ББЦ: Склонни сме на много отстъпки, за да има правителство

19218
ББЦ: Склонни сме на много отстъпки, за да има правителство
Снимка: БГНЕС

Склонни сме да отстъпим от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство.

Това се казва в декларация на коалицията от партии "България без цензура" преди предстоящите утре консултации с ГЕРБ.

В декларацията от партията на Бареков заявяват:

"Нито потребителите на ток, нито земеделските производители, нито вложителите в КТБ могат още дълго да търпят царящия в управлението хаос. Още по-малко ще се съобразява с политическата суета настъпваща зима или пък падежът по външния дълг. В тази връзка, влизайки на преговори с партия ГЕРБ, която по силата на българската конституция е длъжна да се опита да състави правителство, завяваме, че желаем искрено бъдещето управление на страната да се ползва с възможно най-широка парламентарна подкрепа. Това ще даде сила на изпълнителната власт да предприеме тежки реформи, които са неминуеми. В същото време - повече партии, подкрепящи управлението, означава по-нисък корупционен риск и по-малка възможност една партия, коалиция или отделни депутати да рекетират бъдещето правителство.

Преди да обявим публично условията за нашата подкрепа, не можем да не се спрем на резултатите от преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок. Не бихме го правили, ако не се почувствахме пряко засегнати от някои изказвания на колегите.

Първо: Лепенето на етикети беше практика на едни отминали времена и лидери, с които – надявахме се – Реформаторите са се разделили. Очевидно сме се надявали напразно.

Второ: Нелепо е ББЦ да бъде сочена като някакъв корупционен политически модел, при положение, че тя е съставена от партии и личности, които до сега не са участвали във властта. За разлика от обвинителите ни, които са все ярки членове на най-малкото спорни досегашни управления. Ние нямаме в редиците си министри на Тройната коалиция, нямаме приватизатори на България, нямаме хора, били 20 години най-важните заместник-председатели на ДПС.

Трето: На току-що приключилите избори не нас хванаха да купуват гласове, а именно Реформаторския блок.

И последно: Не ние държим партийните си пари в КТБ при преференциални условия и не представители на ББЦ са най-горещите застъпници на личности от задкулисието.

Ние съзнаваме, че колегите, самоопределящи се като Реформатори, правят тези изказвания, за да вдигат собствената си цена като партньори на едно бъдещо управление, но точно пред тази практика за извиване на ръце ние сме твърдо решени да не отстъпваме. Видяхме как го правят "Атака" в два поредни парламента. Не е нужно два-три пъти да отпиеш от оцета, за да разбереш, че е вкиснат.

ГЕРБ ще получат нашата подкрепа въз основа на възможно най-много сходства в програмите ни, и в никакъв случай няма да чуят от нас условието: "Ще си играем с теб, но ти трябва да зарежеш лошите другарчета".

Българските избиратели казаха ясно три неща: трябва да управлявате възможно най-много партии; нито една партия не трябва да преяжда с властта; трябва да претърпите лишения и да потиснете собствената си суета и гордост, както целият български народ търпи лишения и потиска гордостта си, за да си плати тока. Можем да намерим много неща, които да ни разграничават с всеки субект на политическата сцена, но нашата идея е да намерим онази формула, която ще осигури стабилно правителство. Това е най-важното, защото и най-лошият мир е за предпочитане пред най-добрата война", заявяват от ББЦ.

АБВ иска да знае публично кой и с какви мотиви ще подкрепя правителството

Ние държим на публичност, на договор пред обществото - кой и с какви мотиви ще подкрепя правителството. Това каза в Русе в отговор на в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика