Марта Георгиева: Най-големият защитник на МОЧА са Фандъкова и мнозинството в СОС (ВИДЕО)

32491

В последните доста години съм се убедила, че най-големият защитник на този монумент на окупационната червена армия е кметът на Столична община и мнозинството в СОС. Това каза общинският съветник в СОС от „Демократична България“ Марта Георгиева в Студио Actualno.

С предимство ли са подкрепящите Путин пред тези, които подкрепят Украйна, при заявяване на протести? Марта Георгиева отправя 15 въпроса по темата към столичния кмет Йорданка Фандъкова. Ето какво уточни общинският съветник:

Описала съм, че питането ми към кмета е провокирано от последните събития. Първо, гражданите бяха много учудени, че площадът пред ключови институции бил резервиран за партия „Възраждане“ и съответно никаква друга свободна изява на други граждани с други убеждения не може да се проведе за много дълго време. Няколко пъти поставих неофициално въпроса в дирекция „Сигурност“, които са служители на кмета на Столична община и тяхното оправдание беше, че според закона режимът е уведомителен и първият по време съответно е първи по право. При даден срок от две седмици, организаторите веднага препотвърждават и така „окупирането“ на дадени места става за месец.

Доста се заинтригувах и прочетох Закона за събранията, митингите и манифестациите. Оказа се, че кметът има много сериозни правомощия и задължения по този закон, като може да забранява провеждането на събития. И едно от основанията да се забрани събитие е, когато то пречи на правата и свободите на други граждани.

Като говорихме за неравните права, ето какво се случи. Лично аз бях подала уведомление, съгласно същия този уведомителен режим на 30 април, за събитие на 4 май, което представлява символично опаковане на МОЧА – монумента на окупационната червена армия, заявено и съгласувано събитие, което беше осуетено. И всъщност не бяхме допуснати тъкмо тези, които искахме да сложим българско и украинско знаме на скулптурите , които гледат към Софийския университет, в знак на солидарност заради текущите чудовищни събития в Украйна.

За мен е много интересно, че самият лидер на „Възраждане“ се появи там, от което аз смятам, че това са техни агитки. Имам подозрения, че там бяха и хора от БСП.

Интересно е, че Наказателният кодекс дава по-големи наказания за някой, който е осуетил законово събитие, отколкото за този, който е провел забранено. Имаме събитие, което е напълно съгласувано, лично от мен е пуснато уведомлението от името на Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия. И всъщност не са си спазили този ред, който правят за другите събития, защото знаете, че МОЧА е много строго охраняван със специални камери на СДВР, но и на Столична община, има денонощно видеонаблюдение, има и патрули, има и пешаци, които обикалят, според един отговор на Фандъкова до мен и един отговор на бивш министър на МВР. Там ако се види някакво съмнително поведение в околностите на това пространство, веднага се уведомява дежурния и се праща кола да провери. Този ред се спазва, когато дойде някой да изразява политическа позиция върху този монумент, което по практика и на българския, и на Европейския съд всъщност не е никакво закононарушение, а право на политическа себеизява.

Докато в този случай, като са видели, че някакви съмнителни елементи се събират на място на разрешено събитие, това не е било направено. Включително и в парка беше влязъл автомобил с озвучителна техника. Знам, че влизането на автомобили в парка се разрешава от служителите на Зелена система, които са подчинени на кмета.

В последните доста години съм се убедила, че най-големия защитник на този монумент на окупационната червена армия е кметът на Столична община и мнозинството в СОС. Те и до ден-днешен продължават да са изключително цинични и да използват всякакви трикове дори да не се разгледа нашето предложение на „Демократична България“ за преместване на този унизителен за голяма част от българския народ монумент от общото ни пространство.

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю