Взривяването на "Каховка" е заплаха за България като черноморска държава: Говори Борислав Сандов (ВИДЕО)

54342

На 6 юни 2023 г. бе взривена стената на язовир "Каховка". Милиони тонове вода наводниха Херсонска област. Мощният поток помита всичко по пътя си, според експерти най-страшното е наводнението в градовете и селата, където нивото на водата достига до 5 метра, т.е. водата не просто се разлива, а отмива всичко по пътя си - дворовете, животните. Възможно да има радиоактивни вещества в дънните отлагания на Каховския язовир, попаднали там след аварията в Чернобил.

Ако потокът стигне до Черно море, възможно ли е радиоактивно замърсяване? Какъв ще бъде ударът върху екосистемата? В Студио Actualno поканихме Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите, съучредител е на партия "Зелено движение".

"Все още не сме наясно с последствията. Няколко дни след инцидента се очаква повишаване на нивата на водата, заливните тераси ще бъдат пълни с вода. За съжаление точно този район е във военната зона, което значи че нормалният начин за провеждане на мониторинг на околната среда не съществува. Така че очакваме по-скоро тогава, когато водите влезнат в екваторията на Черно море и стигнат до териториални води на Румъния и България, ние да изследваме дали има такова замърсяване, но можем да предполагаме", заяви Сандов.

Той определи случилото се като терористичен акт с огромни мащаби:

"Президентът Зеленски го нарече екоцид, това е екоцид - вид геноцид, който има по-голямо въздействие на околната среда и към човека. За мен това е опит да се спре и да се забави контранастъплението, но цената, която се плаща от жителите на окупираните райони е огромна. Южният бряг, тъй като е по-ниско, ще бъде по-засегнат. Със сигурност и северните брегове - Херсон, други градове, които са в района, не знам дали ще издържат мостовете".

Бившият министър на околната среда и водите обясни, че язовир "Каховка" е с обем 18 млрд. куб. м. (18 куб. километра), а за сравнение най-големият язовир в България - "Искър" е с обем 660 млн. куб. метра.

"Разликата е, че "Каховка" се разпространява на много по-голяма територия, не е в планински район, както е яз. "Искър". Освен водата, която ще причини щети и жертви, въпросът е и съдържанието на водата. Когато се разруши стена, това означава, че дънни насипи, отложени почти 70 години вещества, които не са разтворими, ще попаднат във водата, което представлява и заплаха за нас като черноморска държава... Трябва да се притесняваме не за количеството, а за качеството на водата, която ще се влее в Черно море", каза още Сандов.

Той поясни, че голям брой селскостопански животни ще бъдат удавени, а разлагането на телата им също има значение за екологията на Черно море. По думите му е възможно да има складове с материали, стари пестициди, които се съхраняват там, което също е заплаха.

ОЩЕ: Ще се отрази ли разливът от язовир "Каховка" на българското Черноморие

"Тази варварска терористична дейност, която се извършва там, е поредното доказателство, че ние трябва да направим всичко възможно тази война да бъде прекратена и в Европа да се настани обратно мира. Това е основната цел и трябва да се използват всички средства, за да бъда подкрепена Украйна, включително и във възстановяването", заяви бившият министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю