Взривяването на "Каховка" е заплаха за България като черноморска държава: Говори Борислав Сандов (ВИДЕО)

54448

На 6 юни 2023 г. бе взривена стената на язовир "Каховка". Милиони тонове вода наводниха Херсонска област. Мощният поток помита всичко по пътя си, според експерти най-страшното е наводнението в градовете и селата, където нивото на водата достига до 5 метра, т.е. водата не просто се разлива, а отмива всичко по пътя си - дворовете, животните. Възможно да има радиоактивни вещества в дънните отлагания на Каховския язовир, попаднали там след аварията в Чернобил.

Ако потокът стигне до Черно море, възможно ли е радиоактивно замърсяване? Какъв ще бъде ударът върху екосистемата? В Студио Actualno поканихме Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите, съучредител е на партия "Зелено движение".

"Все още не сме наясно с последствията. Няколко дни след инцидента се очаква повишаване на нивата на водата, заливните тераси ще бъдат пълни с вода. За съжаление точно този район е във военната зона, което значи че нормалният начин за провеждане на мониторинг на околната среда не съществува. Така че очакваме по-скоро тогава, когато водите влезнат в екваторията на Черно море и стигнат до териториални води на Румъния и България, ние да изследваме дали има такова замърсяване, но можем да предполагаме", заяви Сандов.

Той определи случилото се като терористичен акт с огромни мащаби:

"Президентът Зеленски го нарече екоцид, това е екоцид - вид геноцид, който има по-голямо въздействие на околната среда и към човека. За мен това е опит да се спре и да се забави контранастъплението, но цената, която се плаща от жителите на окупираните райони е огромна. Южният бряг, тъй като е по-ниско, ще бъде по-засегнат. Със сигурност и северните брегове - Херсон, други градове, които са в района, не знам дали ще издържат мостовете".

Бившият министър на околната среда и водите обясни, че язовир "Каховка" е с обем 18 млрд. куб. м. (18 куб. километра), а за сравнение най-големият язовир в България - "Искър" е с обем 660 млн. куб. метра.

"Разликата е, че "Каховка" се разпространява на много по-голяма територия, не е в планински район, както е яз. "Искър". Освен водата, която ще причини щети и жертви, въпросът е и съдържанието на водата. Когато се разруши стена, това означава, че дънни насипи, отложени почти 70 години вещества, които не са разтворими, ще попаднат във водата, което представлява и заплаха за нас като черноморска държава... Трябва да се притесняваме не за количеството, а за качеството на водата, която ще се влее в Черно море", каза още Сандов.

Той поясни, че голям брой селскостопански животни ще бъдат удавени, а разлагането на телата им също има значение за екологията на Черно море. По думите му е възможно да има складове с материали, стари пестициди, които се съхраняват там, което също е заплаха.

ОЩЕ: Ще се отрази ли разливът от язовир "Каховка" на българското Черноморие

"Тази варварска терористична дейност, която се извършва там, е поредното доказателство, че ние трябва да направим всичко възможно тази война да бъде прекратена и в Европа да се настани обратно мира. Това е основната цел и трябва да се използват всички средства, за да бъда подкрепена Украйна, включително и във възстановяването", заяви бившият министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю