АБВ предлага Фонд за помощ на бизнеса и по-строги критерии за създаване на партии

30517
АБВ предлага Фонд за помощ на бизнеса и по-строги критерии за създаване на партии
Снимка: БГНЕС

Лошият профил е основният проблем на българската икономика. Това заяви заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин по време на среща със симпатизанти на партията във Варна.

Според Калфин лошият икономически профил се изразява в зависимост от евтина работна ръка и множество микрофирми, не можещи да си позволят инвестиции, защото са на ръба на оцеляването.

Петков: Кабинетът "Орешарски" действаше без всякакъв морал в края на мандата

Рухна митът, че правителството на Орешарски е създало добри условия за бизнеса. Това коментира на пресконференция във Варна Румен Петко...

"Това трябва да се промени чрез целенасочена икономическа политика", подчерта Калфин. Като механизъм за промяна той посочи създаването на Национален инвестиционен фонд за подпомагане на бизнеса, както и редица облекчения, включително и административните изисквания.

"Наша цел е до 2020 година всички административни услуги да са достъпни по електронен път", допълни Ивайло Калфин. Въвеждането на почасова работа и заплащане и улеснението при наемане на работна ръка също би допринесло за подобряване на икономиката на страната, посочи още Калфин.

"Трябва да има една политическа формация, сила, коалиция, която да звучи разумно, професионално, подготвено, а не ударно като Борисов, Сидеров, Бареков", заяви на срещата Георги Първанов. „Ние искаме да сме разумната сила в политиката на България”, допълни лидерът на АБВ.

"Длъжни ли сме ние българите да избираме между тези два провалени модела?", запита Първанов. Той заяви, че има и трети вариант, който е очертан явно в политическата платформа на АБВ. Като основни точки в нея Първанов посочи, засилване правата на президента и постъпки страната да стане президентска република. "Ние предлагаме този пост не заради сегашния президент, а въпреки него", подчерта Първанов.

Първанов: Българският парламентаризъм е компрометиран

АБВ предлага три основни цели – възстановяване на държавността чрез дълбока реформа на държавното устройство и институциите и съ...

В програмата на АБВ са заложени и редица мерки за промяна на политическата система. "Причината за недоверието към политиката се дължи на положението в партиите, които загниват от години", каза още Първанов. По негови данни в страната има регистрирани около 470 партии. Според лидера на АБВ е видно, че няма нужда от толкова голям брой, като за преодоляване на това АБВ предлага завишаване на критериите, както и реформа във финансирането на партийните структури. "Не може малка България да дава десет пъти по-големи субсидии, отколкото Германия. Партиите трябва да са солидарни с обществото", заключи Първанов.

Георги Първанов засегна и въпроса със сигурността на страната, като поясни, че трябва да се създаде независима агенция за борба с корупцията по високите етажи, както и промяна в съдебната система. Като пример Първанов посочи положението в момента, където МВР е под шапката на правителството, ДАНС на премиера и пр.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика