Очаквано Цецка Цачева е новият председател на парламента

23622
Очаквано Цецка Цачева е новият председател на парламента
Снимка: БГНЕС

Цецка Цачева е новият-стар председател на Народното събрание. Тя беше избрана с 219 гласа „за”, против бяха „12” души, а един депутат се въздържа.

Оказа се, че против са само депутатите от "Атака", както и един народен представител от "Патриотичния фронт".

Цачева: Далеч сме от формулата на кабинета

На този етап все още сме далеч от формулата на кабинета. Това заяви пред БНТ Цецка Цачева от ГЕРБ. И добави, че кабинет на споделената ...

Веднага Десислав Чукулов каза, че при гласуването за председател на парламента се показва каква е конфигурацията на бъдещото управление. Предлагали сме да се почете паметта на Вапцаров, на загиналото в Катуница момче, на загиналите през Втората световна война българи в американските бомбардировки. Ние, от "Атака", помним, завърши Чукулов.

Преди да бъде гласувана кандидатурата за председател на парламента, бяха приети процедурните правила за избор на лидера на Народното събрание. След това Бойко Борисов припомни, че е направил предложение на Михаил Миков да стане председател на парламента, но той е отказал, защото това е позиция на БСП. Затова лидерът на ГЕРБ предложи за председател Цецка Цачева, която водеше 41-вия парламент.

Откривам дебатите – абе какви дебати, вкара доза хумор Стефан Данаилов. Мигновено бившият министър на отбраната Ангел Найденов обяви, че „БСП Лява България” подкрепя кандидатурата на Цачева. Найденов добави, че подкрепата е „разбиране за необходимостта от ново политическо поведение, което не включва първосигналната агресия и противоборство”.

За финал Стефан Данаилов благодари на всички депутати за променения тон. И пожела "на добър час".

27 октомври: Красивите снимки от политическите събития

Днес, 27 октомври, започна работата на 43-то Народно събрание. Заседанието откри най-възрастният депутат Стефан Данаилов. И докато с...

Няколко минути по-късно дойде и времето за предложението и гласуването на зам.-председателите на парламента. ГЕРБ предложи – Димитър Главчев, "БСП-Лява България" – Янаки Стоилов, ДПС – Алиосман Имамов, Реформаторският блок – Иван Иванов, а Патриотичният фронт – Красимир Каракачанов (който не владее турски по думите на съпреседателя на ПФ Валери Симеонов ). "България демократичен център" предложи Явор Хайтов, а "Атака" предложи Явор Нотев (след като отново поиска свалянето на знамето на ЕС). От коалиция АБВ предложиха Росица Янакиева.

Дебати не се проведоха. При гласуването анблок предложението получи подкрепата на 235-ма народни представители. Нито един не гласува "против", нито "въздържал се".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика