Общински съветник на БСП София: Пратени са ми над 100 случая със съмнение защо са положителни за коронавирус

13360
Общински съветник на БСП София: Пратени са ми над 100 случая със съмнение защо са положителни за коронавирус
Снимка: БСП

Има ли тежка манипулация на статистиката за коронавируса в България? Ще бъде ли осъдена РЗИ от общински съветник в София, защото го е посочила за заразен, а той не? Отговор на тези въпроси, както и на някои други, Actualno.com потърси в разговор със столичния общински съветник от БСП Николай Николов.

Николов беше диагностициран като заразен с коронавирус след като положителна проба даде бившия депутат от БСП Янаки Стоилов и последва масово тестване в червените редици. Но случаят с Николов придоби много странни измерения – по негови собствени думи, той не е имал никакъв симптом. А на всичкото отгоре, след тестване с PCR в частна лаборатория само няколко дни след като РЗИ го обяви за заразен, излезе, че той не е заразен.

С РЗИ ще се видим в съда – това написахте в официалния си профил във Facebook. Какво значи това?

Започнал съм консултации с адвокати, да видим какви правни ходове и възможности имам. Вече имам всички необходими документи, резултати и тестове.

Какви опции обсъждате и за какво ще съдите РЗИ евентуално?

Първо обсъждаме дали въобще може да бъдат осъдени, защото между четирима адвокати има две различни мнения. Двама казват, че има обоснована възможност PCR тестът да бъде фалшиво положителен – казвано било по медиите, можело и да не се изградят антитела, а други са на мнение, че би трябвало да има потвърждаваща проба на положителен тест, но РЗИ официално обяви, че няма такова нещо и не са длъжни да правят потвърждение.

Реално има 4-5 съвпадения в моя случай, но чак такъв късметлия не съм – хем да съм болен без симптоми и оплаквания, хем между първия и втория PCR тест, където има 3 дни, да има съвпадение, че може да е бил фалшив и хем да съм и човек, който не е изградил антитела – прекалено много съвпадения.

Ако се стигне до съд, какво обезщетение ще искате?

Още не сме обсъждали размер – каквото и да е, ще го даря.

Покрай Вашия случай, мислите ли, че има манипулация на статистиката на заразените от коронавирус в България, която да е толкова тежка, че да влияе на цялата картина на епидемията или считате, че такива случаи като Вашия са по-скоро инциденти?

Не само мисля, аз съм убеден, че статистиката е манипулирана. Защото след като излязох в публичното пространство и станах известен с цялата тази сага около фалшивото заразяване, фалшивия положителен тест и т.н., много хора почнаха да се свързват с мен – с оплаквания от РЗИ, че са без симптоми и без оплаквания биват затворени под 14-дневна карантина без да им дадат официални документи. Тези, които имат възможност да си направят последващ тест в мобилна лаборатория, в частна лаборатория, се оказват като в моя случай – отрицателни. Това мога да кажа, че вече са над 100 случая. Затова обмислям да направя някаква група във Facebook, която да бъде обобщава за произвола на РЗИ, който правят относно пандемията и относно COVID-19. Пращат ми на лични съобщения тестове, питат ме какво да правят – над 100 случая и за разлика от мен това са домакинства.

Всичките случаи ли са подкрепени документално – представени ли са резултатите от отрицателния им тест, ако не този от РЗИ, който е положителен?

Не всичките, но повечето са си правили тестове. Казвам не всичките, защото например четиричленно семейство от Враца се свърза с мен – там от детската градина им казват, че двете деца са болни. Оставят ги под 14-дневна карантина, а майката и бащата гледат след 4-5 дни, че на децата нищо им няма. Но понеже един тест в частна лаборатория струва 160 лв. (с идването на мобилен екип на място), а те трябва да направят 4 теста и то по 2 пъти съгласно наредбата на здравния министър, където се казва, че трябва да имаш 2 последователни отрицателни PCR теста, те трябва да платят близо 1300 лв., за да докажат, че РЗИ са им объркали теста. И казват, че нямат тази финансова възможност – затова ще изкараме 14-дневната карантина.

Точно затова искам тези хора да ги събера във Facebook група, за да може достъп да имат и всички медии – в момента те ми пращат случаите си на лични съобщения.

Още: "Как влизаш в статистиката за коронавируса - обяснение от Щаба (ВИДЕО)"

Какво мислите за сегашните мерки на правителството за коронавируса – кои са адекватни и кои бихте променил моментално?

За съжаление това, което гледам, е, че абсолютно всичко се влияе от бизнеса и от парите. Давам конкретен пример – виждате, че Европейското първенство по футбол се отмени, Олимпиадата се отмени, стадионите са затворени без публика, само в България за Купата на България допуснаха 12 000 души един до друг, защото това са 12 000 билета, които трябваше да бъдат продадени. Виждате и с дискотеките – затварят дискотеките, излизат на протест следващия ден, пак отварят дискотеките. Общо взето мерките са много странни и се нагласят само бизнес интересите.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю