Мариета Григорова: Тол таксите със сигурност ще доведат до поскъпване на стоки и услуги

14841
Мариета Григорова: Тол таксите със сигурност ще доведат до поскъпване на стоки и услуги
Снимка: Личен архив

Мариета Григорова е зам.-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на българските спедитори. Тя ръководи „Гебрюдер Вайс“ ЕООД – дъщерно дружество на австрийския концерн Gebrüder Weiss, чиято история датира от XV век насам. Григорова е управител на дъщерната спедиторска компания още от създаването й през 1993 година. Actualno.com я потърси за интервю по темата за тол таксите, за очакванията и предизвикателствата пред бранша.     

Г-жо Григорова, сигурно следите с интерес дискусиите около въвеждането на тол такси в България. Според Вас сега ли им е времето?

Рано или късно трябва да влязат. Струва ми се, че е безпредметно да обсъждаме сега или кога. Със същия успех можем да кажем, че са закъснели.

А как ще коментирате последното споразумение между автобусните превозвачи и правителството за намаляването им средно с 40%?

Споразумението е не само с автобусните превозвачи, а с превозвачите изобщо. Това засяга превозите на стоки, не само на пътници.

Но нали те бяха обявили протест и точно преди него се стигна до свалянето на таксите?

Това предложение всъщност беше направено още в рамките на предишното обществено обсъждане ноември-декември месец. Според мен е доста премерено. Никой не възразява срещу тол таксите. Наистина никой. Всички са убедени в необходимостта от тях. В рамките на последното обсъждане в края на миналата година обаче различните организации - браншови, професионални, изказаха редица аргументи в полза на едно по-плавно въвеждане – да се започне с по-ниски ставки, с по-стеснен обхват на пътната мрежа и постепенно да се увеличават. Това предложение, тези ставки бяха дискутирани и предлагани от страна на професионалните и браншови организации. Така, че не е принципно ново, но то е по-премерено и по-леко ще бъде поето от пазара най-общо.

Тоест, идеята е да не се въвеждат така ударно още от самото начало?

Да, винаги е по-лесно когато по малко започваш и плавно навлизаш в един процес. Новото предложение, с по-ниските такси, което сега в момента е дадено за обсъждане, е един по-щадящ вариант.

Но е премахната и част от пътната мрежа?

Да, втори клас пътища са извадени от обхвата на тол таксата. Предложението е разумно, щадящо във всяко отношение. Единствената беда е, че до последния момент не е ясно кое важи все пак. Има одобрени официално публикувани тарифи, ставки. В същото време се обсъждат нови, намалени, които при спазване на законовите срокове и процедури ще бъдат утвърдени официално най-рано в средата на февруари. След това има две седмици да се подготвим за тях. Процесът на договаряне на пътните такси с превозвача и неговите клиенти, по-нататък по веригата клиенти - всичко това отнема време. Това е един данък, който трябва да се трансферира по веригата до крайния потребител. По същия начин, както и данъкът за добавената стойност се трансферира.

При положение, че има съгласие между правителството и превозвачите, не може ли да оферирате последния вариант?

Как да оферираме този вариант, като официалното обявление на правителството е с високите ставки!? Това важи в момента. И представете си как аз разговарям с един международен концерн и казвам: "Вижте сега, това са ставките и толкова ще струва тол таксата, обаче евентуално към края на февруари ще знаем дали няма да са по-ниските". Има чисто технологично време да се проведат преговорите, да се утвърдят, дори ако няма разногласия. Ако щете дори да се заложат в системите така, че от 1 март системите да започнат да фактурират с новите тарифи. Има известна административна работа, която отнема време. И да, радвам се, че по-плавно ще въведем тол таксите. В същото време се страхувам, че можем и да загубим.

Защо?

В ситуация на неяснота и хаос винаги съществува висок риск от грешки. Например официалният калкулатор на АПИ работи с „високите“ цени. „Ниските“ трябва да се смятат на ръка – ето потенциален източник на грешки.

От какво технологично време се нуждаете, за да се подготвите адекватно за промяната?

Ние, спедиторите, по време на редица срещи в най-различни формати, не веднъж казвахме, че около месец и половина чисто време е един разумен срок, в който да се изчислят, да се направят сметките, да се договорят и да тръгне системата.

Въвеждането на тези такси, дори и намалени, ще доведе ли до сериозно поскъпване на стоки и услуги?

Със сигурност. Превозвачите не могат да поемат тези такси за своя сметка; ние- спедиторите и доставчици на логистични услуги (ние стоим  между превозвачите и бизнеса, бил той производство, търговия и т.н. ) също не можем. Не е редно и няма икономическа логика в това, някой участник във веригата на доставки да поема за своя сметка данък. Вътрешните транспорти, дистрибуцията в страната ще се оскъпи.

С колко процента ще се оскъпят вътрешните превози на стоки?

Не мога да посоча някакъв процент, защото е много различно какво се вози, как се вози. Различна е базата, от която тръгват. При тол таксата е фиксирано да речем 50 лева по една отсечка, но зависи какви са договорените цени. Ако договорената цена е 100 лева, тези 50 лева тол такса се явяват 50% увеличение. Ако обаче договорената цена е 200 лева, с тези 50 лева увеличението е 25%.

Значи не може да предположите дори увеличение от-до?

Не, това би било  чиста спекулация. Все пак ние продължаваме да смятаме. Увеличението на транспортните разходи след 01.03.2020 обаче е факт. А след това  трябва да се проследи какъв дял има транспортът в цената на един продукт. Примерно какъв дял имат транспортните разходи в цената на хляба, на брашното. Може да е много нисък дял и да не се отрази много на крайната цена.

АПИ нали бяха публикували такива таблици с предполагаеми цени на основните продукти?

Да, тази информация беше публична, мисля. Ние обаче останахме с впечатлението, че симулациите са правени на база на един конкретен модел, който не отразява точно ситуацията в държавата.

Как така?

Ще Ви дам следния пример: складът ни е в Мусачево и ние зареждаме в София. Това са някакви стотинки за каквото и да било - брашно, ориз, хляб. Ако обаче от нашата база зареждаме Пловдив или  Варна, ситуацията вече е друга.

Вашият бранш вече предупредил ли е своите контрагенти за предстоящата промяна?

Нашият бранш, който по принуда трябва да е много гъвкав, е започнал да се готви за тази промяна още отдавна. Предупреждаваме всички - нови и стари клиенти, за предстоящата тол такса. Тя беше два пъти отлагана във времето. Сега сме в процес на договаряния.

Значи вие сте изчислявали, сега преизчислявате, за да ги уведомите?

Да. Това е малко объркващо, тази липса на прозрачност. Мисля, че от гледна точка на бизнеса, по-важно е да има предвидимост и възможност за планиране. Сякаш това е по-важният елемент. От друга страна пък трябва да се радваме на този по-плавен преход, с ниските ставки.

Как стои въпросът с кадрите във вашата сфера?

Като във всички други сфери. Просто няма хора. Това се вижда с просто око. Трудно е да се намерят т.н. blue collars ("сини якички" - тези, които вършат физическа работа - б.р.), но мисля, че във всички браншове липсват. На никой не му се работи физически труд, макар на днешно време той да е по-скоро интелектуален и в малка част физически. Никой не носи на гръб и не хамалува. Работи се със скенери, системи, с машини и пр.

И няма кадри, защото са отишли в чужбина или има, но не им се работи?

Принципно тази работа, която има елемент на физически труд, не е привлекателна и атрактивна. Отделно от това качеството и мотивацията също липсват, но това не е проблем на нашия бранш, а на обществото.

По отношение на експертния потенциал - има ли училища, които обучават кадри за вашия бранш?

Не, и никога не е имало. Откакто аз работя за тази компания - 28 години, ние винаги сме вземали млади, необучени хора и сме ги обучавали и развивали при нас.

Стана ясно колко ще струват тол таксите за масовия тежкотоварен трафик

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик – с тегло между 3,5 т и 12 т, ще са от 3 до 6 ст. на километър за автомагистрали и меж...

Значи нямате и надежда?

Напротив, имам надежда! Вече втора година имаме партньорски гимназии, които работят по дуалната форма на обучение – професионалната гимназия в Гара Елин Пелин и ПГ по транспорт "Макгахан" в София.

Какъв е резултатът от съвместната ви дейност?

Още не знам. Миналата учебна година за пръв път сформираха паралелки "Спедиция и логистика". Тази година пак има, но чак в 11 клас ще започнат да идват при нас да работят. Засега само се опознаваме и се стараем да запалим децата за нашата професия. Имам надежда, че и висшите училища ще започнат да дават все по-приложими знания, защото досега малко се разминаваха с действителността. Поне тези, с които имаме допир.

Във висшите училища отваря ли се прозорец за обучение на експерти, от които вашият бранш се нуждае?

Те по принцип са активни, имат желание. Ние от години работим с УНСС, с ВТУ "Тодор Каблешков". Изнасяме лекции. Имат интерес и много биха искали да направят обучението си по-атрактивно, по-приложимо, по-прагматично. Ние ги подпомагаме по всякакъв начин, но това е бавен и сложен процес.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com