Между 60 и 100 педофили в България получават ефективни присъди всяка година (ВИДЕО)

17740

"Всяка година имаме между 60 и 100 сексуални насилници над деца, които са били осъдени - зависи дали това е било първо провинение или има някакви смекчаващи вината обстоятелства. Всеки съд сам преценява, но това са хора, които са получили наказание. Това е за отдел "Киберпрестъпност". Разбира се, педофилите, които са офлайн и са посегнали на деца, без да използват Интернет, също са определена цифра. Българските правоохранителни органи активно противодействат на този тип престъпления, защото са много тежки и имат висока степен на обществена опасност." Това заяви експертът и национален координатор по киберсигурност Явор Колев в "Студио Actualno".

Припомняме ви, че според доклад на ООН от далечната 2009 година около 750 000 педофили постоянно дебнат в Интернет с цел да установят контакт с деца. По данни на УНИЦЕФ от същата година има над 4 милиона сайта, в които се показват малолетни, включително деца под 2-годишна възраст.

Разкриха най-голямата педофилска мрежа в Германия

Обиск в дома на Йорг Л. от Бергиш-Гладбах стана първата брънка в делото срещу най-голямата педофилска мрежа в Германия, която обхваща н...

"През годините сме имали стотици, да не кажа хиляди случаи, в които злонамерени престъпници, педофили, са се опитвали и за съжаление са успявали сексуално да малтретират деца. Основното престъпление е именно кибертормозът – чрез фалшиви профили се осъществява контакт с детето, в последствие детето се извежда от социалната мрежа в друг комуникатор, какъвто е Skype например, като то се принуждава да изпраща неприлични снимки или дори да създава клипове със сексуално съдържание, чрез които в последствие педофилът изнудва детето".

"Трябва да кажем, че създаването на профили в социалните мрежи като Skype и Instagram се използват от децата много активно и родителят в много случаи не контролира в достатъчна степен Интернет активността на децата и създаването на такива профили. Децата имат естествен стремеж да се себедокажат и изтъкнат и в много случаи създават профили, в които публикуват предизвикателни снимки, за да направят впечатление на връстниците си. Педофилите обаче също се възползват от тази възможност и ловуват деца в социалните мрежи, които след това изнудват, а и в много случаи злоупотребят с тях сексуално. В този смисъл родителите трябва да са активната страна, трябва да следят активността на децата си в Интернет и да не разрешават на малки деца да създават такива профили или ако създадат – да са под контрол и да не се допускат сприятелявания с непознати, а да се използват само с цел комуникация със съученици и учители", това съветва Колев.

"В последната година компютърът стана основно средство за обучение на децата, даже на тези на съвсем ранна възраст и те вече имат достъп до Интернет и различни платформи, някои от които доста опасни. Затова родителите трябва да контролират този процес и да инсталират определени защити на компютърните системи, които се ползват от деца. Понякога дори сайтовете за игри са опасни, защото и там има педофили. Законодателството ни е съвременно и модерно, то търпи постоянно развитие и обновяване. Законодателството, което защитава децата е много развито и неслучайно ние имаме множество успехи при задържането на такива сексуални насилници. За съжаление обаче това е последствие, това е едва, когато вече имаме жертва на престъпление. Затова апелирам към родителите да бъдат много внимателни, защото когато се намеси полицията вече е късно", категоричен е експертът.

Началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев е подал оставка (ОБНОВЕНА)

Началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев е подал оставка, предаде БНР. От МВР потвърдиха, ...

"От 1999 година работим по случаи, които касаят сексуална експлоатация над деца. Първоначално бяха сайтове, в които имаше такова съдържание, на територията на България всички те бяха затворени. Разбира се, че има и влезли в сила присъди, това са престъпленията, които най-бързо се разследват и най-ефективно се наказват. Присъдите са различни, според деянието на престъпника. Те са съобразени и с европейското законодателство и са достатъчно строги, така че да имат необходимия превантивен и възпитателен ефект върху извършителите. Но за мен това са хора с психически отклонения и за съжаление международната практика показва, че един път посегнал на дете такъв човек е готов да посегне отново, въпреки присъди и излежани наказания. Така че те трябва да бъдат наблюдавани и да има съответните механизми за контрол и ограничаване на контакта им с деца."

Как да пазим децата в Интернет, кои са най-честите хакерски атаки по време на пандемията и защо Явор Колев напусна Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" след 25 години в системата на МВР, чуйте и вижте във видео интервюто.

Автор: Габриела Андреева

Явор Колев: Когато детето е станало жертва на сексуална злоупотреба, едва тогава се разбира

"От нашите наблюдения можем да заключим, че когато детето е станало жертва на сексуална злоупотреба, едва тогава се разбира - когато на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю