Найден Зеленогорски, ДЕН: Предлагаме областните управители да се избират пряко от хората (ВИДЕО)

17003

С радост мога да кажа, че ние задълбочихве нашите предложения по отношение на финансовата децентрализация на общините и по отношение на деконцентрацията на властта. Това каза в Студио Actualno председателят на гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ (ДЕН) и депутат от „Демократична България“ в 46-ото НС Найден Зеленогорски.

Нашата преговорна група и експертите в нея предложиха освен да се работи за деконцентрация на властта и за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление, което беше прието от всички и е записано евентуално в бъдещата програма, че до края на мандата ще трябва да се предприемат мерки. Но по отношение на финансовата децентрализация ние категорично предложихме това да започне от следващата година като 2% от данъка върху доходите на физическите лица да остават директно в местния бюджет.

Ако това стане факт, в бюджетите на общините ще останат допълнително около 850 милиона лв., което ще позволи да се изпълнят изискванията на Европейската харта за местно самоуправление, според която общините трябва да разполагат с достатъчно финансови ресурси, за да могат да изпълнят идеите и целите, с които кметовете и общинските съветници са избрани. Надявам се, че при обсъждането на държавния бюджет за 2022 година ще се проведе дебат за финансовата децентрализация и силна местна власт, за която от „Демократична България“ и ДЕН настояват.

Така че ние предложихме две стъпки – едната е директно 2% да остават в общините, втората е през следващата година да бъде 1%, през 2023-а още 1%, т.е 10, а впоследствие 20% от общата сума от данък върху доходите на физическите лица. Успоредно с това предложихме по 1% от бюджетите на общините да се разходват на база на решения на общността. Дали под формата на референдум, или под формата на други допитвания до хората да се реши кои са най-важните проекти и най-важните ниши, които трябва да бъдат финансирани.

Второто ниво на местно самоуправление трябва да бъде реализирано на ниво планови икономически райони. По този начин областният управител ще бъде избиран мажоритарно пряко от хората. Ще има областни съвети, които да могат да законодателстват в рамките на територията, да направят своя бюджет, да могат да правят специални отстъпки и преференции по отношение на бизнесите и компаниите, които искат да инвестират в тази територия, за да може да има своеобразна конкуренция между плановите икономически райони. Това вероятно би дало шанс на Северозападния район за планиране и на по-слабите райони, които в момента не могат по никакъв начин да се преборят със силните икономически развити райони. Така пропастта между Севера и Юга в България ще бъде намалена, тъй като сега 25% от БВП се произвежда от Севера, а 75% - от Юга.

Още за това кой ще контролира автномните общини и колко, според ДЕН, ще бъде трайна четворната коалиция – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com