Проф. Георги Михайлов: Управляващите не се съобразиха с готов план за управление на кризи като коронавируса

10573
Проф. Георги Михайлов: Управляващите не се съобразиха с готов план за управление на кризи като коронавируса
Снимка: БГНЕС

За предстоящите парламентарни избори, професор Георги Михайлов е водач на листата за Първи многомандатен избирателен район - Благоевград. Той е роден на 25 април, 1958 година и е депутат от парламентарната група на БСП и в настоящето Народно събрание. Ето какво каза проф. Михайлов за управлението на коронакризата и здравеопазването у нас.

Проф. Михайлов, вие бяхте част от доброволческите екипи в болниците в Свищов и в Гоце Делчев - какво може да ни разкажете от опита си там?

За съжаление с колегата Тимчев заварихме една доста занемарена и остаряла леглова база с много технологични проблеми. Технологичната готовност и осигуреност на голяма част от българските болници, с някои малки изключения, не е на необходимото ниво. От друга страна, ясно се вижда наличието на застаряващ решително професионален състав както при лекарския, така и при сестринския персонал, и сериозния дефицит на кадри. В такива условия всяка здравна криза, по-голяма или по-малка, ще представлява сериозен проблем за българската здравна система.

Защо взехте решение да станете доброволец?

Не считам, че решението с колегата Тимчев и с останалите колеги от парламентарната група е нещо изключително. Това е част от професионалната етика на всеки български лекар и подобна практика имаше в цялата страна.

Как оценявате работата на Националния оперативен щаб (НОЩ) и на правителството по отношение на пандемията досега?

Българската социалистическа партия ясно постави основата на решението на този проблем. По времето, когато министър на здравеопазването е бил проф. Гайдарски, е бил съставен подробен план за действие в епидемична обстановка, включващ представители на целия Министерски съвет и оглавяващ се от заместник-председател на Министерския съвет (МС). Този план можеше да бъде лесно трансформиран за условията на сегашната пандемия, но въпреки направеното от нас конкретно предложение в парламентарна зала, управляващото мнозинство не се съобрази с това. За съжаление такова управление на кризата доведе със себе си и всички появили се сериозни проблеми.

Ако сте директор на болница, какво бихте направили, за да се справите с напреженията при евентуална трета вълна – особено тези в провинцията?

Подобни решения следва да се координират на национално и на регионално ниво след внимателна оценка на кадровите и технологични възможности на отделните лечебни заведения и на конкретната епидемична обстановка. Категорично не следва всяка болнично заведение да разкрива специализирани отделения за лечения на КОВИД инфекцията.

Какви биха могли да бъдат най-правилните решения за коронакризата оттук – нататък и какви са идеите на БСП по този въпрос?

БСП представи в хода на протичането на кризата конкретните си предложения – масово тестване на населението; създаването на специализирани лечебни заведения за времето на кризата, които да се занимават с коронаинфекцията; необходимостта от осигуряването на чисти коридори за лечение на социално-значимите заболявания; активна ваксинационна политика и при необходимост договаряне на количества ваксини извън договорените от Европейския съюз; сериозна разяснителна кампания.

Извън коронавируса кой здравен проблем бихте отличили като най-съществен в България?

За съжаление изключително много изостана реализация на диагностиката и лечението на социално-значимите заболявания в Република България, които са основната причина тя да заема основното водещо място по смъртност в рамките на Европейския съюз, а не поради смъртността от коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю