От efbet Лига до Шампионска лига: Футболни анализи с Тео Борисов (ВИДЕО)

3635

Може ли ЦСКА да наруши хегемонията на Лудогорец? Какво се случва с Левски на терена и извън него? Коя е най-голямата изненада в европейския футбол? Каква развръзка можем да очакваме в топ 5 първенствата на Европа и в Шампионска лига? Все трудни, важни и интересни въпроси за футбония фен, на които отговорите дава човекът с енциклопедични познания във футбола - Теодор Борисов.

В обширно интервю пред Actualno.com дългогодишният спортен журналист и доктор по история Теодор Борисов коментира най-актуалните теми от българския и световен футбол. Ако за мнозина първото място на Арсенал във Висшата лига е най-голямата сензация в европейския футбол, то за Теодор изненада номер 1 на сезона е... Наполи. Макар и да не омаловажава постигнатото от Микел Артета начело на "артилеристите".

Фурорът, който прави Наполи в Серия А

"Наполи за първи път от ерата на Диего Марадона имат реален шанс да спечелят титлата. Предвид това колко играчи освободиха през лятото, мнозина очакваха те да имат поддържаща роля в Серия А. За мен това е най-интересният шампионат сред топ 5 първенствата на Европа", сподели Теодор Борисов, който обаче не бърза да "дава" титлата на неаполитанците.

Теодор Борисов

Защо се отнемат точки на Ювентус?

Борисов засегна и актуалната тема около Ювентус и сериозните санкции срещу тима. "Не сме наивни да смятаме, че Ювентус е единственият отбор, който прави прави подобни машинации", каза Теодор, който смята, че опитите на Юве да се отдели в Суперлигата също са дали наклон на атаката срещу клуба.

Барселона или Реал Мадрид - кой ще бъде шампион в Ла Лига?

Що се отнася до испанската Ла Лига и битката между Барселона и Реал Мадрид, Борисов сподели, че каталунците се намират в добра позиция да атакуват титлата заради отпадането си от Шампионска лига, а и заради приповдигнатото настроение след спечелената Суперкупа на Испания срещу "кралете". Той обаче акцентира на друг отбор, който прави фурор в Испания (чуйте във видеото).

Барселона - Реал Мадрид

Как Арсенал стигна до върха във Висшата лига

Теодор Борисов призна, че не е очаквал Арсенал да води във Висшата лига на полусезона. "Дори и феновете на Арсенал са изненадани от това, което се случва. Има играчи, които под ръководството на Артета се развиха в много добра посока. Първото място на Арсенал е заслужено. Ако запазят това ниво до края на сезона, феновете на "топчиите" ще бъдат зарадвани", заяви Борисов.

Микел Артета и Арсенал

Как се справя Тен Хаг начело на Манчестър Юнайтед?

Теодор Борисов смята, че думите на Хосеп Гуардиола, че Манчестър Сити няма шансове за титлата по-скоро търсят психологическа игра, с която да повлияе на лидера. Що се отнася до Манчестър Юнайтед, Теодор сподели, че тимът продължава да се лъкатуши, но място в Шампионска лига е напълно постижима цел и добра първа стъпка за Ерик тен Хаг.

"Някои може би се дразнят, че Манчестър Юнайтед на Тен Хаг е като Барселона на Ван Гаал с всички тези нидерландци. Но в крайна сметка той си налага своята визия. След като не му беше проблем буквално да изпъди играч като Кристиано Роналдо, значи той е човекът и той трябва да си развие този отбор", коментира Тео Борисов.

Тен Хаг и Кристиано Роналдо

Кризите в Челси и Ливърпул

Борисов засегна и кризите в Ливърпул и Челси. "В Ливърпул е създаден един култ към личността на Юрген Клоп. Не бива да се забравя, че и той греши. Най-пресните критики са за трансфера на Коди Гакпо - защо го е взел. Показателите на Дарвин Нунес не са толкова лоши, но прави повече пропуски и не е толкова адаптивен, колкото Ерлинг Холанд."

Борисов коментира и трансфера на украинеца Михайло Мудрик за 100 млн. евро. "При Челси щетите са по-големи, защото бяха похарчени най-много пари. В трансфера на Мудрик намирам по-скоро символична и политическа роля, отколкото спортно-техническа. Никой не може да ме убеди, че Мудрик струва толкова", каза Борисов, като направи отправка към ход на Роман Абрамович от миналата година.

Челси - Ливърпул Коди Гакпо Михайло Мудрик

Кой ще спечели Шампионска лига?

Най-големият европейски клубен турнир Шампионска лига се подновява през февруари с две големи дербита: ПСЖ - Байерн Мюнхен и Ливърпул - Реал Мадрид. За Борисов сблъсъкът между ПСЖ и Байерн е непредсказуем. Що се отнася до повторението на финала в Шампионска лига между Ливърпул и Реал, футболният експерт смята, че "кралете" имат повече футболни аргументи, но страничните фактори, като феновете на "Анфийлд", може да помогнат на мърсисайдци.

ПСЖ - Байерн

Лудогорец и битката на двата фронта

От европейския футбол интервюто продължи към български футбол и битката за титлата в Първа лига между ЦСКА и Лудогорец, целите на "орлите" в Европа, както и състоянието на другия голям гранд в българския елит - Левски. "Досега Лудогорец много умело превключваше от евротурнири към първенство. Андерлехт е напълно преодолим отбор. Всичко зависи от подготовката на Лудогорец", каза Теодор Борисов.

Какво се изисква от ЦСКА, за да стане шампион?

Той определи като "куриози" първите зимни контроли на Лудогорец и ЦСКА, от които трудно могат да се направят някакви изводи за състоянието на двата отбора. "Феновете искат от ЦСКА хем да играе красиво, хем да печели, хем още 3-4 неща. В случая, за да стане шампион, от ЦСКА се изисква само да печели. Нека си спомним за Миодраг Йешич и как беше спечелена юбилейната титла на ЦСКА - буквално на мускули", коментира спортният журналист.

ЦСКА - Лудогорец

Защо Левски отмени контролите срещу руските отбори? 

Теодор Борисов коментира и процесите в Левски, където се готви потенциална смяна на собствеността, а освен това се разразиха скандали около отменените контроли срещу руски отбори. "За контролите е въпрос на лично усещане. За Берое, за Ботев Пловдив, за Арда очевидно не е проблем да играят срещу руски отбори. Трите контроли на Левски бяха отменени под натиск на привържениците", коментира той, като добави, че в момента руските отбори не са мерило и не е ясно дали въобще биха помогнали за подготовката за "сините".

Смяната на собствеността в Левски

"Смени на собствеността е имало не малко в българския футбол. Някои са довели до добри неща. Но ако се очаква, че ще дойде някой и ще изсипе едни пари и Левски веднага да стане европейски клуб, не мисля, че ще стане. Най-важното е да бъдат елиминирани дълговете на клуба", добави още Борисов за ситуацията около смяната на собствеността в Левски.

Левски

Феновете на ЦСКА и Левски

Теодор Борисов коментира също подкрепата на феновете към Левски и ЦСКА и защо "сините" се радват на по-голяма подкрепа по трибуните. Той отбеляза, че трябва да се направи разграничение между организирани фенове, ултраси, групировки и средно статистическия фен. "Когато ЦСКА гостува извън София, там секторът е пълен, защото за неорганизираните фенове това е събитие. Но в София - спомняме си какво стана на мача с Базел, когато се опитаха фенове да влязат в Сектор "Г", заяви Тео Борисов.

Теодор Борисов направи и прогнози за това кой ще бъде шампион в топ 5 първенствата на Европа, в Шампионска лига и в efbet Лига - чуйте отговорите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Спорт по телевизията днес - 18 април 2024 г.

Реал Мадрид детронира Сити! "Белите" надделяха след дузпи в гладиаторската битка (ВИДЕО)

Шампионски манталитет: Байерн Мюнхен спечели битката с Арсенал и продължава напред (ВИДЕО)

Безпрецедентно: Германия може да излъчи 6 отбора в Шампионска лига!

Спорт по телевизията днес - 17 април 2024 г.

Зрелище и куп обрати: Дортмунд излъга Атлетико Мадрид в голово шоу (ВИДЕО)

Червен картон закопа Барселона! ПСЖ отстрани каталунците (ВИДЕО)

Почина световен шампион с Германия

В 97-а минута: Нападател от Ла Лига тръгна за "паненка", но завърши катастрофално (ВИДЕО)

Двама се карат, третият печели: Играчи на Челси се сдърпаха кой да бие дузпа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят