Нов филм представя доказателства, че Тодор Живков подготвял сливане със СССР (ВИДЕО)

19485

През 1963 г. сме можели да бъдем част от СССР, след като Тодор Живков настоятелно предлага на Никита Хрушчов да се присъединим като 16-та република. На специално свикан разширен пленум на БКП на 04.12.1963 г. се решава НРБ (Народна Република България) да поеме курс към пълен отказ от национален суверенитет и крайна цел - сливане със СССР. В дните, в които толкова гръмко се говори за национално предателство и то точно от свързвани с Руската федерация политически субекти (явно и нетолкова явно защитаващи руския интерес), ще можем да видим документалния филм "16-та република - предателството на БКП". В Студио Actualno е един от сценаристите и журналист Христо Христов.

Документалният филм "16-та република. Предателството на БКП", ще бъде представен на 31 май от 18 часа в кино "Одеон", вход свободен. Сценарий: проф. Евелина Келбечева, Христо Христов. Режисьор е Димитър Коцев-Шошо. Оператор Александър Станишев.

"Има доказателства от самата комунистическа партия, че Тодор Живков наистина е целял сливане на България със СССР. Има архиви, които се пазят в Държавна агенция архиви", сподели журналистът.

По думите му в България обществото е изключително податливо на пропаганда, която идва десетилетия от Кремъл:

"Едни хора, които са управлявали до 89 г. тайно, имам предвид КГБ, сега управляват явно. Те това могат да правят - пропаганда. Това, което днес наричаме фалшиви новини, тогава е било активни мероприятия. Дори в нашата история има прокарване на факти и събития, които едва ли не ни задължават да сме безпределно верни и съпричастни към политиката на Кремъл".

Христов разказва, че във филма се разглежда и този въпрос - дали идеологическата зависимост на Тодор Живков и това негово неистово желание да се слага до съветските лидери са единствените мотиви той да предложи сливане на Народна Република България със СССР:

"...И отговорът е, че не е. Има и друг мотив - 1960 година е първият фалит на Българската комунистическа партия начело с Тодор Живков като първи секретар. България е първата страна от Източния блок, която фалира, не Полша. Стига се дотам, че най-големият кредитор на България не са западните страни, а съветски банки. Те дават валутни кредити на комунистическия режим, това са банки, позиционирани в Париж и Лондон. Едни краткосрочни кредити, които Тодор Живков е трябвало да връща от името на държавата 60-та година... Но държавата е докарана до неплатежоспособност". 

Аз съм против създаване на правителство с ГЕРБ: Проф. Николай Радулов в "Отговорите" (ВИДЕО)

Аз съм против създаване на правителство с ГЕРБ. Това каза експертът по национлна сигурност проф. Николай Радулов в седмичното обзорно п...

"Хрушчов си иска парите, а единственото, което може да направи Живков, е да предостави държавния златен резерв на руснаците, за да изплати част от дълга. Той го предоставя абсолютно еднолично, без решение на БНБ.

1963-та година, вече като пълноправен господар на властта в България и министър-председател, той подхожда с тази идея - да станем част от СССР", разказва Христов.

Защо това все пак не се е случило? Вижте във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю