Заповедта за арест на Путин е знак от Запада - с този човек няма да преговаряме: Иво Иванов в "Отговорите" (ВИДЕО)

10462

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, който е издирван за военни престъпления в Украйна. Едновременно с това китайският лидер Си Дзинпин посети Москва и разговаря с Путин. Тези международни събития коментираме в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“, с журналиста от Българското геополитическо дружество Иво Иванов.

"Заповедта за арест на Путин е абсолютно сериозна, в нея няма нищо символично. Ако някой смята, че е символично ... между другото Милошевич не е съден от този Международен наказателен съд, а от специалния трибунал за бивша Югославия, но той подписа в Дейтън договор, че признава този съд и никога не е вярвал, че ще отиде там. Та и ситуацията с Путин е същата – Русия не признава в случая Международния наказателен съд, но това не означава, че Путин не може да се изправи или да го изправят там. Докато е президент... и Милошевич докато беше президент беше недосегаем. След това се криеше по казармите в Белград. Това е оферта на Запада, нека да го разгледаме така, към останалите въобще трезви мозъци в Москва: С този човек ние повече няма да преговаряме. Това е знак, това е символ. Оттук нататък вие си берете грижата дали ще го отстраните, дали ще ни го предадете, дали ще го пуснете да замине в Китай при неговия приятел Си Дзинпин.

Това е знакът, който подава Международният наказателен съд. Той може да бъде съден, ако се изправи пред трибунала, а може да бъде съден и задочно между другото. Може, в смисъл такъв да се събират доказателства срещу него, което се прави. Но когато чисто процедурно бъдат изправени и други хора, защото там ще отидат и други хора, няма да е сам Путин. Аз смятам, че ще има още обвинения, защото това обвинение е най-малкото - за нарушаването на Женевските конвенции чрез депортирането на деца и отвличане. Очевадни са всички други военни престъпления, така че процесът ще се разраства. Въпросът е докъде и как. Дори Путин да изчезне от политическата сцена, независимо как – физически или по друг начин, другите, които ще застанат там, те ще бъдат съдени и делото на Путин и неговата агресия ще бъде осъдена. Така че дори да не застане пряко пред трибунала, той ще бъде осъден чрез своите сътрудници.

Това, че Русия сега не признава Международния наказателен съд, не значи, че няма да го признае. Няма давност за престъпленията, които са извършени.“

Доколко Пекин се ангажира с Москва и какво означава "Китай, заедно с Русия, ще защитава световния ред", ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Отговорността за атентата в Москва е на Путин: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю