Кметът на Козлодуй: Загубихме дело за неплатено ДДС за 607 381 лв. по стар договор

19178
Кметът на Козлодуй: Загубихме дело за неплатено ДДС за 607 381 лв. по стар договор
Снимка: Община Козлодуй

Маринела Николова е кмет на община Козлодуй от 2015 г. Завършила е с отличие магистратура по „Счетоводство и контрол” в Стопанска академия – Свищов. Преди да бъде избрана за кмет 17 г. е била е началник на Районната пощенска станция, 3 години -  директор на Бюрото по труда в Козлодуй. 

Г-жо Николова, общината е загубила дело за половин милион лева срещу консорциум с участието на така нашумялата в последно време фирма "Джи Пи Груп" и "Монтажи Ко" за изграждане на стадион в Козлодуй и реконструкция на спортни комплекси в Козлодуй и село Бутан. Поръчката е за над 5,9 млн. лв. с ДДС. Защо се стигна до съдебно дело?

През 2012 г. община Козлодуй е подписала договор по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г., по който ДФ “Земеделие” е предоставил на общината безвъзмездна финансова помощ за реализиране на договор с предмет: "Извършване на строително-монтажни работи" по две обособени позиции. Проблемът е с обособена позиция № 1 – Изграждане на стадион “Христо Ботев” и спортен комплекс в гр. Козлодуй и реконструкция и модернизация на спортен комплекс в с. Бутан, общ. Козлодуй. След проведени процедури по Закона за обществените поръчки е избран изпълнителя и е сключен договор с ДЗЗД „Козлодуй 2013“. Фирмата издава фактура през месец август 2013 г. и по нея е изплатена само данъчната основа. ДДС–то по фактурата остава неразплатено от тогавашния кмет на община Козлодуй. Ситуацията остава такава до август на следващата година. Неустойката, която е изчислена на база чл. 37 от договора с изпълнителя, е в размер на 496 408 лв.

През 2016 г. консорциумът предприема съдебни действия срещу община Козлодуй за неустойка, описана в чл. 37 от договора. Да, наистина община Козлодуй загуби дело за неразплатено ДДС по фактура. Сумата е в размер на 607 381 лв., която включва и разноските по делото. След като печели делото във Врачански окръжен съд, общината го губи впоследствие в Апелативен съд - София. Подготвена е и изпратена касационна жалба от наша страна във Върховния касационен съд, гр. София, където решението не е в полза на общината и съответно ние сме осъдени да заплатим сумата от 607 381 лв.

Договорът до днес не е отчетен пред Агенцията за обществени поръчки. А изпълнен ли е?

Не желая да коментирам действия, които са се случвали преди ноември 2015-та година. Мога да споделя това, което сме направили с моя екип. През 2017 г. се извърши обследване на изпълнените СМР, за което фирмата-изпълнител е сезирана по официален ред за поява на дефекти в гаранционния период и съгласно договора за изпълнение същата е изпълнила ремонтни дейности за отстраняване на дефектите.

Как процедирате след окончателния отказ на Върховния касационен съд да допусне касационното ви обжалване?

През месец ноември 2018 г. общината сключи споразумение с ДЗЗД „Козлодуй 2013“, в което се задължаваме да изплатим сумата, като част от нея в размер на 400 000 лв. през 2019 г. и останалата част през 2020 г. Със съгласие на Общинския съвет в Козлодуй сме подписали споразумението за разсрочване на сумата в две последователни календарни години. Сумите ще бъдат заложени в бюджет 2019 г. и бюджет 2020 г.

Въпреки несгодите, които сте имали с този проект, защо преди месец сте сключили договор с "Джи Пи груп" за реконструкция и рехабилитация на общински пътища за 6,5 млн. лв. с ДДС?

Община Козлодуй е публикувала обществена поръчка за избор на изпълнител. В отговор оферта може да подава всяко българско или чуждестранно физическо или юридическо лице или техни обединения, които имат право да изпълняват строителство съгласно законодателството на държавата. Договорът е сключен с участника, класиран на първо място, съгласно обявения критерий за възлагане – най-ниска цена.

А относно несгодите - те са от другата фирма, включена в консорциума – "Монтажи-Ко".

Макар че не сте могли да направите друг избор при единствен критерий най-ниска цена, как смятате да работите с дружество, с което сте водили такова тежко съдебно дело?

Ще работим съвместно, спазвайки нормативните разпоредби, чрез упражняване на стриктен контрол върху строителните процеси и административните изисквания, подпомагани и от строителния надзор. Вярвам, че няма да имаме проблеми с фирмата-изпълнител, защото и за тях е важно да изпълнят в срок и качествено проекта. Той се финансира по договор с Държавен фонд „Земеделие” за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от мярка - 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Моят екип е изключително прецизен, особено вторият ми заместник-кмет инж. Весела Вълкова. Тя е строителен инженер и знам, че няма да пропусне да осъществи качествен контрол и ремонтът ще бъде съобразен с всички изисквания.

А как ще процедирате с ДДС-то за тази поръчка, при положение, че отпуснатите средства отново са от Програмата за развитие на селските райони?

През новия програмен период ДФЗ ще финансира и ДДС по проектите, освен това Министерски съвет гласува постановление № 215/5.10.2018 г., с което ще се одобряват временни безлихвени заеми, за да успеят общините да приключат проектите успешно.

Нямам притеснения по отношение на този случай.

В държавния бюджет за 2019 г.  за община Козлодуй не е заложена изравнителна субсидия, при положение че сте имали субсидия от 749 400 лв. Защо?

Според изчисления, направени от Министерството на финансите, община Козлодуй е една от 19-те общини от общо 265 в България, които са в отлично финансово състояние. Това много ме радва, защото активната ни политика за събиране на стари и настоящи задължения дава резултати. Тоест, това че сме в тази класация ни лишава от възможността да получим изравнителна субсидия, защото на принципа на солидарността ще бъдат подкрепени общини с по-слаби финансови резултати. Право на тази субсидия имат общините, чиито данъчни постъпления към 31.12.2017 г. на един жител са по-ниски от 120% от равнището им за страната. При нас този процент е по-висок, което е похвално за нашата работа. Използвам възможността да благодаря на нашите съграждани, че са коректни данъкоплатци.

От една страна губите дело за над половин милион лева, заедно със съдебните такси и хонорари, от друга страна губите държавна субсидия. Как ще съумеете да покриете непланирана загуба от около 1,3 млн. лв.?

В много добро партньорство сме с АЕЦ „Козлодуй”, с ДП РАО и с всички частни дружества на територията на община Козлодуй. За 2018-та година имаме реализирани над 250 000 лева като дарения, като в това число не се включват средствата, с които атомната централа ни подпомага при реализацията на редица обекти и събития. 

Вярвам, че ще се справим, както това се е случвало и до момента. Ще приоритизираме обектите за следващата година, ще наблегнем още на събираемост на данъци и такси и ще се справим. Имаме доста спечелени проекти, по които имаме още работа. Аз вярвам, че когато работим със сърце и душа, нещата ни се получават.

Какви важни инфраструктурни проекти изпълнихте през изтеклия строителен сезон?

Настоящата 2018-та година беше особено динамична в посока изграждане и ремонт на обекти. Реновирали сме заградено игрище за спорт в квартал ЖК-3-ЮГ, облагороден е изцяло Ботев парк, завърши вътрешен ремонт на две детски градини в Козлодуй и една в Гложене. За обща сума от 1.1 млн. лева се извършиха основни ремонти на трите градини, а там не бяха предприемани ремонтни дейности от повече от тридесет години. В две от градините продължаваме през 2019-та година с дворните пространства. Имаме подписан договор и при благоприятни атмосферни условия ще продължим работа.

Предприехме мерки по саниране на пет административни, три образователни сгради, осем еднофамилни жилища и един жилищен блок. Освен енергоспестяващи мерки за тези сгради, сме подобрили и условията на работа и живот за над 500 жители на община Козлодуй. В общинската болница също се извършиха ремонтни дейности през годината. Вътрешно отделение и отделението по физиотерапия са изцяло обновени по програма за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2014-2020 г. Направи се ремонт на покрива на болницата и се монтира модерен външен асансьор, който ще облекчи пациентопотока от единствения в сградата.

Изцяло са асфалтирани 684 метра по улиците „Св. св. Кирил и Методий“ и „Симеон Русков“. 

Продължава реконструкцията на район в Козлодуй, познат като „Стария пазар” – ключово място за търговия и услуги. 

Останаха ли недовършени обекти за 2019-та?

Зависи как определяме недовършени. Ако са такива, които имат финансиране и се подготвят за стартиране на ремонтни дейности – има, да. И това са два сключени договора с Държавен фонд „Земеделие” - един за реконструкция и рехабилитация на общински пътища и друг за реконструкция на водопроводна мрежа в село Хърлец. Това са два проекта, които спечелихме преди месеци. В момента приключват процедурите и през 2019-та започват ремонтните дейности.

Капиталовата ви субсидия в новия бюджет е 240 хиляди лева. За какво са предназначени?

Тепърва се подготвя бюджетът на община Козлодуй за 2019-та година и ще стане ясно до края на декември за какво точно ще се изразходят средствата. Към момента е ясно, че ще отделим средства за рехабилитация на уличната мрежа, за изграждане на два нови паркинга в Козлодуй, за довършване на ул. „Хаджи Димитър“. Това е връзка към новоизграденото околовръстно шосе на Козлодуй и реално ще успеем да разтоварим трафика от централна градска част с пътната връзка, която включва реконструкция на тази улица.

Имаме целево финансиране в размер на 1 млн. лева за реконструкция на уличната мрежа в квартал ЖК-3-ЮГ, така че има какво да работим и през следващата година.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю