Румен Петков пред Actualno.com: Моделът на Борисов трябва да бъде смачкан

11085
Румен Петков пред Actualno.com: Моделът на Борисов трябва да бъде смачкан
Снимка: БГНЕС

ПП АБВ организира митинг-протест под наслов „ДЕ Е БЪЛГАРИЯ“. Събитието ще се проведе на 09 юли от 18:00 часа пред бившия Партиен дом.

Демонстрацията е насочена срещу цялостната политика на правителството, обявяват организаторите. По този повод репортер на Actualno.com се свърза с лидера на АБВ Румен Петков, който даде повече подробности за причините за протеста и други важни теми.

Здравейте, господин Петков. Вие организирате антиправителствен протест на 9 юли. Какви са причините за него и съответно вашите искания?

Минаха се всякакви граници. Стремежът ни е да бъде изрината борисовщината от властта, да бъде смачкан този модел на управление. Различната технология на управление има политически носител в лицето на АБВ. Има реална алтернатива, която иска да смени модела, подхода и усещането за отговорност на властта към обществото и хората. Затова каним тези, които виждат безочието да ни подкрепят. Министър-председателят Борисов излъчва свръхненаказуемост. Такъв тип самозабрава ние не сме имали в историята си, след Освобождението от турско робство. Да чуваш определени квалификации за председателя на Народното събрание е недопустимо, въпреки че донякъде го заслужава, като се има предвид поведението й. Да слушаш вулгарно отношение към премиери от ЕС, да слушаш откровени и цинични заплахи към евродепутат, към бизнесмени, да гледаш шкафче, от което стърчат милион евра и златни кюлчета и от това да не последва нищо. Борисов смачква българските медии, или поне част от тях. Ние не виждаме какво пише The Guardian, Open Democracy или Bild. Това не променя отношението на нашите партньори не само към Борисов, но и към страната ни.

Вие сте голям застъпник за осъществяването на проекта за АЕЦ “Белене”. Защо смятате, че този проект е толкова важен?

Първо, този проект е забавен повече от 10 години. Тук основната вина е в тогавашния премиер Станишев и впоследствие пред обществото отговорност носи Борисов. Но трябва да се кажат ясно две неща. Ние буквално до няколко години няма да имаме Марица 1, нито Марица 2 и 3. Няма никакво значение тяхната форма на собственост. Имаме тежки проблеми с Бобов дол и Перник, тоест ще бъдем в очевиден енергиен недостиг. По последните данни на КЕВР, видимо най-евтината енергия за българския потребител е ядрената. Освен това, става въпрос и за най-чистата енергия и то на европейско ниво, а не само в България. Ако ние сега не преминем към реализацията на проекта, ще го загубим окончателно и ще излезем от клуба на ядрените държави. Възможността с тримата заявени стратегически инвеститори, в лицето на китайската и корейската компании, на консорциума Дженерал Електрик, Франатом и Росатом, поставя България е в центъра на световното инвестиционно внимание. Причината е, че на нашата територия се борят за участие САЩ, Франция, Русия и Китай и мисля, че ние трябва да направим всичко възможно като държава, за да влезем в съвършено друго качество от гледна точка на новите технологии, на енергийната сигурност и безопасност и на заетостта и заплащането. Северна България ще направи много рязък скок в бъдещето.

Какво мислите за намеренията на турския президент Реджеп Ердоган да превърне “Света София” в джамия и трябва ли България да предприеме някакви действия по въпроса?

Политическа партия АБВ заяви вчера много ясна и категорична позиция, че ние трябва да се обърнем към ЮНЕСКО и към ЕК незабавно. С настояване това намерение да бъде спряно начаса. “Света София” е част от световното културно-историческо наследство. Тя е обект на ЮНЕСКО и има редици ангажименти, които е поела турската държава. Не бива да допускаме темата Света София да се превръща в противопоставяне между християнството и исляма. Това би било грешка, а имаме всички основания да защитим световното културно-историческо наследство. По това вече се произнесоха представител на ЕК, Русия, Гърция, САЩ. Ние не разбираме защо правителството на Борисов си мълчи. Освен да е някакъв безгръбначник, но от нещо мотивиран слугинаж към Ердоган.

Няма как да не ви попитам и за вчерашната акция на лидера на “Да, България” Христо Иванов, при която той и негови колеги направиха опит да акостират с лодка на плажната зона край резиденцията на Ахмед Доган при "Росенец", но бяха избутани от въоръжена охрана. Нормално ли е това да се случва и кой носи отговорността?

Аз още вчера заявих, че отношението демонстрирано към господин Христо Иванов е недопустимо. Но мисля, че и неговата теза е неприлична. Първо защото в Закона за НСО е предвидена възможността, освен първите трима – президент, премиер и председател на НС, службата за охранява и други държавни лица. Това е заложено в закона, силно приветстван от правителството, в което Христо Иванов беше правосъден министър. Второ, ако видим гласуването в общинския съвет в Бургас, който е допуснал това безумие, виждаме че член на Да, България е подкрепил решението. То е подкрепено още от двама членове на НФСБ, както и четирима от ДБГ. Нека бъдем малко по-почтени към хората и да не спекулираме. НСО трябва да охранява държавните хора, но господин Доган не е от тях. Така че спекулативният елемент на господин Иванов ми се струва неприемлив. Разбира се, че трябва да се изчисти въпроса, кои бяха тези хора на плажа. Защото е принципен въпросът, че те трябваше да се легитимират. Ако са служители на НСО, трябваше вече да им е потърсена отговорност.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю