Крум Зарков за хартиения вот: Спасих БСП от неприятната ситуация да гласува с ДПС и ГЕРБ (ВИДЕО)

17613

Как един глас от групата на БСП в 47-ото Народно събрание спря връщането на хартиените бюлетини? Ще успее ли "Продължаваме промяната" (ПП) да състави правителство, или ще има ли предсрочни парламентарни избори? Как ще се представи БСП на тях? За всичко това в Студио Actualno разговаряме с народния представител от "БСП за България" Крум Зарков.

Имахте ли вече неприятности заради гласуването срещу връщането на хартиените бюлетини?

Не, не съм имал партийни неприятности поради простата причина, че аз направих всичко според правилата. Не би трябвало да имам неприятности, макар че кой знае...

А защо го направихте? Само за да не гласувате с ДПС и с ГЕРБ  или защото Ваше убеждение е, че не трябва да се върне хартиения вот?

О, аз го направих, защото това е последователна политика, моя и на БСП до съвсем скоро - за въвеждане на машинното гласуване като гаранция за много по-честен избор. Като гаранция за елиминиране на недействителните бюлетини, знаете, те са били със стотици хиляди, на задрасканите протоколи. Така че това е последователна моя позиция, която нямам никакво намерение да променям.

Допускате ли, че е възможно да Ви изключат от партията, има такива прецеденти? А и такива слухове, ако трябва да бъдем честни, се носят...

Не, не бих искал да спекулирам. Знам само, че убедено гласувах така, както смятам, че е правилно, а преди това бях информирал и групата, и партията си за това поведение. Пък и нещо друго. Мисля че, както зададохте и въпроса, спасих БСП от това да се окаже в неприятната ситуация в може би последните дни на парламента да се обяснява защо гласува с ГЕРБ и ДПС срещу всички останали по толкова чувствителен въпрос като изборните правила.

Ще има ли според Вас предсрочни парламентарни избори или "Продължаваме промяната“ ще успее да състави правителство със своя мандат?

Сега в момента сме по средата на този опит на първия мандатоносител. Към момента няма промяна спрямо ситуацията, която доведе до свалянето на правителството.

Смятате ли, че БСП трябваше да се върне на масата на преговорите, при положение, че Асен Василев не е нещо по-различно като премиер от Кирил Петков?

Вижте, точно тук е големият проблем на БСП, а и по принцип на ситуацията, в която се намираме. От една страна е очевидно, че никой не иска избори, което прави всяка една от партиите в слаба преговорна позиция. И ако това е до известна степен преодолимо за "Демократична България" (ДБ), които са много близко идеологически до ПП, за БСП е проблем. Защото тя не успява да постави, страхувайки се от избори, достатъчно ясно на масата истинските ѝ приоритети. Съгласете се, че това условие да не е Кирил, а да е Асен, не е сериозно условие. То по-скоро е начин за спасяване на възможността да се преговаря. Аз винаги съм бил поддръжник на това да се казва честно на избирателите и на нашите симпатизанти това, което правим и такива елементарни трикове бих ги нарекъл, според мен не ни правят услуга.

Как според Крум Зарков ще се представи БСП на предсрочни парламентарни избори и какво мисли за отношенията Корнелия Нинова – Румен Радев, както и за изгонването на 70-те руски дипломати от България, ще научите от видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю