Проф. Георги Михайлов: Управляващите не се съобразиха с готов план за управление на кризи като коронавируса

10573
Проф. Георги Михайлов: Управляващите не се съобразиха с готов план за управление на кризи като коронавируса
Снимка: БГНЕС

За предстоящите парламентарни избори, професор Георги Михайлов е водач на листата за Първи многомандатен избирателен район - Благоевград. Той е роден на 25 април, 1958 година и е депутат от парламентарната група на БСП и в настоящето Народно събрание. Ето какво каза проф. Михайлов за управлението на коронакризата и здравеопазването у нас.

Проф. Михайлов, вие бяхте част от доброволческите екипи в болниците в Свищов и в Гоце Делчев - какво може да ни разкажете от опита си там?

За съжаление с колегата Тимчев заварихме една доста занемарена и остаряла леглова база с много технологични проблеми. Технологичната готовност и осигуреност на голяма част от българските болници, с някои малки изключения, не е на необходимото ниво. От друга страна, ясно се вижда наличието на застаряващ решително професионален състав както при лекарския, така и при сестринския персонал, и сериозния дефицит на кадри. В такива условия всяка здравна криза, по-голяма или по-малка, ще представлява сериозен проблем за българската здравна система.

Защо взехте решение да станете доброволец?

Не считам, че решението с колегата Тимчев и с останалите колеги от парламентарната група е нещо изключително. Това е част от професионалната етика на всеки български лекар и подобна практика имаше в цялата страна.

Как оценявате работата на Националния оперативен щаб (НОЩ) и на правителството по отношение на пандемията досега?

Българската социалистическа партия ясно постави основата на решението на този проблем. По времето, когато министър на здравеопазването е бил проф. Гайдарски, е бил съставен подробен план за действие в епидемична обстановка, включващ представители на целия Министерски съвет и оглавяващ се от заместник-председател на Министерския съвет (МС). Този план можеше да бъде лесно трансформиран за условията на сегашната пандемия, но въпреки направеното от нас конкретно предложение в парламентарна зала, управляващото мнозинство не се съобрази с това. За съжаление такова управление на кризата доведе със себе си и всички появили се сериозни проблеми.

Ако сте директор на болница, какво бихте направили, за да се справите с напреженията при евентуална трета вълна – особено тези в провинцията?

Подобни решения следва да се координират на национално и на регионално ниво след внимателна оценка на кадровите и технологични възможности на отделните лечебни заведения и на конкретната епидемична обстановка. Категорично не следва всяка болнично заведение да разкрива специализирани отделения за лечения на КОВИД инфекцията.

Какви биха могли да бъдат най-правилните решения за коронакризата оттук – нататък и какви са идеите на БСП по този въпрос?

БСП представи в хода на протичането на кризата конкретните си предложения – масово тестване на населението; създаването на специализирани лечебни заведения за времето на кризата, които да се занимават с коронаинфекцията; необходимостта от осигуряването на чисти коридори за лечение на социално-значимите заболявания; активна ваксинационна политика и при необходимост договаряне на количества ваксини извън договорените от Европейския съюз; сериозна разяснителна кампания.

Извън коронавируса кой здравен проблем бихте отличили като най-съществен в България?

За съжаление изключително много изостана реализация на диагностиката и лечението на социално-значимите заболявания в Република България, които са основната причина тя да заема основното водещо място по смъртност в рамките на Европейския съюз, а не поради смъртността от коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю