Ружа Райчева от "Има такъв народ": На площада се зароди ново национално самосъзнание

13483
Ружа Райчева от "Има такъв народ":  На площада се зароди ново национално самосъзнание
Снимка: Личен архив на Ружа Райчева

Ружа Райчева е едно и свежите и нови лица в листите на „Има такъв народ“. Свързахме се с нея, за да разберем приоритетите на партията, както и нейните лични за включването й в политиката.

Здравейте. Вие бяхте активна участничка в протестите, дори говорихте от „народната трибуна“ на площада. Каква беше причината да решите да се включите в политиката?

Чувала съм много истории как съдбата сама повежда човек по пътя му, без той да го очаква и досега не ми се беше случвало. Сега обаче точно така стана. Никога не съм очаквала, че ще вляза в политиката, нито съм работила в тази посока. Причината може да се обобщи с това, че бях на точното място в точното време и решаващи хора ме забелязаха. Оттам нататък голяма роля изигра моята силна мотивация, която идва от изгарящата нужда за промяна и нежеланието ми да си мълча.

Промени ли протеста България и по какъв начин?

Нима тези избори не ни доказаха, че вече живеем в друга България? Протестът отключи яростта и силата на много хора като мен, на площада се зароди ново национално самосъзнание. Без протеста резултатите от изборите щяха да бъдат коренно различни: Борисов щеше все още да държи безусловно властта, БСП щяха все още да са втора сила, а ДПС и ВМРО – все така удобни патерици за ГЕРБ.

Сега опозиционни партии като „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ жестоко объркахме плановете на досегашните управляващи.

Напук на всички очаквания, нашата партия „Има такъв народ“ се превърна в непреодолим фактор, с когото всички ще трябва да се съобразяват и според мен станахме свидетели на началото на края на ГЕРБ.

Кои са първите области, които бихте реформирали, ако "Има такъв народ" управлява България?

В нашата програма са изложени конкретни идеи предложени от експертните ни комисии. Образованието е в плачевно състояние и в него спешно трябва да се инвестира– за да не се налага младите хора да емигрират в търсене на по-добро бъдеще. Средната работна заплата трябва да се увеличи, а държавната администрация трябва да се намали драстично.

Културният сектор също трябва да претърпи много реформи – уникалната за България мрежа от читалища да бъде подпомогната и допълнително развита.

Вие имате творческо образование, но отскоро се присъединихте към нашата професия. Как може да се подобри медийната среда в България?

Хората трябва да свикнат, че добрата информация изисква усилия – и е логично да се заплаща. Отвикнали сме да мислим задълбочено – крещящи заглавия ни заливат и често четем само тях и изобщо не вникваме. Когато човек плати за дадена услуга, тя става много по-ценна, а какво по-ценно има от информацията? Един велик френски философ е казал „Знанието е сила.“.

За 7/8 ТВ има платен абонамент и хората се чудят как е възможно, бива ли така...

В сайта на „Капитал“ също имат подобна практика – плаща се за конкретни статии, или пък след десетата прочетена статия. Крайно време е да почнем да ценим информацията повече и да се научим да я пресяваме.

Каква трябва да бъде външната политика на България според вас?

Смятам, че България трябва да демонстрира повече самочувствие и трябва да спрем да отстъпваме толкова лесно. В момента външната ни политика се състои в нагаждане.

Може би заради географското ни местоположение, заради което винаги сме били граница на империите (римската, византийската, османската, СССР, а сега и модерната империя ЕС), ние винаги сме били длъжни да се съобразяваме със силните на деня. Това е хитра, типично нашенска практика, но на мен ми се ще да имаме причина да се гордеем, а не да се крием зад гърба на големите си съюзници.

Адекватни ли бяха противоепидемичните мерки в страната?

Твърдо не и продължават да не бъдат. Вместо ваксинацията да успокои паниката, тя я увеличи. Вместо да се наложат ясни мерки, получаваме нови указания през ден и в момента повечето хора не са наясно какво е забранено и какво не е.

Именно медиите в надпреварата за повече кликове, постоянно подхранват страха на хората, които вече като че ли са пристрастени към новини за коронавирус и си чакат дневната доза ужаси. Епидемии и болести винаги е имало и ще има. Човекът „Homo Deus” (Ювал Ноа Харари) отказва да приеме, че е смъртен и смята, че това че живеем във века на технологиите ни прави неуязвими. Хората трябва да си спомнят, че могат да се разболяват и, че това не е краят на света.

Какво е отношението на политиците в България към културата?

Пренебрегват я, като най-лесен за отсвирване сектор. Особено в момент, в който целият свят е фокусиран върху здравеопазването, културата е лесна жертва. Политиците забравят, че културата е истинската храна за хората – това, което пълни душите им и носи смисъл в това, което правят. Без култура ние сме само едни консуматори, на които остава само да следят здравето си и да се стараем да сме дълготрайни. За какво ни е здраве, ако сме празни откъм съдържание?

За какво мечтаете?

Мечтая да спра да чувам изречения започващи с „Българинът е....“ и следва ария за това колко е прост, неук и мързелив. По-несъгласна не бих могла да бъда. В нашата нация има огромен потенциал заровен под тонове слоеве срам, ниско самочувствие и завист към по-силните, с които сме длъжни да се съобразяваме. Нагласата ни е грешна защото не живеем в дупка, а България всъщност е прекрасна страна. Според мен нашата нация сме по природа умни и способни. Мечтая да спрем да се обиждаме и сами да се нареждаме най-отзад. Разбира се, че има какво да променим, но имаме и много причини да се гордеем! Аз съм истински щастлива, че съм се родила тук.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю