за зимата, защото ние пак ще я посрещнем с една кабинка и с ограничен капацитет в ски зоната. Ето, това е големият проблем на Банско! Не е нито инфраструктурата, нито зимната техника, сметосъбирането - тези неща са рутинни и ги вършим. Но ние харчим стотици хиляди лева, за да привличаме туристи под формата на реклама и участия в туристически изложения. Ние каним туристи и те идват, но когато се наредят на тази опашка и седят по три часа на нея, всичко се обръща в антиреклама. Затова не съм оптимист за сезона! Ние пак ще привлечем едни хора, които ще бъдат недоволни, че са били в Банско, защото ние години наред не можем да решим проблем с една или втора кабинка и разширяване на ски зоната. И аз не виждам никаква светлина! Затова казвам на всички инвеститори: "Просто инвестирайте в лятото! То не е по-малко прекрасно от зимата! Тогава не зависим нито от зелени, нито от втора или трета кабинка“. Тогава обаче ще дойде друг проблем - с многото автомобили в планината, но ще го решаваме. Странно е, че т. нар. "зелени" изобщо не се сещат да го поставят, макар че аз се изморих да повтарям, че един лифт не замърсява с нищо планината за разлика от 1000 автомобила на ден, които изхвърлят тонове отровни газове.

Предстои ви интересно събитие - филмовият фестивал, какво да очакват жителите и гостите на Банско? 

Да очакват над 100 филма, много авторитетно жури с представители от Италия, Германия, известни български оператори, режисьори. Една много богата програма, насочена основно към децата, което е ценното. Деца не само от Банско, а и от околните селища посещават уъркшоповете в рамките на фестивала. Това са уроци по катерене, по първа помощ, тематични изложби, посещения на интересни обекти, включително пещери. Идеята е да се запалят децата в любов към планината, която е на метри от нас, да я обичат. Имаме годишнини - 50 години от първото ски рали в България, юбилеи имат  и няколко алпинисти, които ще почетем по подобаващ начин.  

Интервю на Анита Чолакова   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю