Миков: Ако получим покана, ще участваме в консултациите

15190
Миков: Ако получим покана, ще участваме в консултациите
Снимка: БГНЕС

ИБ проведе своето заседание. обсъдихме актуални политически проблеми и най-вече заявената възможност за продължаване на консултациите. Това заяви на брифинг след проведеното заседание на Изпълнителното бюро на БСП председателят на партията Михаил Миков, предаде „Фокус”.

„Ако получим такава покана, ще участваме в консултации. БСП има изключително отговорно отношение към възможността за формиране на управлението на страната и ще участваме в такива консултации”, добави Миков.

Управление с доминираща десница е самоубийство за БСП, смята Вигенин

По важните за страната въпроси ние ще гарантираме подкрепа на разумни решения. Но да участваме в управление, което е силно доминирано о...

Миков посочи, че от БСП продължават да отстояват позициите, заради които са получили доверието от избирателите – по-справедливо данъчно облагане, по-справедливо разпределение на данъчната тежест, семейното подоходно облагане, индустриализация и развитие на българската индустрия, стимулирано с мерки на държавата, реализация на големите проекти в енергетиката. Той уточни, че в енергетиката ще настояват за реализиран освен на проекта „Южен поток”, и на АЕЦ „Белене”.

Запитан директно дали е възможно ГЕРБ и БСП "да седнат на една маса" и да има правителство между тях Миков отвърна, че сядането на една маса е възможно, стига "масата" да не се разбира като софра, а да се разбира като отговорност и принципност, каквато в момента е претенцията на Бойко Борисов, за което Миков го поздрави.

Що се отнася до отстъпките от принципите, те могат да стигнат до там, докъдето отделната партия не прецени, че ще бъде нарушена отговорността пред онези хора, които подкрепят тази партия. "Това е един от големите проблеми - през последното десетилетие аритметиката сякаш взимаше връх над политическата отговорност и днес всички берем плодовете на това", коментира председателят на БСП.

По отношение на твърдението на Бойко Борисов, че БСП е пратена в историята на последните избори, Миков коментира, че "актуалните политици не трябва да имаме моралното самочувствие да даваме исторически оценки". Тенденцията на тези избори показва различни пътища на всяка от политическите партии, включително на победителите. Няма смисъл актуалната политическа отговорност да се подменя от исторически оценки - БСП е приела в своята история много подобни оценки, припомни Миков.

"Имаме висока политическа група, ръководена от Янаки Стоилова, в която влизат Атанас Мерджанов и Захари Георгиев и не виждам промяна в състава, освен ако няма промяна във формата, в който ГЕРБ предвиждат да се провеждат следващите консултации. Ще се включа с удоволствие, ако и Бойко Борисов реши да се включи в тях", отвърна Миков на въпрос за промяна в състава на преговорния екип за втория кръг разговори.

"Няма да бъдат искани постове, такъв въпрос не е обсъждан на този етап", отвърна Миков на въпрос ще поискат ли БСП министерски постове при преговорите.

Запитан дали ще инициира разговори за общи действия с АБВ като единствената друга лява партия, Миков отговори отрицателно и добави, че самите АБВ нямат претенция да се определят като лява партия. "Вчера един народен представител от тях потвърди, че няма ляво и дясно - цитирам г-н Кирил Цочев, според когото не е важна лявата или дясната политика, а стабилното управление. Ние не споделяме тази позиция и това е разграничителната линия между нас", коментира Михаил Миков.

Не са обсъждани промени в Изпълнително бюро на БСП, защото тези въпроси трябва да се обсъждат на заседание на Националния съвет на партията, каза още Миков. Все още не е приключил процесът на избистряне на промените, каза Миков на въпрос дали е избистрил за себе си промените, които трябва да бъдат извършени в ръководството на БСП. Все още не е ясно и ръководството на парламентарната група на коалицията "БСП - Лява България", каза Миков. За председател ще бъде предложен председателят на партията - Михаил Миков, призна Атанас Мерджанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика