Уникалната анти-COVID българска маска - с научен метод убива вируси и бактерии

21173
Уникалната анти-COVID българска маска - с научен метод убива вируси и бактерии
Снимка: Русенски университет "Ангел Кънчев"

До месец може да започне производство на иновативна българска анти-COVID маска. Това съобщи пред Actualno.com ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. Христо Белоев, подал заявката за патент от името на университета. Маската е със сребърно и титаново нанопокиртие и гарантира 100% защита от вируси и бактерии, посочи той. Уникалното е във взаимодействието между елементите й. Според резултатите от предпатентно проучване, няма такава разработка досега.

Проф. Белоев, с какво уникална маската и как я създадохте?

Тази маска я разработваме от края на март. Изследвахме маските, които са на пазара. Много голяма част от тях са от канцерогенни материали, които вместо да помагат, увреждат. Проведохме необходимите изпитания и решихме да проверим свойствата на среброто като материал, който е антибактериален. Среброто се използва за много цели, включително за антибактериалните свойства, които има.

Ние намерихме подходящ плат, който е сертифициран и беше изпитан. Върху него нанасяме покритие от много тънък нанослой, като на предната страна на маската той е от сребро, а на вътрешната страна, откъм носа и устата, е от титан. Между двата плата има мека материя. Когато попаднат между двата слоя бактерии, от навлажняването на материята се създава електрическо поле, протича реакция и бактериите биват убити.

Вътрешният плат е като вата, която служи да задържа влага от издишването и да се създаде електрическо поле между двата различни нанослоя от метала. Разстоянието между тях е от 1 - 1.5 мм, но се създава поле и се убива вируса. Това е новото и иновацията.

От изследванията, които бяха направени в лабораториите на СУ "Св. Климент Охридски" се оказа, че реални вируси, поставени на маската не преминават през този слой, те биват убивани още в началото, защото среброто има и това действие. Ако случайно попаднат вируси между двата слоя, те ще бъдат убити от полето, което се създава. По същия начин е и действието отвътре, от устата навън - маската предпазва вирусите да не излизат и да не попадат в околното пространство.

Направиха се предпатентни проучвания. Няма такова нещо разработено и сме подали заявка за патент.

Колко процента защита гарантира маската?

На 100% е защитата от вируси, както отвън-навътре към човека, ползващ маската, така и обратно от човека навън няма възможност вирусите да преминат.

За еднократна употреба или многократни ще са тези маски?

Маската е като другите маски за многократна употреба. Тези нанослоеве се нанасят във вакуумни пещи и се получава съвсем тънко метално покритие. Платът на маската е бял, внасяме го от Франция и е изпитан за канцерогенност и технологични свойства. Той получава характерно оцветяване - едното е от среброто, другото е от титана и може многократно да се пере и използва. Това няма по никакъв начин да навреди на слоевете, тъй като те се свързват с плата и остават на него.

От хигиенна гледна точка се препоръчва маската да се сменя и пере. Ако в рамките на един ден се носи, следва да се изпере, както другите маски за многократна употреба.

Колко часа може да се носи тази маска?

Както се препоръчва за всички останали, през няколко часа трябва да се сменя, но това не означава, че човек трябва непрекъснато да е в контакт с хора. Най-общо, човек трябва да е няколко часа с нея - когато общува с хора и е в затворени пространства. Когато е сам и работи не е необходимо да бъде с маска.

Колко тежи маската от сребро и титан?

Колкото всяка друга. Слоевете са толкова тънки, че не се увеличава теглото й. Тя е като всяка друга маска но със специално покритие, което в съвсем тънък слой. Не се затруднява дишането, но се създава преграда, която унищожава вируса.

А колко ще струва?

Няма да надвишава цената на маските с филтър, които са в търговската мрежа.

Чия е разработката?

Разработката е изцяло българска на екип от общо 14 души - 8 учени от Русенския университет, още няколко колеги от Софийския университет, които се занимават с микробиология и двама колеги от Техническия университет – София. Русенският университет „Ангел Кънчев“ притежава правата, предоставени от авторите и Русенският университет е заявителят на патента. Понеже колегите са в голямата си част от русенския университет, затова университетът застава зад тази иновация.

Кога се очаква да излезе патента?

Българска маска срещу коронавируса - разработка на голям екип учени

Революционно покритие на маска за защита срещу вируси, включително коронавирус – това е продуктът на екип от български учени. Ре...

Направили сме лабораторните проби, които напълно покриват очакванията ни. Подадохме заявка за патент, но процедурата е дълга -12 - 16 месеца. Може да преговаряме и някой потенциален производител да получи лицензия и да започне производството на маската в ранен етап, преди да са приключили всички патентни процедури и да получим патента.

Ние правим малки количества в университета - имаме вакуумни инсталации, с които се нанасят тези нанопокрития от метала върху платовете и сме в контакт с една шивашка фирма и шием ограничени количества. Но за да има някакъв ефект, би следвало да има по-голямо производство. Затова сме готови да разговаряме с потенциален производител за лицензия, която да му бъде предоставена.

Какви са изгледите по-скоро да се появят на пазара иновативните маски?

Ако се появи фирма, която може да започне да произвежда, включително и с въвеждане на големи вакуумни инсталации, би могло да стане скоро. Ние имаме една такава инсталация и тя може бързо да бъде въведена в експлоатация, но и в БАН има подобна, която не работи в момента, но може да бъде пусната. Ако бързо се организират дейностите, до месец може да започне производството на тази маска.

Интервю на Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Отговорността за атентата в Москва е на Путин: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Путин и ядреното копче: Трите фактора да го натисне. Говори Велизар Шаламанов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Любомир Стефанов, Илиян Василев и Иво Вецев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю