Кметът на Копривщица пред Actualno.com: Очаквам Бойко Борисов да се намеси

2676
Кметът на Копривщица пред Actualno.com: Очаквам Бойко Борисов да се намеси
Снимка: БГНЕС

Вчера, 29 март, стана ясно, че Oбщинският съвет в Копривщица е гласувал да се премахне статутът на града като архитектурно-исторически резерват. Това е станало на извънредна сесия на общинарите, като дори градоначалникът Генчо Герданов не е знаел и присъствал на нея.

Свързахме се с кмета Герданов, за да получим коментар по случая.

Г-н Герданов, ще обясните ли още веднъж какво точно Ви притеснява във вчерашното решение на общинския съвет?

Притеснява ме това да отпадне, че Копривщица е културно-исторически резерват. Архитектурно-историческият резерват гр. Копривщица е одобрен с постановление на Министерски съвет от 1971 г. Съгласно Държавен вестник брой 98 е защитена територия. Копривщица трябва да запази статуса си на културна ценност, историческо селище. То представлява структура, наситена с културно-исторически ценности от една епоха, това трябва да е ясно на всички. Аз съм широко отворен да идват инвеститори, да правят каквото искат, но всичко да бъде съобразено с тази архитектура.

Това решение от вчера окончателно ли е, какво предстои оттук-нататък?

Това решение като текст съм много ясен, че не ми хареса и аз ще го върна, да не се променя тази дефиниция „архитектурен резерват“. Тук се касае да отпадне като дефиниция. Искам да се пояснява много сериозно, защото навлязохме в много сериозни спорове на местно ниво. Аз атакувам решението - да не отпада дефиницията, че Копривщица е архитектурен и исторически резерват (бел. ред. - статутът на Копривщица може да се променя само с решение на Министерството на културата и на Националния институт за недвижимо културно наследство).

Мислите ли, че точно заради инвестиционния план на г-н Йовков се прави тази промяна? Конкретно заради него?

Не мога да кажа, не съм в главите на други. Те ме атакуваха, че едва ли не спирам инвестиции. Не, не спирам нито един инвеститор, искам да го подчертаете. Готов съм всичко да се прави в Копривщица, за благото на копривщени, за благото на града, само съм против да се строи в стил, който не отговаря на архитектурата на Възраждането, която се символизира тук.

Г-н Йовков отрече пред нашата медия, че е бил член на ГЕРБ. След един скандал за изсичане на дървесина се появи информация, че лично премиерът Бойко Борисов тогава го отстрани от партията. Бил ли е той член на ГЕРБ?

Не мога нищо да кажа. Всеки отговаря с поведението си само и единствено за себе си. Аз не мога да взимам отношение.

Радев: Копривщица е България, незабавно да се ревизира решението за промяна на статута

Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България. Това написа държавният глав...

А бил ли е лидер на местната структура на ГЕРБ?

Не мога да кажа подобно нещо. Премиерът Борисов е човекът, който казва дали има хора в партията, кои хора членуват, какви хора са те. Така че – не мога да изкажа каквото и да било мнение.

Не мислите ли, че е меко казано странно общински съветници избрани с около 500 гласа на местните избори през 2015 г., да решават съдбата на такъв исторически паметник, какъвто е вашият град?

Да, странно е. Не го коментирам, странно е.

Проблемът, който г-н Йовков изтъква е, че щели да го наричат индианец, когато каже, че е от „резерват Копривщица". Всеки има право да изказва каквото и да е мнение. Не знам защо индианец и какво лошо има да се представяш за индианец. Не знам защо.

Обясненията за бъдещо застрояване на Копривщица - не можем да се развиваме, младите бягат

Досега Община Копривщица не е имала Общ устройствен план. С него не се отнема статута на града на град-музей, ние го обичаме такъв, как...

Това е решение на Министерски съвет, в него има 15 подточки, в които много точно е описано държавата как трябва да помага на града, какво сериозно внимание трябва да му отделя.

Аз не се съмнявам, че г-н Борисов ще покаже, че има особено внимание към Копривщица, защото той ще бъде премиерът, който ще ръководи държавата.

Очаквате той лично да се намеси?

Ами, трябва да се помага чрез Министерския съвет на градове като нашия, защото от 265 общини Копривщица е по-различната община. Това го казвам, колкото и нескромно да звучи.

Интервю на Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю