Виктор Канзуров за натиска към България по македонския въпрос и трагедията на АМ "Струма" (ВИДЕО)

22313
Виктор Канзуров за натиска към България по македонския въпрос и трагедията на АМ "Струма"  (ВИДЕО)
Снимка: Студио Actualno

Като че ли някакви чужди сили са си направили проект, за да си прокарат интересите в България, сред които и да се създаде правителство, което да допусне Република Северна Македония в ЕС. Това заяви в предаването Студио Actualno Виктор Канзуров, който е известен македонски журналист с българско самосъзнание.

Това ще бъде представено на българите като някакъв огромен успех. Например вкарването на българско малцинство в Конституцията на РСМ. Това само по себе си е ок, но не бива да става разменна монета за нещо много по-важно. Трябва да си кажем честно, че има много малко хора с българско самосъзнание в страната. Това може да повлияе единствено на хората от паспортните сдружения, които ще се пречислят към някоя управляваща коалиция и някой ще получи директорско място на общинско ниво.

Ще оттегли ли България ветото си - ролята на ПП и ДБ

На въпрос за мнението му по твърдението на македонския вицепремиер Артан Груби, че българското вето за влизането на РСМ в ЕС ще падне през декември, Канзуров посочи следното:

"Доколкото разбирам от думите на бъдещите коалиционни партньори в България, виждам разнопосочни сигнали. Новоучредената партия изглежда склонна до допусне РСМ до ЕС. Един по-малък коалиционен партньор, с инициалите ДБ, също е склонен на това. Около тази партия гравитират хора, които аз наричам псевдолиберали. Те искат на всяка цена да се даде възможност на нереформираната и шовинистична РСМ зелена светлина за начало на предприсъединителни преговори с ЕС.

От новоучредената формация говорят по македонската тема като лайф коучове, като търговци. Те не разбират какъв е проблемът и негативните ефекти от юго-комунистическото историческо наследство в РСМ.

ДБ лавира в публичните изявления по македонския въпрос в съвременните му измерения, защото знае, че някъде 84-85% от българските граждани са против това РСМ да получи дата за преговори, такава каквато е в момента. Затова пускат някакви изявления, които могат да се тълкуват по различни начини, но си личи, че внимават какво казват само заради публичността. В тази партия няма само псевдолиберали.

Там има и хора, които са по-крайни и с известни русофобски и сърбофобски залитания, но те пак много опростяват нещата. Мислят, че със самото членство в ЕС в РСМ ще станат приятелски настроени към нас. РСМ ще стане още по-агресивна към България, ако влезе в ЕС, посочи още журналистът.

Трагедията на АМ "Струма"

"Основният фокус след трагедията на АМ "Струма" трябва да бъде къде са грешките, заради които тя е допусната. Първо по какъв начин работи фирмата, чийто автобус се запали. Тук искам да подчертая, че през февруари 2019 година, в Македония имахме голяма трагедия, свързана пак с автобус до едно Тетовско село - Ласкарци.

Става въпрос за автобус на фирмата "Дурмо Турс", който падна по пътя между Скопие и Гостивар и доведе до 16 жертви, а някои хора са останали инвалиди. Разбрахме, че собственика на тази фирма отговаря и за сертифицирането на автобусите (бел.ред.- конфликт на интереси). Такова неспазване на правилата, типично за балканските маниери, довежда до такива трагедии.

Трябва да се провери дали автобуса на "Беса Транс", който се запали на АМ "Струма", е на 3 години. Защото имаше информации, че тези автобуси би трябвало да имат възможност да отварят врати при такива ситуации или други предпазни средства, ако наистина са произведени в Германия", отчете журналистът.

Трябва тукашната и македонската прокуратура да установят къде е грешката. От медиите тук разбирам, че имало проблем с осветлението, но не съм експерт по тази тема, заяви още той.

Антибългарските настроения в РСМ

В Северна Македония искат България да се извини за всичко възможно, даже и за дните когато е валяло дъжд или сняг. Хиперболизираха се нещата, които един български гражданин е писал във Фейсбук по повод трагедията на АМ Струма, но той веднага беше намерен от полицията и му е повдигнато обвинение. Докато обратния случай на говор на омразата спрямо българите не се преследва в РСМ. Не съм сигурен, че ще се понесе отговорност и и запалването на българското знаме, отчете той.

При какви условия България трябва да махне ветото?

Ако се каже ясно на учениците и в публичното пространство, че Гоце Делчев е българин. Че Даме Груев е етнически българин. Да не споменавам имената на всички български възрожденци и революционери от 19 век от територията на Македония. Там държавата твърди, че те са духовен темел на нейното съществуване. Хората възприемат тези исторически личности като македонци по народност, а не географски и това ражда всички проблеми. Трябва да научат, че свети Климент Охридски е просветител на средновековната българска държава. Че вероятно произходът му е от българските мизи. Без изясняване на всички тези неща, в никакъв случай РСМ не трябва да получава зелена светлина. Защото фалшификациите раждат шовинизма. Ние имаме огромен проблем с тази държава. Тя не е втора българска държава, както твърдят българските националисти. Това е първа антибългарска държава. Тя е била замислена като втора българска държава, но днешния проект е реализиран от югославските комунисти и е осъществен на антибългарска основа.

За българо-македонските отношения в бъдеще

Те са в състояние на замразен конфликт и ще бъдат такива, дори и България да клекне, нарочно използвам тази дума. РСМ не спазва дори декларацията от февруари 1999г., подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски. Независима Македония се получи единствено заради разпадането на Югославия. ВМРО-ДПМНЕ по времето на Груевски стана най-силна, защото се ориентира към гласоподавателите, които не бяха тяхна база. Тя стана проюгославска и просръбска партия, за да се хареса на преобладаващата част от населението. Те до такава степен се губят в историческия разказ, че са склонни да смятат революционерите за заблудени от българската пропаганда. Виждате настроенията в каква посока отиват. Изключително опасно ще бъде такава държава да влезе в ЕС. България пък не успя да обясни своята позиция. Президентската институция в България много куца по този въпрос, а и по много други", завърши той.

Интервю на Тодор Беленски

*****************************************************************************

Кой е Виктор Канзуров

Виктор Канзуров е роден на 2 ноември 1971 г. в Скопие. Според неговите думи на 16-годишна възраст осъзнава българския си произход, след като баща му споделя с него за българските корени на македонците. Баща му е родом от леринското село Попадия, Егейска Македония, който се преселил в Скопие през 1968 година, а по майчина от Сетина. Неговият роднина Георги Канзуров е активист на македонистката организация Виножито.

Висшето си образование Канзуров завършва в Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност философия. От 1999 година работи като журналист в македонските вестници: „Македонско дело“, „Вечер“, „Старт“, „Нова Македония“ и интернет изданието „Трибуна“. След това работи на свободна практика.

За критиките си срещу македонизма и сърбоманството е обвиняван, заплашван и арестуван няколко пъти с измислени обвинения, още по времето, когато Социалистическа Република Македония е част от Югославия. Първият негов арест е бил през 1989 година, когато е бил 18-годишен. При откриването на бюст на Иван Михайлов в двора на къщата на Драги Каров, той държи реч, в която критикува бездействието на тогавашния български министър, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров и го нарича „фурнаджийска лопата“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Отговорността за атентата в Москва е на Путин: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю