Отговорите: С ядрения експерт проф. д-р Георги Касчиев и Любомир Аламанов (ВИДЕО)

7678

Темите в седмичното обзорно предаване „Отговорите със Спасиана Кирилова“: Има ли ядрена заплаха за Европа заради случващото се в Запорожката АЕЦ и в контекста на заканите на руския президент Владимир Путин, че може да използва ядрено оръжие. Разговаряме с проф. д-р Георги Касчиев, атомен физик, бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, работил в Института за изследване на риска към Виенския университет, научен ръководител за пуска на пети блок на АЕЦ "Козлодуй".

Изпълняваме едно обещание, което дадохме на зрителите преди три седмици – да разговаряме последния петък преди изборите за предизборната кампания с пиар експерта Любомир Аламанов от Центъра за анализ и кризисни комуникации.

Има ли ядрен риск за Европа

Специално за риска от авария в Запорожката централа, в тази обстановка, окупирана от руските войски и при непрекъснати обстрели, за които двете страни се обвиняват, опасността от авария беше, може да се каже значителна, докато реакторите все още работеха, каза проф. Касчиев. Слава Богу, взе се решение, доста закъсняло, но се приведе в действие, те да бъдат спрени. Сега всички са спрени, разхладени до температура от 30-40 градуса, при почти атмосферно налягане. В тях вече горивото е достатъчно изстинало. По принцип рискът от авария най-вече произтичаше при работещи реактори от това, ако бъде прекъснато електрозахранването на централата. Тогава вече макар реакторите да бъдат заглушени за много кратко време – от порядъка на 5-6 секунди, то поради огромната радиоактивност на ядреното гориво, излъчените лъчения и частици се превръщат фактически в топлина, която нагрява горивото и затова се изисква постоянно тяхното охлаждане. В това състояние, в което е сега централата, рискът от повреда на някои от реакторите, която да доведе до прегряване на ядреното гориво, е много нисък, незначителен.

По отношение на готовността ни за реакция при ядрена заплаха, със сигурност се провеждат периодично веднъж или два пъти в годината мащабни тренировки, на които се имитира радиационен инцидент, може да е ядрен инцидент включително.

При ядрена война, когато бях начело на регулиращия орган (Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, бел.ред.), това, което беше обсъждано и за което се стигна до консенсус, е, че ако има предупреждение за ядрена атака, реакторите (на АЕЦ“Козлодуй“, бел. ред.) веднага да бъдат спрени и да се започне тяхното разхлаждане до това състояние, до което са тези на Запорожката централа. Повече от това за атомната централа не може да се направи. Но при ядрена война едва ли ще има някакво значение, тъй като последствията така или иначе ще бъдат ужасяващи. Най-вероятно най-силно ще бъде засегната Източна Европа, където сме ние.

Има ли риск за работата на АЕЦ „Козлодуй“ заради войната в Украйна и готова ли е България да се справи с енергийната криза, ще научите от видеоматериала.

Каква беше и каква трябваше да бъде кампанията

Предизборната кампания има за цел да мотивира хората да гласуват и да им помогне да направят информиран избор.

Дали тази, която свършва днес беше такава? Разговаряме в последния ден от кампанията за парламентарните избори на 2 октомври с пиар експерта Любомир Аламанов от Центъра за анализ и кризисни комуникации. Кампанията беше малко странна за мен, казва той. Очевидно част от политическите сили не бяха съвсем подготвени и не вярваха даже, че ще има кампания. Но като цяло в мен остава едно усещане за някаква скритост, мъгла. Сякаш част от партиите са се наговорили без ние да знаем и имат нещо като координирано поведение. Ако човек направи един анализ, ще види, че доста партии атакуват само две от своите опоненти и не се атакуват помежду си. Това ако беше в нормалния търговски сектор, можеше даже да се мисли за картелно споразумение. Прави впечатление, че ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и партията на Янев, все още не мога да ѝ науча името, имат абсолютно координирана и еднаква атака срещу „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Те не се нападат помежду си, а единствено се фокусират в тази посока.

Ако гласуват под 37-38% от избирателите, шансът на ГЕРБ с квазипатриотичните организации да съберат над 110 депутати в следващия парламент е много голям. Плюс няколко гласа от ДПС и от БСП, могат да имат стабилно мнозинство за още 4 години.

Какво искаха да чуят хората и какво всъщност чуха, и защо отдавна не е имало лидерски дебат по време на кампания, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю