Нюрнбергските процеси: Когато истинският обвинител е цивилизацията (ВИДЕО)

16578
Нюрнбергските процеси: Когато истинският обвинител е цивилизацията (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

На 20 ноември 1945 г. започва първият в историята на човечеството международен наказателен процес в германския град Нюрнберг. 21 нацисти са изправени пред Темида. Херман Гьоринг, вторият след Адолф Хитлер, е един от обвиняемите. 

Съюзниците в лицето на САЩ, Съветския съюз, Великобритания и Франция се подготвят да накажат германските военнопрестъпници от 1943 г. и се съгласяват да проведат безпрецедентно публично дело след разгрома на нацистите.

Шест месеца след прекратяването на Втората световна война на европейския фронт, прокурори от четири държави победителки събират 300 000 свидетелски показания и 6600 доказателства, поместени в 42 тома архив.

Процесът се случва в Нюрнберг, тъй като има символично значение. Именно там Хитлер организира масови мероприятия преди войната и там се приемат антиеврейските закони през 1935 г.

"Изключително голяма работа е свършено по отношение на разсекретяването и систематизирането на документи. Една от новите теми, която до момента не е повдигана, е свързана с геноцида срещу мирното руско население на Съветския съюз по време на окупацията на немците".

Това заяви в предаването "Студио Actualno" д-р Пламена Заячка, единственият политически представител от България по време на международната конференция в Москва, посветена на 75-та годишнина от Нюрнбергските процеси.

Д-р Заячка отбеляза, че става дума за геноцид на между 13 и 18 млн. мирни жители, които са избити по изключително брутален начин. "Едно от предложенията, което дойде от главния прокурор на Русия, е в законодателството да влезе думата 'геноцид над съветското население'. Главният прокурор на Италия също разкри такива случки в страната по време на окупацията - едно село, което цялото е унищожено, заедно с всички жители, които се крият в църквата", разказа още д-р Заячка.

По думите ѝ 75-години след Нюрнбергските процеси все още има неразкрити документи, които тепърва ще показват примери за зверства. Според д-р Заячка тези безпрецедентни процеси, проведени след Втората световна война, са пример как международните сили могат да постигнат успехи в битката срещу злото - в случая германския националсоциализъм. "Виждаме обаче, че в съвремието има такива практики, в които международни институции използват международните правни инструменти за политически цели и натиск", каза Заячка. Тя даде пример с резолюцията на Европейския парламент от 19 септември 2019 г., в която се твърди, че Германо-съветският договор за ненападение е причина за Втората световна война.

Припомняме, че по време на Нюрнбергските процеси обвиненията срещу нацистите включват престъпления против мира, военни престъпления и за първи път в историята - престъпления срещу човечеството. Всички обвиняеми пледират 'Nicht schuldig' или 'Невинни'. В Нюрнберг са проведени и още 12 съдебни процеса, на които са съдени нацистки лекари, министри и военнослужещи.

По време на встъпителното си изявление американският прокурор Робърт Джаксън заявява пред трибунала, че истинският обвинител в залата е цивилизацията.

Целия разговор с д-р Пламена Заячка гледайте във видеото.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю