ГЕРБ поиска от АБВ да каже до 5 ноември влиза ли с министър в кабинета

21507
ГЕРБ поиска от АБВ да каже до 5 ноември влиза ли с министър в кабинета

До утре АБВ трябва да реши дали ще влезе в бъдещия кабинет със свой министър. Това заяви лидерът на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин. Именно той е сочен за бъдещ министър в евентуалното правителство на Бойко Борисов - по социалните въпроси.

През тази нощ АБВ трябва да са готови с решението и утре, 5 ноември, да кажат какво избират преди ГЕРБ да обяви новия кабинет и да го вкара за гласуване в пленарна зала.

Кънев и Лукарски не искат да говорят и потвърждават

Няма да потвърждавам имена на министри, нито пък ресори. Това заявиха в един глас лидерите на ДСБ и СДС Радан Кънев и Божидар Лукарски,...

АБВ са получили проект на програмна декларация, която в сряда ще бъде обсъдена от оперативното ръководство, а в четвъртък и от националното ръководство на партията на Георги Първанов. След това формацията ще даде отговор дали припознава своите приоритети в бъдещото управление на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които засега обявиха, че няма да участват със свои кадри във властта.

В сряда преди обяд ГЕРБ трябва да се срещне със своите коалиционни партньори, в ранния следобед се очаква президентът Росен Плевнелиев да връчи управленски мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет.

Междувременно, след като БСП и ДПС обявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, Реформаторите и АБВ, за същото загатна и "България без цензура", която вече се нарича Български демократичен център.

"Малко е странно подобно хибридно правителство, подкрепяно от социалисти и от крайно десните, или поне претендиращи да са изцяло десни реформатори. Как я виждате тази работа – Георги Първанов и Иван Костов в общ кабинет? Не е - да не са били, но мисля, че времената не са същите. Правителство без идеология не може да бъде полезно на България. А се очертава правителство без идеология. Не бихме подкрепили такава формула, защото тя от само себе си е противоречива и не може да роди реформи. Не може социалният Калфин и десният Радан, или Кунева, макар че там е спорно кой е десен и кой не, да се разберат по реформите в България. Още повече, че всеки от тях ги е правил в близката ни история и то не особено успешно", каза Румен Йончев от ББЦ пред ПИК.

Караджов потвърди конкретни имена от бъдещото правителство

Преговарящият ни екип е твърдо съгласен да участваме в правителство с Бойко Борисов, сега разговаряме помежду си за окончателно съгласи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com