Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за бедни

16254
Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за бедни
Снимка: Facebook

Фондация "Ако си дал" открива хранителна банка в Смолян и в още девет града в България. Гайдари ще са доброволците в Смолян, които ще раздават събраната храна.

По молба на фондацията, местният парламент на последното си заседание в Смолян предостави за безвъзмездно ползване на фондацията в продължение на 5 години помещение в стоматологичната поликлиника. Фондацията се ръководи от Стефан Чолаков, който стана известен с инициативата "Help corner" или т. нар. "уличен хладилник".

НПО-то е създадено през 2015 година и има вече хиляди поддръжници. С времето все повече хора се вдъхновяват от инициативата на Стефан Чолаков от София, който е зоотехник и собственик на ресторанти.

Според него е престъпление да се изхвърля изостаналата годна за консумация храна след края на работния ден. "Не е лесно, но е важно да спасяваме храни и да няма гладни хора", сигурен е той.

Първият хладилник, който той постави преди 3 години, беше на ъгъла на улиците "Янко Забунов" и "Бурел" в кв. "Иван Вазов" в столицата.

"Все по-често напоследък имаме нужда от хранителни пакети за хора, на които им се е случило нещо и имат нужда от храна веднага, даже не толкова от пари. И ще бъде добре да можем да разчитаме в момента, в който възникне необходимост. През последната седмица имахме два такива случая - на хора, чиито съдби внезапно се утежниха страшно много. Сигурно ще разберете как се почувствах, когато едно дете от такова семейство ми каза: "Да знаеш само как ми се яде шоколад!". Смятам, че инициативата за разкриването на хранителна банка в Смолян ще е изключително полезна, а и безспорно благородна инициатива", коментира Петя Пампорова, директор на РД "Социално подпомагане" в Смолян.

За да разкаже за намеренията си да създаде мрежа от хранителни банки в България, от Actualno.com потърсихме председателя на фондация "Ако си дал".

Г-н Чолаков, кога се насочихте към Смолян за разкриване на хранителна банка и защо?

Всъщност успях да се преборя за Смолян. Идеята ни за създаване на национална хранителна банка е от 2-3 години. Това е нещо, което съгласуваме с големите хранителни вериги, защото те са основните донори. Храните идват от тях. Смолян е много малка община – с по-малко от 100 000 души, и има само две от веригите. Не успяхме да се преборим за съгласие на големите - на "Кауфланд", на "Метро", които нямат там магазини, да направим склад в Смолян, където има само "Лидъл" и "Била". И майка ми, и баща ми са от Смолян. Затова реших, че там трябва да има хранителна банка.

Получихте помещение с малко над 15 квадратни метра площ. Достатъчно ли е?

Ние видяхме няколко помещения с хора от общината и избрахме това в Стоматологията. То отговаря на изискванията на Агенцията по храните за миещ под, за мивки, тоалетни и т. н., за да ни го лицензират като склад за хранителна банка. Това помещение е подходящо.

По процедура какво следва?

Следващата стъпка е сертифициране от Агенцията по храните в Смолян. Ние вече имаме сертифициране на останалите складове. Трябват ни още три склада в България, за да получим от Агенцията по храните в София лиценз за хранителна банка. Оттам-нататък хранителните вериги спокойно може да ни даряват храна, която ние да раздаваме на хората.

Какъв тип храна ще бъде - само пакетирана ли?

Като начало договорката ни е за всички храни, които ежедневно изхвърлят. Имам предвид от топлите витрини. В "Лидъл" и "Била" имат пекарни, в които ежедневно пекат кифли, кроасани и др., които всяка вечер изхвърлят. Първоначално ще са тези храни, а след това всички, които са с изтичащ срок на годност. За Смолян са около 10-тина тона седмично. Това е по статистиката на двете вериги.

Добре, вие събирате тези храни в склада, но как те ще отидат до нуждаещите се? Списък на нуждаещите се ли имате?

Вижте, аз се занимавам с това нещо от 3-4 г. Не е нужен списък. Всеки има постоянен, свободен достъп до храните. Водени сме от убеждението, че не всички хора имат съответните документи от социалните служби по една или друга причина. А има хора, които са във временно затруднение, които не отговарят на изискванията на социалните служби. В същото време се нуждаят от подкрепа. Аз бих дал пример със студент, който работи - загубил си е работата, започва нова работа, но до първата заплата има 45 дни. В този период той може да се възползва от храните при нас. Или ученици, които идват в Смолян от селата, но разполагат със скромни средства. Те също биха могли да се възползват. И абсолютно всеки друг човек - възрастни хора, изпаднали в затруднение, всякакви.

Сексуален хумор от Родопите - твърде солен или не? (18+)*

Освен сериозни заповеди, духовит кмет от Родопите издава и шегаджийски нареждания, но със сексуален подтекст. Само през последната годи...

Складът само в работно време ли ще бъде отворен?

В другите градове има 24-часов достъп. Пред тях имаме хладилници. Ние всъщност така започнахме - поставяхме хладилници в градовете. И когато няма човек в склада, от хладилниците да могат да взимат храна. В Смолян това обаче не е възможно, защото складът се намира на втория етаж на Стоматологията. Но в работно време всеки ще може да идва и да взима храна. Също и в края на работното време на хранителните вериги.

Но те приключват доста по-късно след 17 часа?

Може би в Смолян ще раздаваме храните буквално до самите вериги. Няма да стигат до склада.

Ще се нуждаете в такъв случай от сериозна група хора, които да ви помагат?

Инцидентът в Пампорово вероятно е умишлено убийство

Застреляните снощи в кола в Пампорово по пътя между хотел „Стриймризорт“ и вилно селище „Малина“ са 48-годишен ...

За Смолян има доброволци. На нас ни подадоха ръка гайдари от Смолян. Синът на един от големите гайдари на Смолян Петър Янев - Христо е младо момче, на 22 години. Той прегърна идеята. Ще направи организацията с гайдари, с асоциацията на гайдарите - да има хора, които да раздават храните.

Значи вече имате доброволци!?

Да. Всъщност ние сме благотворителна организация, която разчита на доброволци, не се финансираме от програми, самофинансираме се. Освен гайдарите на Христо Янев, в Смолян доброволци са едни учителки от детска градина в Устово, които също са готови да помагат, разбира се по някакъв график. Това е отворена структура, прави се от хората за хората. Ние не претендираме за някакво авторство, за собственост. Ние сме отворени за всички, които са готови да помагат. Отворени сме към всички организации, които биха могли да вземат храна и да я занесат на трудно подвижни хора. Родопите са място с много разхвърлени села и махали, в които живеят самотни хора, до които също би могла да достигне тази храна.

Ще е нужен и транспорт тогава?

Аз предоставям за Смолян една кола. В момента я подготвям за лицензиране, за да може да превозва храни.

А хладилници в Смолян ще поставите ли?

Геолог и маркшайдер – принцеси в подземното царство на "Горубсо"

Две крехки млади дами – Десислава Венкова и Веселина Иванова, заслужиха уважението на хиляда миньори в "Горубсо – Мадан". ...

Хладилниците са незаконни, когато не са част от хранителната банка. В Девин поставихме хладилника пред полицията, но въпреки това той нямаше разрешително от Агенцията по храните. И сега единственото място, на което ни разрешават да поставим хладилник, е на територията на склада. Ние така започнахме в началото, но трябва всичко да е законно, да е контролирано, да се знае, че вътре храната е читава.

Сложни ли са изискванията за хладилниците?

Не са сложни. Трябва да има склад и вече към склада може да има хладилник. Не може обаче да го сложим някъде просто така, защото трябва да е регистриран като хранителен обект.

А Стоматологията в Смолян се затваря вечер, нали?

Да, в събота и неделя също се затваря. Но с управителя на сградата ще говорим да има достъп в почивните дни.

Един отворен вход в сградата, с видеокамера не е ли решение?

Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма човека от областта се разболяват от рак

Преди дни бе отбелязан Световния ден за борба с рака. епидемията от рак е глобална и се развива бързо. Всяка година новооткритите случа...

Ще намерим решение. Идеята е хората да имат достъп до храните. Ако трябва, ще им раздаваме храните от колата.

От кога реално започвате работа в Смолян?

Ние сме започнали. Самото раздаване на храните не знам кога ще се случи, може би до няколко месеца, когато получим всички разрешителни от Агенцията по храните, съответната регистрация. На 26-27 февруари ще подам заявление до Агенцията по храните. И от тях ще зависи колко ще продължи процедурата. Те трябва да дойдат да инспектират склада, да одобрят превозното средство, да одобрят и другите складове. Важно е да се знае, че за да имаш хранителна банка, вече трябва да имаш 10 работещи склада. Това е по новите изисквания, бяха въведени от 1 януари 2017 г. В България има една хранителна банка, но тя е при заварено положение и има само един склад в кв. "Слатина".

Вие досега къде имате?

Във Враца. Имам един голям цех за ядки. Него го подарих на фондацията и го направих централен склад - със специални температурни режими за замразени, за охладени храни и т.н. Имаме склад в Бургас, Търговище, Плевен, София. Сега чакаме Дупница и Перник. Предстои да разкрием складове в Смолян, евентуално във Варна или Русе. Не е лесно, но е важно да спасяваме храни и да няма гладни хора.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю