БХК сезира прокуратурата за НФСБ и ВМРО

25638
БХК сезира прокуратурата за НФСБ и ВМРО

Българският хелзингски комитет (БХК) сезира прокуратурата за насаждане на насилие и омраза към малцинствата, което било заложено в предизборните програми на Националния фронт за спасение на България и ВМРО-БНД.

Според правозащитната организация "предизборната програма на партия НФСБ обещава етническо прочистване на българските населени места от ромите и затварянето им в концентрационни лагери, които да бъдат превърнати в „туристическа атракция".

"Патриотичен фронт" поиска спиране на проектите за добив на газ в Добруджа

Да бъдат спряни всякакви новопоявяващи се проекти за добив на газ в района на Добруджа и спешна информационна кампания за ползите, загу...

Раздел в програмата на ВМРО-БНД пък е бил озаглавен „Как да започнем да решаваме циганския въпрос", като една от основните предлагани мерки за решаването е трудова повинност за роми. Предвиждало се още и сформиране на „доброволни отряди за защита на българското население" от ромите, което в същността си са незаконни паравоенни формирования с цел саморазправа и линч - безспорно противозаконни структури, които противопоставят етнически групи в обществото, се казва в съобщение на БХК.

Организацията посочва, че цялата глава VІІ от предизборната програма на „НФСБ" е озаглавена „Отношение към етносите", където е разгърната тезата, че наличието на различни етноси в България застрашава българската национална идентичност.

Прокуратурата обаче е отказала да се заеме с партиите. Според Апелативната прокуратура в София: „Разгледани в съвкупност програмите на НФСБ и ВМРО - БНД не водят до извод за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза към ромското население, а призовават по-скоро към интеграция и спазване на закона".

 

Още 6 партии влизат в Патриотичния фронт

Коалиция „Патриотичен фронт“ ще бъде допълнена с още 6 партии. Това каза Валери Симеонов – съпредседател на НФСБ, в и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика