Психолог за тайната на щастливата връзка - жената да окуражава мъжа с любовта си

25759
Психолог за тайната на щастливата връзка - жената да окуражава мъжа с любовта си
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Психолог разкрива каква е тайната на щастливото семейство. Наталия Маламова бе гост на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград по повод Деня на християнското семейство и представи книгата си "Щастливи отношения - как да ги постигнем?" Творбата е с практическа насоченост и в нея могат да бъдат открити препоръки и упражнения за това, как сами да се справяме с проблемите вкъщи. Книгата преоткрива и пробужда любовта, обяснява причината за болката, страданието и разочарованието от другия - тогава, когато единият от партньорите се чувства наранен и неразбран. Произведението подчертава факта, че когато всичко във връзката е добре, много харесваме партньора си и светът е розов. Но в дни, когато е трудно, сме готови бързо да се откажем, да отправим обвинение, да твърдим, че сме неразбрани и необичани...

Специално, в интервю за Actualno.com психологът Наталия Маламова разкри няколко конкретни съвета, с които взаимоотношенията между мъжа и жената могат да бъдат винаги в разгара си.

Книгата, която представихте пред асеновградчани, носи името "Щастливи отношения - как да ги постигнем?". Е, как би могло да се случи това?

Много е важно, първо да се научим да се приемаме един – друг. Приемането е първата стъпка към подобряване на комуникацията във връзката. То не е само тогава, когато партньорът ни се чувства добре. Ние сме щастливи, обичаме се, романтично ни е, не можем един без друг. Приемането, всъщност, е и тогава, когато другият се чувства неразбран. Възникнали са някакви трудности в личен и професионален план. Тогава той има нужда още повече от нашата любов, добрина и подкрепа. Защото той самият е в неразбирателство със себе си и има нужда да опознае собствения си свят. Това, също е въпрос на приемане, от наша гледна точка.

На какво би могло да се дължи това неразбирателство със себе си?

Често в училище учим различни дисциплини. Възприемаме доста познания по дадените науки, но не е лесно да опознаем собствената си вселена. И ето на това се дължи – непознавайки копнежите на своето сърце, всъщност, е трудно да кажем на другия какво искаме.

В книгата описвате взаимоотношения между кого?

Книгата е посветена по-скоро на партньорската двойка – описани са отношенията и недоразуменията в семейството.

Кое е най-впечатляващото в произведението Ви, на какво подчертавате най-силно?

Цялата книга е обобщаваща. Във всяка една от главите съм се опитала да дам препоръки. Книгата е с практическа насоченост и в нея са публикувани упражнения, медитации и практики. От една страна, тези съвети могат да помогнат да опознаем себе си, а от друга, да развием взаимоотношенията с партньора си.

Кой е съветът, който можете да дадете на дамите, за да приемат своите партньори?

Добре е да се научат да изслушват. Важно е да познават езика на партньора си. Защото, както съществува майчиният език, който за нас е българският, така ние научаваме и други – английски, руски, френски и т.н. Въпреки това, родният ни език си остава българският. Така е и в любовта. Ако се научим да познаваме езика на другия, познавайки своя собствен, ще можем да отдаваме по този начин любовта. Това ще води и до по-малки конфликти между партньорите. Често срещам в практиката си проблемът, че дамите се чувстват неразбрани, необичани, неподкрепяни. Защото техният първичен език на любовта е или подаръци, или прекарване на време заедно. И когато те не го получат от партньора си, това ги прави нещастни.

А по какъв начин ще посъветвате господата да се справят в една връзка – какво те трябва да дават на своята дама, за да бъдат щастливи заедно?

Тайната на успешната връзка се крие в една-единствена дума

Специалисти от Калифорнийския университет откриха, че главният признак за щастлива и успешна връзка е използването на думата "ние" в ...

Обикновено, господата се ръководят от дамите. Мъжете се чувстват приети и мъжката сила се проявява, в зависимост от любовта, която получават от жената. Когато тя е подкрепяща, разбираща, отдаваща се, партньорът до нея разцъфтява. Той пожънва своите успехи, гради кариера, развива се. И тогава има желание да й даде още повече любов.

Какво бихте посъветвали нашите и Вашите читатели, за да бъде връзката им с партньора щастлива?

Трябва да се говори за очакванията, още в началото. Добре е двойката да си изясни отговорите на въпроси, като „Какво аз искам?“, „Какво очаквам от тази връзка и от теб?“, за да може партньорът да реагира навреме. Комуникацията е изключително важна.

Кои са първите сигнали, по които двойката може да разбере, че нещо не е наред в отношенията?

ТЕСТ показва каква е ролята ти във връзката

Според много психолози връзките могат да се групират в основни групи спрямо "ролите", които сме заели в отношенията с половинката. Ак...

Партньорите спират да си говорят и всеки от тях може да „залитне“ в обидата и негативните емоции, тъй като се чувства пренебрегнат. Друг вариант е, когато нещо не достига в една връзка, някой от двамата да се фокусира върху работата. Особено често се случва това при мъжете. Защото заетото време и множеството ангажименти по някакъв начин успокояват и карат партньора да се чувства малко или много признат.

Защо избрахте Деня на християнското семейство, за да представите книгата си в Асеновград?

За мен семейството е изключително голяма ценност. През годините аз и партньора ми сме положили огромни усилия нашето семейство да бъде цялостно и в него да има хармония, любов, подкрепа. Аз вярвам, че пътят е такъв – познавайки и преоткривайки себе си и едновременно с това, човекът до себе си, връзката процъфтява.

Съществуват ли критични моменти, както се твърди в статии из интернет пространството, че на седмата година, често се случва връзката да се разпадне?

Гари Чапман казва, че езиците на любовта имат много диалекти. Т.е. може да срещнете статии „Пет причини, поради които можем да провокираме партньора си“ или „10 препоръки как да говорим с него по-добре“. Същото е и тук - много е важно да се научим да бъдем търпеливи едни с други и да казваме истинските неща, които мислим. Но това може да се случи, само ако познаваме силните и слабите си страни. Едва тогава сме готови да говорим за тях пред другия. Да кажем: „Аз днес не съм в добро настроение.“ или „Мен днес нещо ми е криво, можеш ли да ме оставиш за малко“. Тогава партньорът ни разбира за нашето състояние и той също е готов да ни подкрепи и да изпълни молбата ни.

6 знака, че връзката ви е неравностойна

Обичаме да говорим за равни права и взаимно уважение. На теория всичко звучи добре, но как е всъщност на практика? Ако тези 6 неща ги ...

С какви проблеми идват най-често двойките при Вас в кабинета?

Много чест проблем е точно липсата на разговори и съответно – после неизпълнени очаквания. Това се дължи на нарушената комуникация. Т.е. неизказвайки какво искаме и очакваме от партньора си, защото мислите ни са само в собствената ни глава, той няма как да разбере какво се случва там. А неясната комуникация между двама души може да доведе до разпад и поява на трети в двойката. Друг проблем, с който все по-често се сблъскват мъжът и жената в семейството, е липсата на търпение.

Какво е посланието на книгата "Щастливи отношения - как да ги постигнем"?

С книгата си искам да кажа на всички двойки и семейства в България да вярват в любовта. Да вярват, че тя е завинаги. И че човек трябва да започне първо от любовта към себе си.

Интервю на Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю