Манол Пейков: Иван Вазов би се зарадвал на тази кампания

16027
Манол Пейков: Иван Вазов би се зарадвал на тази кампания
Снимка: Podigoto.bg

Появата на „Под игото“ на шльокавица породи много отрицателни реакции в обществото и доведе до крайни изказвания от страна на хора на изкуството. Какво стои зад тази инициатива и каква е истинската ѝ цел разказва Манол Пейков, управител на издателска къща „Жанет 45“ в интервю за Actualno.com.

Как възникна идеята „Под игото“ да бъде издадена на шльокавица?

"Под игото" на Вазов излиза на шльокавица за 24 май

За 24 май - Деня на славянската писменост, българската просвета и култура, знаковият роман на Иван Вазов "Под игото" излиза на шльокави...

Това е една партньорска инициатива. Идеята е да покажем абсурда на явлението шльокавица, за да го доведем до крайност. Да го доведем до крайност, защото шльокавицата, така или иначе съществува в една паралелна на нашата вселена, ползва се от една много голяма част от българите все още. Никой не говори за нея и ние решихме да предизвикаме своеобразен „скандал“, въпреки, че за някои хора думата не е в кавички, като издадем най-знаковата българска книга „Под игото“ и то в навечерието на най-българския празник, когато за един ден всички са по-католици от Папата, всички са искрени българи и обичат всичко българско и родно и най-вече кирилицата, но през останалите 364 дни това не им пречи да използват шльокавица. Всеки, който отвори книгата разбира абсурда, защото книгата е напълно нечетима. Целта, естествено, не е да бъде четена. Целта е да предизвика спор и да предизвика разговор, защото в разговора се ражда истината. Слава Богу повече от четвърт век живеем в демокрация и тя ни позволява да предизвикаме дискусия. И отчитам реакциите като страхотен ефект.

Но има много отрицателни коментари относно инициативата?!

Хората реагират по различен начин. Ние бяхме подготвени за това. Знаете какво представлява българската медийна среда. Хората изгребват пяната на заглавията и не влизат в дълбочина в една новина. Коментират преди да са осмислили. Всеки, който ми се обади скандализиран, възмутен, възбуден… казвам му да прочете текста на задната корица и да гледа видеото. Тогава отново може да се води дискусията, защото именно това е целта – да покажем колко абсурдна е шльокавицата и колко е важна кирилицата за нас като българи, че тя е неотменна част от нашата култура и идентичност. Губейки собствената си култура, ние губим и собствената си идентичност.

Т.е. повечето хора са реагирали първосигнално?

За жалост българското образование има тази склонност да създава икони. Тези икони, едва ли не, трябва да бъдат недосегаеми. Лично аз не вярвам в иконите. „Под игото“ наистина е икона на българската литература, но тя не бива да бъде третирана като икона, а като книга. Самият Вазов, ако беше жив, би се развълнувал от тази кампания и истински би се зарадвал, като един умен човек, че кампанията му се използва за промотиране на най-ценното и най-важното, което има нашият език, а именно – собствената ни писменост.

Русенци подеха кампания за издаване на комикс на "Под игото"

Институции и студенти от Русе подеха кампания за издаване на български език на френския комикс на романа на Вазов „Под игото. Иде...

Търсеният ефект е бил да отврати хората?

Да отврати, да отблъсне, да шокира, да! Не може и да има друга реакция. Има и известна метафора в това, защото след това издание ние правим препратка към онова време, когато българският език все още се е формирал. Защото българският език продължава да се формира и сега. Кирилицата е нашият дом, тя е мястото, в което ние живеем, мястото където се чувстваме уютно и тази книга по тази причина създава истински неуют в главите и в душите на хората и всеки, който я види го разбира.

Планирате ли други подобни инициативи?

Искаме тази първа книга на шльокавица да бъде и последна. По тази причина за всяко закупено копие и взето от книжарниците завинаги, защото тя е издадена в ограничен тираж от 500 бройки (без значение колко бързо ще се продаде тя няма да бъде преиздавана), ние подаряваме две български книги, написани на кирилица на българските читалища, библиотеки и училища. Така че това е един символен жест от наша страна, който ще затвори кръга на това мисловно упражнение, което правим.

Какво е Вашето пожелание за 24 май?

Излиза "Кръгът" от Дейв Егърс

„Далновиден, важен и вълнуващ… Майсторско модерно съчетание на остроумието на Суифт и предзнаменованията на Оруел.“ ...

Повече оглеждане в изконно човешките неща. Да бъдем на първо място хора, а след това може да си изберем да бъдем каквито искаме!

Интервю на Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю