Кметът на Банско: Не сме подготвени за зимния сезон

6098
Кметът на Банско: Не сме подготвени за зимния сезон
Снимка: Личен архив

Георги Икономов е кмет на Банско за втори мандат. Преди това е бил народен представител, председател на Общинския съвет. Завършил е УНСС със специалност „Счетоводство и контрол“.

Г-н Икономов, Банско е номинирано за топ дестинация в планинския туризъм. Ще спечелите ли първенството, с какво общината води пред своите конкуренти?

Надявам се да я спечелим, макар че сме спечелили доста награди досега. Така, че ако гражданите и туристите си дадат предпочитанията за друга община, няма страшно, защото всеки се стреми да прави нещо положително в областта на туризма. А с какво водим!? С много неща. Първото е, разбира се, ски зоната, която е все още една от най-модерните в Източна Европа с множеството световни мероприятия. Например световната купа по ски тази година. Февруари месец 2019-та предстои поредният старт за мъже от Световната купа. Минаха два старта в Световната купа по сноуборд, пет старта за ски мъже и жени. Накратко, в областта на зимния, и най-вече ски туризмът нямаме конкуренция не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Другото, което е важно да се знае, е, че с множеството фестивали през лятото успяхме да превърнем Банско поне в двусезонна дестинация, ако не в целогодишна. През лятото заетостта вече е като през зимния сезон, което е добре за всички местни хотелиери и ресторантьори, които не затварят. Крайната ни цел е Банско да стане целогодишна дестинация. Това е изключително постижение, защото дори в големите зимни курорти на Западна Европа, ако човек отиде през летните месеци, ще види, че работи само един хотел, само един ресторант. Целогодишната работа в Банско е голямо предимство както за местния бизнес, така и за всички туристи, които го обичат.

На 15 ноември е делото във ВАС пред петчленен състав за промяна в плана за управление на Националния парк "Пирин" след негативното за община Банско решение на тричленния състав. Очаквате ли да настъпи обрат? 

Да, надявам се на обрат. Това няма да е лесно, но се надяваме на ново решение, защото има редица решения отпреди, които са в обратна посока. Решението на тричленния състав ни изненада доста неприятно, но не мога да го коментирам. Ще изчакаме окончателното. Надявам се да е в наша полза.

И все пак как си обяснявате противоречащите си във времето решения, защото това е факт?

Според мен съдът не трябва да остане с половинчати решения. Ако нещо се решава противоречиво, означава, че не е записано както трябва в закона. В такъв случай трябва да се променят съответните текстове, за да е ясно трябва ли да се прави екологична оценка за такива планове или не – ясно и категорично. Разрешава ли законът в защитени територии да има строителство или не, но да не дава повод за различни тълкувания.

Твърде вероятно е накрая да излезе проблем в закона, щом съдии от една и съща инстанция  го тълкуват по коренно различен начин?

Точно там трябва да се търси причината и да се прегледат Законът за защитените територии,  Законът за опазване на околната среда, Законът за горите - всички, които касаят тази материя с построяването на нови лифтове и писти в защитени и в горски територии. Не трябва да забравяме, че една промяна в Закона за горите пък пречи да се строят лифтове в горски територии. Там е предвидена една дълга процедура за смяна на предназначението, едни огромни такси, които трябва да се платят за лифтове и писти, което е пълно безумие. Просто на национално ниво трябва да се реши проблемът, но той трябва да е предхождан от решение дали искаме да развиваме зимния туризъм, или не. Ако решим да го развиваме, трябва да преработим нормативната база така, че да не се лутаме в дела десетки години и всеки да е прав в своето становище. 

И все пак, ако нещо става безпределно ясно от последното решение на ВАС е, че съвсем не е такъв размерът на територията, подлежаща на промяна, посочена от екоорганизациите? 

Вече на всеки стана ясно, че тези екоорганизации много лъжат. И то много гръмогласно. А и медиите много внимание им обръщат. Те говореха за едни бомбастични проценти - 48%, които ще бъдат засегнати. Това са пълни глупости, но те по-скоро обръщат общественото мнение. И на тях самите им е ясно, че това е невъзможно и че е една нагла лъжа. Добре, че съдът е отбелязал факта, че не става въпрос за засягане на такива територии. Естествено, територията е 2% и тя не би се увеличила. При приемане на нов план за управление се надяваме наистина територията да е малко по-голяма, но нека изчакаме решението на съда, защото от него зависи всичко. 

Когато започна изграждането на подпорните стени на река Глазне, Вие го анонсирахте като част от по-мащабен проект. Какво друго планирате за този район?

Наистина е част от по-мащабен проект. По-скоро това са четири проекта, свързани помежду си, правени в рамките на 2-3 години, защото не сме имали намерение да правим нов мост преди реката да ни бутне съществуващия. Стената, която е на разрушения мост, се разширява. Навремето там е бил краят на подпорните стени и те свършват като фуния, за да поемат водата. Това обаче стеснява територия, предвидена за улица. Сега първо правим корекция на реката и премахваме тези фунии. Правим подпорните стени успоредни, като даже на част от територията липсваха стени. Второ, правим пешеходния мост. Не можеше да го направим по-рано, защото трябваше да го поставим върху кривите стени и щеше да се наложи след 1-2 г. да го премахнем. Сега получихме финансиране за корекция на коритото и изграждане на нови подпорни стени. Ние си финансираме моста. Така се отваря място за една успоредна улица, която отваря достъп от центъра на града до ски зоната с еднопосочно движение. Така ще се облекчи много трафикът до ски зоната. Успоредно с това имаме много мащабен проект за парк от двете страни на реката. Всичко трябва да го съобразим едно с друго.

Във времето как е предвидено да се случат тези проекти и имат ли осигурено финансиране?

Ще ни отнеме около три години. Имаме осигурено финансиране за моста и корекцията на реката, които ще приключат до пролетта. Догодина трябва да започнем улицата и следващата година - зелените площи. Но този проект ще промени визията за горната част на града, точно преди втората кабинка, където има занемарени площи. Освен полезен, ще бъде и много красив проект.

Тъй като строителният сезон е на приключване, кои обекти успяхте да реализирате?

За наша радост, хубава е и есента. Продължаваме да строим – до края на годината ще се справим с корекцията на реката и моста. Сега времето е най-подходящо, тъй като е суша, маловодие и реката позволява строителство в нея. Тече усилена работа и по детската градина. Надявам се до започване на зимния сезон да излезем на кота нула. Приключва процедурата за избор на изпълнител за три улици в Банско и една в Добринище. През тази година приключихме последния етап на ул. "Гоце Делчев" - една наистина уникална улица, която стана парк. Така изпълних едно обещание, което дадох в началото като кмет, защото за нея се чакаше над 50 г. Тече цялостна реконструкция на ул. "Пирин" като пешеходна зона, изградена изцяло от естествени материали - мрамор, гранит, с подновена инфраструктура под земята. Тя е покрита с железобетонна плоча, върху която полагаме плочки и павета. Тоест, изключително здрава конструкция, която няма да пропадне. Догодина ще продължим нагоре до хотел "Стражите" и ще приключим с пешеходната зона. Освен това, цялостна реконструкция на тротоари и зелени площи. В Добринище имаме улици, чието асфалтиране приключи преди седмица. Реализираните инвестиции са за около 3 млн. лв.

Избрали сте изпълнители за зимното поддържане, това значи ли, че сте готови за предстоящия зимен сезон?

За селата и пътя за Шилигарника - да. Фирмата, която изпълнява зимното поддържане и сметосъбирането за Банско и Добринище, е избрана преди 3-4 години, договорът й изтича през февруари месец. Но каквото и да си говорим, през зимата може да се окажем и в капан. Каквото е зависело от нас, сме го подготвили. Хората си потягат хотелчетата, за да ги отворят в края на ноември. Всичко е готово от страна на общината и бизнеса. Но не сме готови за зимата, защото ние пак ще я посрещнем с една кабинка и с ограничен капацитет в ски зоната. Ето, това е големият проблем на Банско! Не е нито инфраструктурата, нито зимната техника, сметосъбирането - тези неща са рутинни и ги вършим. Но ние харчим стотици хиляди лева, за да привличаме туристи под формата на реклама и участия в туристически изложения. Ние каним туристи и те идват, но когато се наредят на тази опашка и седят по три часа на нея, всичко се обръща в антиреклама. Затова не съм оптимист за сезона! Ние пак ще привлечем едни хора, които ще бъдат недоволни, че са били в Банско, защото ние години наред не можем да решим проблем с една или втора кабинка и разширяване на ски зоната. И аз не виждам никаква светлина! Затова казвам на всички инвеститори: "Просто инвестирайте в лятото! То не е по-малко прекрасно от зимата! Тогава не зависим нито от зелени, нито от втора или трета кабинка“. Тогава обаче ще дойде друг проблем - с многото автомобили в планината, но ще го решаваме. Странно е, че т. нар. "зелени" изобщо не се сещат да го поставят, макар че аз се изморих да повтарям, че един лифт не замърсява с нищо планината за разлика от 1000 автомобила на ден, които изхвърлят тонове отровни газове.

Предстои ви интересно събитие - филмовият фестивал, какво да очакват жителите и гостите на Банско? 

Да очакват над 100 филма, много авторитетно жури с представители от Италия, Германия, известни български оператори, режисьори. Една много богата програма, насочена основно към децата, което е ценното. Деца не само от Банско, а и от околните селища посещават уъркшоповете в рамките на фестивала. Това са уроци по катерене, по първа помощ, тематични изложби, посещения на интересни обекти, включително пещери. Идеята е да се запалят децата в любов към планината, която е на метри от нас, да я обичат. Имаме годишнини - 50 години от първото ски рали в България, юбилеи имат  и няколко алпинисти, които ще почетем по подобаващ начин.  

Интервю на Анита Чолакова   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю