Корнелия Нинова за управлението на Борисов: Използва пандемията за политически цели

10616
Корнелия Нинова за управлението на Борисов: Използва пандемията за политически цели
Снимка: nbox.bg

Корнелия Нинова е председател на БСП от 8 май, 2016 година. Тя е лидер на листата на Социалистическата партия за предстоящите на 4 април парламентарни избори в 25-ти МИР София и в Пловдив. В тези райони Нинова се изправя срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Как вижда управлението на сегашното правителство, водено именно от Борисов и то в светлината на най-сериозната криза, с която светът се сблъсква от края на Студената война насам - ето какво каза г-жа Нинова пред Actualno.com.

Г-жо Нинова, измина достатъчно време от опита ви на доброволец срещу коронавируса - какво научихте на първа линия?

Разбрах и като пациент, болен от COVID-19, и като доброволец санитар, че здравният модел има нужда от промяна. Система, която позволява човек да умира на входа на болница, не може да продължава да функционира по същия начин. В центъра на тази промяна, освен пациента, трябва да поставим лекарите, медицинския персонал, сестри, лаборанти, санитари. Колкото и средства да се наливат, без хора няма напредък. Видях изтощени до краен предел медици. Питах ги как да им помогна. Отговорът беше един и същ - не ни достигат хора. Обучението на кадри, държавни стипендии за специализации и гарантирано добро заплащане е сигурният път за решаване на този въпрос. И на трето, но не последно място разбрах колко важни са съпричастността, грижата, добрата дума за болните. Като санитарка бях толкова близо до тях, колкото никога не бих могла да бъда в друго качество и видях колко силно помага топлината и човещината.

Защо всъщност решихте да се включите като доброволец?

Реших го, докато лежах в болница с COVID-19. Това беше в пика на заболеваемостта. Всеки ден разговарях с лекари и санитари, които бяха изтощени, но решени да се борят с болестта докрай. Не се прибираха в домовете си с дни, спяха на столове в болницата, подлагаха здравето и живота си на риск. Тогава си казах - като се излекувам, ще се върна да помагам. Аз съм юрист и единственото нещо, което можех да правя е да бъда санитарка в ковид отделение.

Как оценявате работата на правителството по отношение на пандемията и серията от непрекъснати обрати в решенията за локдаун и разпускане?

Хаос, липса на компетентност, използване на пандемията за политически цели. Резултатите от тази политика са налице. В един момент бяхме първи по смъртност, сега сме последни по ваксинации. За икономиката нямаше реални резултати от помощта. Малки и средни фирми, кандидатствали за помощ в първата вълна, още не са я получили, половин година по-късно. Имаме 400 000 нови безработни, а 500 000 души с влогове до 1000 лв. са ги изтеглили от банките. Това са факти, които доказват неадекватното управление на кризата от страна на правителството

Третата вълна на пандемията най-вероятно тепърва ще се развива - какво може да се направи по отношение на нея?

Да се поучим от грешките, допуснати дотук и да не ги повтаряме. Да не чакаме да дойде вълната, а отсега да се изработи протокол за действие. Да се засили ваксинационния процес. Да започнат разговори за доставка на ваксини "Спутник V" или китайска ваксина, за да има достатъчно избор пред желаещите. При трета вълна да се обяви данъчна ваканция.

За състоянията на болниците мнозина обвиняват не само ГЕРБ, но и старото БСП, водено от Станишев и Орешарски - какви бяха всички пропуски тогава и какви идеи за реформа имате самата вие?

Грешката на предишни правителства от всички партии е, че всички те увеличаваха парите за здраве без да правят промени в модела, виждайки че той има дефекти. Поради партията или политическа целесъобразност не посмяха да предприемат непопулярни мерки - болниците да не са търговски дружества. Да се намали доплащането от джоба на пациента. Знаете ли, че в Европа доплащането е 10-15 %, а в България е 45-48%?! ДДС на лекарствата трябва да се намали на 9%. Във всеки регион да има спешна помощ, доболнично и болнично заведение. Не може родилка да пътува 120 километра, за да роди.

Все още сме в края по брой ваксинирани в Европа – защо според вас?

Защото действат панически, хаотично, непоследователно и разчитат на чужди решения. Но най-вече хората не вярват на властта и това доведе до скептицизъм по отношение на ваксините.

Към кой от "лагерите" чувствате по-голяма близост – този, който разчита на стаден имунитет и отворена икономика, или на другият, който се застъпва за локдаун, маски и ваксини? А ако е възможно да се намери правилен политически срез между тях, какъв би бил той?

Крайните решения и противопоставянето им не са добрият вариант. С професионализъм, разумно и без опити да се използва здравето на хората за предизборни дивиденти може да се намери мъдро решение, което да съчетава грижа за хората с гарантиране на условия за запазване на икономиката. Например като затваряш едни фирми, трябва да ги освободиш от данък сгради и такса смет. Като оставяш самоосигуряващите се без работа, държавата да им изплати по една заплата за всеки месец, в който не работят. Това беше практика в редица европейски държави.

Още: БСП и Нинова като алтернатива на ГЕРБ и Борисов - урокът "Гергов"

Проф. Георги Михайлов: Управляващите не се съобразиха с готов план за управление на кризи като коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю