В свят като на Nexo: Криптовалута, криптобанка, блокчейн - що е то? (ВИДЕО)

12969

Казусът Nexo продължава да се развива, всекидневно. От компанията заявиха, че ще съдят държавата за нанесени щети на компанията, които те оценяват на над 1 милиард долара. Софийският градски съд намали 10 пъти гаранциите от по 1 млн. лв., наложени на двама от обвиняемите. Разбираме ли същността на случая? Разбираме ли новините, когато ги четем? В следващия разговор се опитваме да разясним какво е "криптобанка", какво е "криптовалута", какво е "блокчейн", за да може всеки да изгради свое мнение, когато чува новини по темата.

Обръщаме се към Любомир Тулев - експерт по информационна сигурност, бивш инспектор към ГДБОП и ръководител на държавно ниво за разследване на незаконно съдържание в интернет. Редовно изнася речи и обучения пред Европол, Интерпол и ФБР, както и пред служителите на МВР. Днес го откриваме в офисът му в DIGITALL, където е директор киберсигурност.

Какво е "криптобанка" има ли такова понятие?

Всъщност това е една иновация, която Nexo твърдят, че е тяхна заслуга - наистина предлагат уникална услуга от 2018г. криптобанката е също като регулярната банка, само че с тази разлика, че не предлагат конвенционална валута, а крипто активи. Важно е да отбележим, че криптовалутите, за съжаление, все още не са регулиран бизнес, с изключение на няколко държави - САЩ, Великобритания, Южна Корея. В настоящият момент криптовалутата се счита, че е ценна книга, а не е конвенционална валута. Ето защо твърдението, че е банка в случая има разминаване, поради този нюанс. Отстрани погледнато, ако наистина фактите са такива, че криптовалутите не са причислени към валута, а са просто ценни книжа - би следвало да не се регистрират пред БНБ като регулатор, а по-скоро пред Комисията за финансов надзор заради тези финансови операции, които извършват.

Какво представлява самата дейност на Nexo?

Да вземем дейността на една нормална банка за сравнение. Например, ако в една банка оставите ваши средства на влог, то тогава вие може да получите лихва, доход от вашите пари. Банката използва вашите средства за други нейни дейности, например, да отпусне кредит на друг потребител. Същото нещо се наблюдава и в Nexo, но с криптовалута. Пример - купвам един Биткойн например, но го оставям при тях на нещо като влог. Те, от своя, страна ми плащат лихва, все едно им го давам под наем. Информацията, която излезе и от САЩ е, че лихвата достига до 36%. От друга страна можеш да изтеглиш кредит от тях. Можеш да изтеглиш долари, евро или криптовалута, съответно ще дължиш лихва. В тази си част Nexo наподобява банкова дейност.

36% лихва е много висок процент. Има ли общо между Nexo и известната Ружа Игнатова ?

Ружа Игнатова и ONE Coin няма нищо общо с Nexo като принцип. При Ружа основата е т.нар. Понци схеми, мулти левъл маркетинг или тривиално известно като пирамида. Този най- отгоре печели дивиденти от тези под него, независимо какъв е продуктът. При нея обаче е било нищо - токен, който не е обезпечен с нищо.

Апропо ще кажа, че ЕС в момента подготвя законодателство известно като MiCA (markets in crypto assets regulation), очаква се да бъде прието февруари, това ще даде възможност на търговията с криптовалути да бъде регулирано.

Какво представлява криптовалутата? Може ли да се крият транзакции през крипто?

Какво представлява блокчейн?

Колко криптовалута да си купим?

Вижте отговорите на тези въпроси в цялото интервю с Любомир Тулев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю