Горчивина след разговорите ГЕРБ - РБ

35245
Горчивина след разговорите ГЕРБ - РБ
Снимка: БГНЕС

Вместо да стигнат до консенсус, представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок са вдигнали градуса на напрежението по време на днешните над 6-часови консултации за съставяне на правителство. Това стана ясно от изказването на Цецка Цачева минути след края на срещата.

„Самата продължителност на диалога се аргументира със сериозността, с която подходихме към поредния кръг от разговори. Не получихме най-важния отговор – как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок. В последния час от диалога стана ясна сложната юридическа конструкция на този съюз”, заяви Цачева.

„Бяхме уведомени, че днес разговаряме с представители на РБ като съюз, но в същото време като представители на отделните партии. Получиха се уточнения, които приемаме за коректни. Търсейки възможности за бъдещи действия на РБ, да няма подписа на всяка от тях”, каза още Цачева, като обясни, че причината една партия да запази мнението си е, че ще се търси нов партньор, освен РБ за ново правителство.

"Бяхме много неприятно изненадани от документ, наречен платформа, предоставен на медиите", каза Цачева и добави, че подобен текст не е бил обсъждан при консултациите в Народното събрание. "Приемаме това като извиване на пръсти", каза още тя, като след това подчерта: "Оставаме с известна доза горчивина за сериозността на колегите", приключи Цачева.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ заяви, че основното притеснение след консултациите е, че няма юридическа яснота относно стабилността на Реформаторския блок и не са получили отговор от Реформаторите на политическите изисквания на ГЕРБ.

Предложихме да прекратим преговорите днес, защото стоим пред много сериозните въпроси точно с кой политически субект разговаряме, какви са гаранциите, ако в следващото управление участва Реформаторски блок, то няма да бъде минирано от постоянни проблеми, допълни Бъчварова, предаде „Фокус”.

Божидар Димитров: Дългите преговори ГЕРБ - РБ означават, че ще имаме правителство

"6-часовите преговори между ГЕРБ и Реформаторите означават, че ще имаме правителство. Бойко Борисов ще сформира кабинет, той е отговоре...

„Предложихме на Реформаторски блок да ни дадат отговор в най-скоро време. На практика нямаме гаранция за стабилност, за да имаме стабилно управление. По нито един от принципите не получихме ясен отговор – одобрява ли се формулата на политическо съгласие с кого може да има политическо партньорство”, заяви Бъчварова.

Не получихме отговор на важният въпрос – признава ли се правото на най-голямата партия на свой кандидат за премиер, допълни тя. „Това е тема, която на практика минира възможността за гладко преминаване през тези преговори и формиране на мнозинство”, добави Бъчварова.

Бъчварова изрази опасение, че реформаторите искат да ги провокират.

Ние за днес прекъснахме разговорите, но с тази платформа, която ни беше поставена, Реформаторският блок даде доста трудна задача на ГЕРБ да направи стабилно мнозинство, което да гарантира реформите. Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

Стоянова уточни, че това се постига, тъй като в платформата на блока се изключва възможността за коалиция с други партии, участвали в 42-рото Народно събрание. „Преговорите остават до края на мандата, включват и още партии – АБВ и „Патриотичния фронт”, но едновременно с това има резерви към някои политики на патриотите от една от партиите в РБ. Задачата, която ни се поставя, е с много трудности”, каза още Менда Стоянова.

Кунева: Не съм водила разговори за постове и не съм приемала такива

„Винаги съм се притеснявала от преговори, които много бързо приключват. Това, че преговорите между Реформаторския блок и ГЕРБ про...

Румяна Бъчварова посочи, че при евентуална промяна на позициите на блока е възможно да преосмислят взетото решение днес за прекратяване на преговорите с тях, когато става въпрос за юридически гаранции, за да са поставени в ситуация, че днес разчитат на 123 депутати, а утре – на 122.

„Ние искаме солидни гаранции, че субектът, с който преговаряме, гарантира своята единност на позиции, ангажименти и представителство. Те ще решат какво да бъдат, но има много начини да се регламентират отношенията в една партийна коалиция”, каза още Румяна Бъчварова.

Петър Москов от Реформаторският блок заяви в отговор на изказването на Бъчварова, че блока влиза в тези консултации с ясното желание да участва в парламентарно мнозинство.

„Такова мнозинство трябва да има своята политическа рамка. За блока е изключително важно и това не са просто думи, а исканията на хората, които са гласували за нас и повечето политически партии”, заяви Москов и добави, че реформаторите са готови да продължат преговорите, въпреки заявената позиция на ГЕРБ, че преговорите с тях ще бъдат прекратени. „Ние никога не сме поставяли под съмнение правото на най-голямата политическа сила да предложи свой министър-председател”, посочи Москов на въпрос дали са променили позицията си ГЕРБ да излъчи Бойко Борисов за министър-премиер.

От наша гледна точка има всички възможности на постигане на добри резултати и формиране на мнозинство с участието на блока. Това заяви Петър Москов от Реформаторския блок.

Каракачанов: Изпратили сме 10 точки на Борисов

По никакъв начин не трябва да се работи в парламента по начина, по който се работеше досега – при празни зали, дълги командировки...

„Нашата оценка за днешният разговор може би ще се размине с тази на колегите от ГЕРБ”, коментира Москов.

„Ние сме дошли на тези преговори с ясното желание за конструктивен разговор. По конкретните зададени от ГЕРБ теми, които са общи за всички политически сили, постигнахме консенсус по над 90% от темите”, заяви Москов и обясни, че относно това, което към момента изглежда като проблем, от Реформаторския блок считат, че едно бъдещо мнозинство, има нужда от политическа рамка. "За нас едно мнозинство, в което участва блока, трябва да бъде обратно на предишното", подчерта Москов.

„Считаме, че е важно едно такова мнозинство с участието на блока да може да даде ясна оценка на модела на срастване на икономическа, политическа и медийна власт. Търсим общо разбиране за това, че носителите на този модел са политическите формации, които имаха мнозинство в предишния парламент”, каза още Петър Москов.

Реформаторският блок е готов още утре да продължи консултациите, допълни той.

По думите на Москов, ако наистина между ГЕРБ и Реформаторския блок има разминаване само по въпроса за това „колко подписа стоят под Реформаторския блок” – има само формален повод, но не и причина да се прекъснат преговорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика