Проф. Христо Даскалов, БАБХ: Тест за президента ще бъде дали ще остана на поста си (ВИДЕО)

34570

В Студио Actualno разговаряме с човека, който отказа огромен подкуп и направи публични опитите да бъде купен и заплахите срещу него - директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Припомняме ви, че държавата си върна фитосанитарния контрол на ГКПП “Капитан Андреево“, като разположи своя лаборатория и прекрати 10-годишния монопол на частната фирма „Евролаб“.

Ето как отговори проф. Даскалов на въпроса има ли нещо общо между падането на правителството на Кирил Петков и аферата „Евролаб“:

Да кажа, че това е единстната причина, аз мисля, че ще излъжа. Но това е една от причините това правителство да получи вот на недоверие и влизаме в една процедура, която не е полезна за страната. Но така или иначе „Капитан Андреево“ и това, което излезе за случващото се там, изигра доста сериозна роля правителството да си отиде. Защото аз и в други интервюта казах, че най-яростната атака срещу нас и срещу предприетите мерки дойде от представителите на „Има такъв народ“(ИТН) в комисията по земеделие и в комисията по антикорупция, където ми се налага всъщност да ходя на разговори.

Аз посрещнах преседателя на комисията по земеделие Пламен Абровски (от ИТН, бел. ред.) на проверката на пункта. Всъщност всички, които бяха около мен видяха, не само аз, но и моите колеги, които работят там и после те коментираха с мен, че той просто неистово търсеше нещо, с което да упрекне нашия подход и това, че действително ние искаме държавата да влезе в пълните си прерогативи. Т.е. да си върши така работата, както е записано в нормативните документи. Нашата работа там е нормативно регламентирана. Върнахме си целия контрол такъв, какъвто трябва да бъде по закон.

Още по темата: Катя Панева, ДБ: "Евролаб" беше брошката на Бойко Борисов много години (ВИДЕО)

През ГКПП „Капитан Андреево“ годишно преминават около 70 000 тира. Ако сложим по 1200 лв. на камион, но понякога достигат и до 1800 лв., от тези суми държавата прибира 150, максимум до 200 лв., а всичко друго отиваше в тази частна филма. Годишно държавата губеше само от ГКПП “Капитан Андреево“ най-малко по 70 милиона лева само от нашите (на БАБХ, бел.ред.) дейности. Другите неща, съпътстващите, вече могат да бъдат оценявани там сумите на 200 и повече милиона лева.

Ето какво каза проф. Даскалов в отговор на въпроса дали очаква след падането на правителството да го отстранят от поста:

Какво ще се случи с нас, като се оттегли правителството и стигнем до служебно? Бих казал, че това ще бъде тест за господин президента. Той ще назначи правителство и за мен, като негов избирател, първият път не съм гласувал за него, но вторият път гласувах, макар и със скептицизъм. Да видим, ако той ме махне, или назначените от него хора ме махнат, вече ще бъде един много лош атестат за това какво се случва в България.

Още за това, че започва проверка от експерти на Европейската комисия какво се случва по българските граници с контрола върху храните, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю